Terasa circulabila

Stratificatia in termosistem

terasa circulabila acoperita cu dale

Pentru a ne putea folosi si bucura de spatiul acoperisului printr-o imagine frumoasa sau o belvedere de la inaltime, trebuie in primul rand sa avem siguranta impotriva infiltratiilor din mediu sau a condensului si mucegaiului atunci cand sunt diferente de temperatura la suprafata terasei fata de cea de la interior.
Luam in calcul o serie de aspecte si factori la proiectarea acoperisului terasa, care prevad o buna aerisire a terasei pe intreaga suprafata chiar daca se inchide cu hidroizolatie, precum si o buna termoizolatie a structurii de beton si de metal, care sunt bune conducatoare de transfer termic.

Fiind vorba despre terasa, daca este deasupra unei incaperi inchise, si terasa circulabila si terasa necirculabila sau terasa gradina necesita acelasi sistem de termo-hidroizolatie, diferenta la cea circulabila este ca trebuie la suprafata protejata cu un pat de mortar si finisaj cu gresie, ori dale de ciment sau lemn asezate pe ploturi reglabile. Astfel se are in vedere montarea inainte de toate a unui strat de difuzie si imprastiere a vaporilor ce se formeaza prin transpiratia betonului, atunci cand sunt diferentele de temperatura la suprafata terasei fata de cea de la interior, apoi montarea unui strat bariera de vapori ce impiedica ridicarea umezelii spre stratul superior de termoizolatie. Astfel ca vaporii de apa vor fi directionati spre exterior prin aticuri si terasa respira.
Termoizolatia consta din placi dure de polistiren sau poliuretan ce va fi inchisa cu strat superior de hidroizolatie, fiind inchisa intr-un spatiu ermetic si uscat – pentru ca cel mai bun izolator termic este aerul.

Hidroizolatia

Consta din membrane armate cu impaslitura de fibra de sticla pentru stabilitate dimensionala si tesatura poliesterica pentru rezistenta la rupere. Odata realizat hidro-termosistemul terasei, aceasta va fi in siguranta in fata intemperiilor pentru foarte mult timp.

dale picioruse

Hidroizolatiile cu membrane bituminoase elastice sunt compatibile pe structurile grele de beton a acoperisului tip terasa circulabila, se pot mentine compacte odata cu miscarile de lucru ale cladirii datorita masei cauciucate si rezista la fluctuatiile de temperaturi geroase sau caniculare. In plus, bitumul cauciucat in caz de intepatura accidentala se poate inchide la loc si autosigila pe timp de canicula datorita proprietatilor gumate. Avantajul hidroizolatiei in sistem stratificat pentru terasa circulabila este aerisirea si libera circulatie a vaporilor la nivel cu placa de sub membrane asa incat acestea nu se vor umfla iar pentile create corespunzator nu vor permite stagnarea apei in stratificatie in cazuri exceptionale.

Sapele manuale sau mecanizate se pot arma cu fulgi din fibra plastic prin amestec pentru evitarea perforarii hidroizolatiei (cum este in cazul plasei sudate). Se va aseza in prealabil folie plastic de separatie intre hidroizolatie si sapa flotanta intrucat au un coeficient de dilatatie diferit iar izolatia trebuie sa fie independenta fata de fortele de lucru ale sapei. Nerespectarea acestor detalii tehnice produc inevitabil infiltratii care strabat toate straturile ajungand in punctele de perforatie ale planseului.
Sapa de panta se poate turna direct pe placa de beton pentru a evita stagnarea apei in termosistem (in caz accidental de infiltratie) urmata la final de sapa de egalizare de protectie armata cu fulgi in dispersie. Aceasta din urma se placheaza cu gresie portelanata bine chituita. Daca se va opta pentru finisaj deck-uri de lemn pe ploturi reglabile, dale de piatra pe ploturi reglabile, pietris sau gazon pentru terasa gradina, nu mai este nevoie de sapa de egalizare ci se vor monta direct pe hidroizolatia cu panta.

 

Protejarea membranei hidroizolatie terasa circulabila

Se poate realiza folosind o gama variata de pardoseli de lemn sau piatra asezate flotant astfel incat acestea pot oferi posibilitatea de reamenajare in functie de modificari ulterioare ale spatiului sau de decopertare cu usurinta in cazurile in care se constata defecte ale hidroizolatiei. Spre deosebire de finisajele cu gresie asezate pe un strat de sapa, pardoseala tip deck permite inaltarea dreapta a nivelului terasei pana la nivelul pragului usilor de la intrare datorita distantierelor reglabile astfel incat se rezolva si scurgerea rapida a apei printre rosturile deck-urilor direct pe hidroizolatie catre gurile de scurgere. Aspectul rustic, posibilitatea de a delimita portiuni cu verdeata sau accesoriza cu spoturi luminoase montate in pardoseala fac o alegere moderna pentru finalizarea unei terase circulate.

O varianta alternativa este pardoseala de cauciuc dur reciclat sub forma de dale patrate 50/50, cu diferite culori si grosimi, prevazute cu crampoane pentru drenarea apei, folosite deasemeni in parcuri si locuri de joaca pentru copii. Avantaje: sunt antiderapante, fonoizolante, se instaleaza rapid si simplu pe orice suprafata solida, rezista la intemperii, nu se taseaza la greutati mari.

Cauta in website