Care este cel mai bun anotimp pentru hidroizolatii

In ce perioada a anului si cand este cel mai bine sa faci hidroizolatia acoperisului. 

Este cunoscut faptul ca etansarea unei suprafete cu material prin lipire trebuie sa se faca pe un suport uscat – astfel ca aderenta sa fie cat mai buna. Deasemeni este cunoscuta ideea ca iarna nu se fac izolatii datorita conditiilor meteo neprietenoase (frig, inghet, zapezi). Se intampla acum ca iarna sa nu mai fie ce a fost si sa ne obijnuim cu temperaturi mai blande si precipitatii mai putine, iar eventualele zapezi sa se topeasca repede. Firmele de constructii isi pot continua astfel activitatile incepute pe care trebuie sa le predea la termen fara timpi de stagnare.

Impermeabilizarea unei terase de acoperis a devenit un lux pentru cei care amana reparatia pana in ultimul moment, nu ca ar fi foarte costisitoare pe cat de greu de gasit este solutia cea mai eficienta. In cazul solutiilor gresite aplicate la timpul nepotrivit sau cu materiale necorespunzatoare, reparatia devine scumpa pentru ca se intervine si se pune iar un nou strat, in timp ce o solutie aplicata corect de la inceput si calitatea aparent mai scumpa nu costa atat.

De regula, toamna sau a doua parte a anului este perioada cea mai aglomerata pentru firmele de hidroizolatii datorita faptului ca multe constructii noi incepute in cursul anului se inchid in aceasta perioada si au nevoie de acoperis. Mai sunt si cei care se hotarasc sa faca reparatii pe ultima suta de metri si nu vor sa intre in iarna cu acoperisul deteriorat. Nu in ultimul rand sunt blocurile de locuinte unde terasa este a intregii cladiri, nu doar a celor care locuiesc la ultimul nivel, si de aici intarzierea inceperii lucrarilor.

Nu exista anotimp care sa interzica efectuarea unei hidroizolatii atata timp cat nu avem umezeala si temperaturi negative. Se poate aplica o membrana termosudabila cu flexibilitate buna la rece daca afara sunt temperaturi peste zero grade iar materialul adera pe suprafetele de zidarie. Suportul de beton al planseului nu poate fi intodeauna perfect uscat insa se intampla ca anveloparea va trebui realizata cu siguranta si in perioada rece pentru a stopa infiltratiile de apa. In aceasta idee se folosesc membrane care au rol de difuzie si egalizare a vaporilor cu posibilitate de evacuare a umiditatii, ceea ce inseamna ca umezeala din beton va fi evacuata in timpul sezonului cald.

Se spune ca cea mai buna perioada pentru lucrari integrale la terasa, cu eventuale decopertari, stratificatii noi sau sape, ar trebui sa fie sezonul cald cu sanse mici de ploi, asa incat desfasurarea operatiunilor sa se faca in cele mai bune conditii (uneori in acest sezon vremea poate fi caniculara pe acoperis iar timpul de lucru redus). Insa si iarna se pot face lucrari de aceeasi calitate in conditia in care nu exista suport saturat cu apa sau inghetat. O suprafata de aprox. 100mp se poate anvelopa in 1-2 zile, in timp ce un sistem integral cu mai multe straturi in 2-3 zile, dupa ce au trecut in prealabil 3-5 zile zile de uscare a sapei de panta. Precipitatiile inopinante, indiferent de anotimp, nu influenteaza negativ calitatea hidroizolatiei daca se lucreaza pe etape si se sigileaza fiecare strat montat, iar la baza sa avem un suport cu panta si receptoare pluviale care sa preia imediat apa de pe terase.