Ce rol are bariera de vapori

Este necesara montarea unui strat suplimentar cu rol de bariera si difuzie vapori la acoperis terasa?

Necesitatea montarii barierei contra vaporilor este determinata de gradul de umezeala generat de o incapere familiala, de birouri, de productie sau acolo unde este prezenta apa. Se aseaza pe partea dinspre interior a termoizolatiei si obligatoriu sa fie perfect etansa atat la presiunea vaporilor cat si la apa. Nu este necesara pe spatiile neincalzite, ventilate sau acolo unde nu este prevazuta termoizolatia.

Sistemele de termoizolatii la nivel de planseu necesita un strat de bariera de vapori asezata sub polistiren, spuma poliuretanica sau vata minerala. Acest strat este important pentru prelungirea duratei de viata a acoperisului si mentinerea unui coeficient termic cat mai bun. Elementele de acoperis pot condensa datorita temperaturii punctului de roua care se formeaza deasupra camerelor incalzite daca nu sunt termoziolate sau daca stratul termoizolant nu are grosime corespunzatoare. Condensul apare atunci cand vaporii calzi intra in contact cu aerul rece sau cu suprafete reci. Presiunea vaporilor de apa din casa migreaza prin tavan catre exterior, ajunge in stratul de bariera care este sub termoizolatie, fara a condensa, iar de acolo sunt difuzati catre marginile acoperisului de unde comunica cu exteriorul. In cazul in care nu exista bariera de vapori, toata umezeala se opreste in termoizolatie fara posibilitate de aerisire, fiind afectata eficienta termica.

Asezata si lipita ca un strat de hidroizolatie, bariera de vapori este o membrana bituminoasa care, ideal, ar trebui sa aiba in armatura o folie de aluminiu, material care nu permite migratia vaporilor in structura termoizolatiei si realizeaza o reflexie termica ajutand la conservarea energiei. Folia de aluminiu ca strat de caserare se mai foloseste in sistemul de termoizolare a mansardelor, unde bariera de vapori se aseaza inspre incaperea locuita protejand vata minerala de umezeala degajata de oameni, bucatarie, baie. Membranele bituminoase cu folie de aluminiu mentionate ca strat de b.v. au o grosime de 4mm si sunt prevazute cu benzi de difuzie ce permit evacuarea directionata a vaporilor, asa incat prin topirea materialului bituminos, membrana se va lipi de suport dar avand canale de evacuare a umezelii.

In lipsa foliei de aluminiu din armatura sunt folosite si alte tipuri de membrane standard prin montarea foilor bituminoase la sul de tip P4/V4kg/mp lipite partial de suport cu ajutorul membranei perforate 1mm (difuzie). Alta varianta este  turnare de hidroizolatie lichida sau bitum cald pe un strat de membrana perforata bituminoasa 1mm asa incat sa se realizeze o lipire in puncte si posibilitate de difuzie a vaporilor. Planseurile care nu au apucat sa fie perfect uscate inainte de a aplica hidroizolatia, au posibilitate astfel de a elimina umezeala si mentine termosistemul uscat. Este important ca invelitoarea sa fie ventilata ca sa permita eliminarea vaporilor de apa din interior spre exteriorul acoperisului fara ca acestia sa condenseze.

Unele solutii de hidroizolatii nu prevad bariera de vapori la pachet cu termoizolatia sau folosesc doar o simpla folie de plastic. Pe langa faptul ca, membrana bituminoasa de vapori (anticondens) mentine termoizolatia departe de umezeala si previne aparitia mucegaiului datorita posibilitatii de ventilare a planseului, aceasta este utilizata si ca strat de hidroizolatie independenta pe langa hidroizolatia de la suprafata. Mucegaiul apare atunci cand umezeala stagneaza intr-un spatiu inchis sau intre straturi inchise etans si nu exista aerisire. Odata ajunsa umezeala in termoizolatie (prin condens sau prin infiltratie) si nu exista bariera de vapori hidroizolanta, cel mai probabil vor apare pete de apa pe tavan.