Ce rol are stratul de difuzie

La anveloparea acoperisurilor drepte cu terasa, construite deasupra unor spatii locuite sau spatii de lucru cu umiditate, se monteaza un strat de difuzie sub stratul bariera de vapori/ termoizolatie sau sub stratul de hidroizolatie. Numit si strat DDC (difuziune, decompresie, compensare), acesta are rolul de a permite planseului sa imprastie vaporii si sa elimine formarea mucegaiului. Mai multe detalii la articolul din sectiunea termoizolatii: ce rol are bariera de vapori.

Sub forma unui carton bitumat perforat, difuzia se aseaza flotant (liber) pe suport, se duce pana la limita acoperisului terasa sau la marginea aticului ca sa fie pusa in legatura cu atmosfera, in final se aplica obligatoriu o membrana hidroizolanta lipita la cald astfel incat lipitura sa se faca in puncte prin gaurile celeilalte membrane. Rolul membranei cu perforatii este acela de a nu lipi bariera de vapori de suport fara a avea o posibilitate de ventilare pe dedesubt. In lipsa acestei membrane perforate, exista si alte posibilitati de a asigura acest spatiu de difuzie cum ar fi aplicarea membranei bituminoase ca bariera de vapori, lipita partial de suport si sudata bine la imbinari pentru a preveni infiltratia, iar la capete sa aibe bucle de aerisire sau montare in camp de pipe deflectoare.

Varianta initiala la constructiile vechi de a crea o bariera de vapori fara a astupa complet porii planseului era bitumul topit, turnat la cald pe toata suprafata unde a fost asezat stratul cu gauri (difuzia), smoala lipindu-se astfel in puncte de planseu prin perforatii iar vaporii sa poata difuza catre exterior prin zonele nelipite. Astazi se foloseste bitumul sub forma de membrana, mult mai rezistenta, mai stabila si mai usor de aplicat.

Membranele mai noi au venit cu solutii mult mai performante si eficiente asa incat avem un singur strat bituminos care indeplineste ambele roluri. Sub aspectul unei membrane cu benzi de ventilare pe lungime si latime, bariera de vapori indeplineste rolul de difuzie prin faptul ca se lipeste cu flacara in totalitate pe suport, aderand mai putin pe zona canelurilor caserate cu nisip, aproximativ 60% din suprafata membranei.