Ce rol are amorsa bituminoasa?

Amorsa bituminoasa este o solutie lichida subtire de culoare neagra pe baza de bitum si diluata cu solventi care se foloseste ca produs complementar impreuna cu membranele bituminoase in hidroizolarea suprafetelor exterioare, in special pe suporturi cimentoase absorbante, sape, tencuiala zidarie. Un produs asemanator cu rol de amorsa este si emulsia bituminoasa diluata cu apa folosita pentru ajutarea lipirii membranelor in spatii inchise sau pe suprafete exterioare. Importanta utilizarii produsului a fost bine gandita si este benefica pentru a avea o hidroizolatie stabila dimensional si cu aderenta corespunzatoare.

Rolul principal pe care il are aceasta solutie este de a lipi cat se poate de bine membrana bituminoasa (incalzita si topita la flacara) pe stratul suport, prin faptul ca amorsa este lipicioasa dupa aplicare si uscare. Se intinde cel mai bine cu trafaletul asa incat lichidul negru sa acopere cat mai bine suprafata, sa inglobeze praful si deci sa inchida porii betonului sau tencuielii.

Preparatul pe baza de bitum si solventi gata de aplicat are un timp de uscare redus astfel ca pe vreme calduroasa se va usca relativ repede (30min – 1 ora), sau mai mult daca suportul este mai putin absorbant. Este un produs integral petrolier de calitate insa este toxic si cu un puternic miros caracteristic. Nu se aplica pe suport cu umiditate mare deoarece nu adera si se va lua pe picioare chiar si dupa uscare la suprafata. Dupa uscare formeaza o pelicula subtire care nu mai lasa suportul mineral sa fie foarte absorbant la eventuale ploi inainte de a aplica hidroizolatia. Chiar daca inchide porozitatea, se considera ca presiunea vaporilor de apa poate trece prin aceasta pelicula si deci betonul va respira in continuare, bariera de vapori putand fi asigurata cu membrane dedicate pentru aceasta functie.

umezeala pe amorsa si pe sapa

Spre deosebire de solventi, amorsa pe baza de bitum si apa nu are miros, este considerata ecologica, se foloseste pe orice suprafete dar in special pentru hidroizolatia spatiilor inchise acolo unde aerisirea rapida nu poate fi asigurata si deci se va evita accidente provocate de acumulare de vapori toxici sau explozii in contact cu focul (spatii inchise pot fi: camine, fundatii inguste, subsoluri, etc). Timpul de uscare este un pic mai mare pana la evaporarea apei.

Nu trebuie achizitionata si folosita ca strat de impermeabilizare intrucat nu stopeaza in totalitate apa si nu rezista la razele solare. Stoparea infiltratiilor se face prin aplicarea unui sistem stratificat bine pus la punct si depinde de membranele dedicate, conectate la receptori pluviali si avand suport cu panta corespunzatoare. O galeata sau bidon de aprox. 18-20lt acopera o suprafata de aprox. 80mp in conditia in care avem beton curat, tencuiala finisata sau sapa mecanizata; daca suportul este poros, nedriscuit, neelicopterizat, cantitatea pentru aceeasi suprafata poate fi dubla si costuri mai mari. De regula se aplica un singur strat nediluat, suficient sa lipeasca membrana de hidroizolatie incalzita la flacara.

Pe zonele verticale amorsate, unde membrana trebuie sa fie bine lipita si sa nu se desfaca sub propria greutate (aprox. 5kg/mp/ strat), se ia in calcul prinderea mecanica a membranei la inaltimi peste 1m daca aceasta nu se intoarce si pe grosimea parapetului si nu se inchide cu sort de tabla. Inaintea aplicarii hidroizolatiei, zidaria din caramida recomandabil sa fie tencuita pentru egalizarea suprafetei, apoi amorsata; zidaria din BCA obligatoriu trebuie tencuita intrucat membrana bituminoasa nu adera direct nici daca suprafata a fost amorsata.