Merita sa-ti faci singur hidroizolatia?

Toate constructiile au nevoie de hidroizolatie indiferent ca sunt prevazute cu acoperis terasa sau nu, deoarece exista locuri care pot fi afectate de umezeala daca nu sunt aplicate solutii corespunzatoare pentru protejarea acestora. Fie ca vorbim de fundatia din beton sau terasa de la intrare parter, umezeala din precipitatii poate afecta suprafete interioare la nivel de pardoseli si pereti. Exista si zone la interior precum bai sau piscine care au nevoie de tratamente speciale de etansare pentru fiecare tip de lucrare. Nu in ultimul rand terasele si balcoanele deschise de la etaj prezinta cel mai mare risc de infiltratii care pot degrada structura constructiei. Cu alte cuvinte, inca din faza de constructie, este importanta o informare asupra tuturor detaliilor daca trebuiesc sau nu impermeabilizate, ulterior reparatiile creeaza un mare deranj si sunt costisitoare.

Constructiile implica un numar variat de meserii separate iar constructorul isi ia toate masurile ca fiecare sa isi faca treaba asa cum trebuie la locul lui. Cei care construiesc in regie proprie deasemenea trebuie sa fie atenti fata de lucrarile care se desfasoara in santier. Unele finisaje sunt facute si la pachet de catre constructor sau intra separat in grija beneficiarului, fiind lucrari de complexitate medie si cu respectarea modului de lucru. Hidroizolatiile sunt o abordare deosebita si in general sunt incredintate pe mana celor care cunosc bine acest domeniu. Din situatiile intalnite pe teren, lucrarile de acest gen prezinta unele vicii cand sunt realizate cu propriile forte si minime cunostinte tehnice ale constructorului. Corect este sa existe loc pentru o societate de profil cu oameni care fac numai izolatii si garanteaza impermeabilizarea suprafetei.

Oricine poate sa aplice o rasina lichida pensulabila ca pe o vopsea sau sa intinda o membrana bituminoasa cu arzatorul ca pe un covor; exista insa cateva secrete de material, amorsa si modul de aplicare care fac diferenta intre durata mare de viata a acoperisului si infiltratii, probleme care apar relativ repede dupa finalizarea constructiei. O solutie tehnica aplicata gresit face ca riscul de infiltratie sa fie mare iar materialul sa nu mai poata fi reasezat. Se stie ca aceste materiale sunt scumpe, in special cele profesionale, iar cand lipseste calitatea manoperei, sunt necesare interventii de reparatii astfel incat lucrarea incepe sa coste bani.

Unul din aspectele gresit abordate este cel al receptoarelor pluviale unde nu se tine cont de tipul, dimensiunea, numarul si asezarea acestora. De multe ori se monteaza sifoane de pardoseala necorespunzatoare, atat ca forma cat si ca asezare in stratificatie sau lipsa legaturii de etansare cu hidroizolatia de camp. Terasele circulabile cu gresie sunt suprafetele des intalnite care  prezinta infiltratii la interior, in principal datorita lipsei straturilor obligatorii de membrane hidroizolante precum si a gurilor de scurgere defectuoase.

Un specialist pe acoperisuri poate gasi rapid rezolvarea problemelor avand in spate experienta multor lucrari de acest gen si recomandam ca inainte de a face orice interventie, modificare sau lucrare la terasa este recomandat sa cereti un sfat avizat. Cu alte cuvinte, este bine sa NU faceti singuri hidroizolatia la un obiectiv cu risc mare de infiltratie pentru a nu risca sa cheltuiti bani pe materiale necorespunzatoare sau sa le aplicati fara cunostinta modului corect de etansare si hidroizolare.