Acoperis verde inclinat
Acoperisurile in panta pe structura din lemn trebuie sa fie proiectat sa sustina greutati suplimentare in cazul imbracarii cu vegetatie. Sistemul de sustinere a stratului vegetal trebuie deasemeni proiectat sa sustina o stabilitate a ansamblului. La aceste tipuri de acoperisuri, riscuri cu potential de infiltratie pot fi mai mici decat la acoperisurile plate in cazul hidroizolatiei neadecvate.
Problemele principale ale gradinilor suspendate drepte sau a acoperisurilor verzi inclinate, pana sa apara solutiile existente acum, erau: hidroizolatia, drenarea rapida a apei in exces, impiedicarea uscarii vegetatiei in perioadele secetoase, evitarea pierderii apei din teren.
Se incepe cu montarea unui strat sau doua de membrana de hidroizolatie aditivata antiradacina incepand din partea de jos a acoperisului si urcand cu petrecerile de jos in sus. Suprapunerile se fixeaza mecanic si se termosudeaza cu flacara sau aer cald. Se dubleaza pe zonele de coama sau colturi.
Se monteaza in capriorii de la baza acoperisului elemente de sustinere tip carlige pentru a fixa opritoare din lemn sau profil perforat si a preveni alunecarea pamantului. Aceste delimitatoare se monteaza perimetral pe intreaga lungime a acoperisului. Pentru acoperisuri cu o inclinatie mai mare de 20* se monteaza in camp casete din lemn sau profil perforat montat intersectat sprijinit pe suportul frontal pentru stabilitatea pamantului la alunecare si ploi torentiale.
Se monteaza un strat de drenaj special din polietilena sau polistiren expandat care poate fi fixat cu adeziv poliuretanic. Drenajul poate retine o parte din apa pentru mentinerea unui mediu umed a substratului.
Substratul de pamant preparat special pentru acoperisuri verzi se aseaza uniform peste stratul de drenaj avand o grosime specifica pentru vegetatia care va fi aleasa: gazon, iarba sau strat de sedum. Inaltimea stratului de pamant: cca. 10cm. Gazonul necesita o ingrijire mai mare intrucat poate fi invadat de buruieni, insa plantarea cu sedum creaza un aspect vizual cu diferite nuante de floricultura si va avea diferite schimbari de culori in functie de anotimp. Habitatul pentru flora si fauna este un alt aspect care reduce impactul unei constructii noi intr-un mediu cu natura.
In timpul insamantarii, substratul de pamant trebuie sa fie pastrat in permanenta umed pana la germinare si inradacinare (aprox. 3 saptamani). Irigatia va mai fi necesara apoi doar in perioada secetoasa. Perioada de insamantare este aprilie-septembrie.