Ce rol are temperatura asupra membranelor de hidroizolatie.

Stabilitate la cald sau flexibilitate la rece?

Temperatura extrema la nivel de terasa poate ajunge pe timpul verii la +80*C iar pe timpul iernii la -25*C, pe o durata de ani de zile cu cicluri repetate, avand consecinte asupra procesului de imbatranire a stratului hidroizolant. Sistemele de hidroizolatie au fost imbunatatite in functie de tendinta de crestere a fenomenelor meteo din ce in ce mai extreme, fiind insa catalogate pe calitati si preturi. Mai jos prezentam din experienta cateva detalii simple asupra materialului bituminos si comportarea lui in fata vremii.

Exista doua tipuri principale de bitum: APP plastomeric si SBS elastomeric. Hidroizolatia din membrana cu masa bituminoasa elastica devine usor moale la caldura soarelui si astfel se poate autosigila prin inchiderea porilor in caz de microfisuri accidentale, acesta este unul din avantaje. Topit la flacara, bitumul SBS are consistenta asemenea unei gume de mestecat, lipicioasa si legata. Avand si protectia din ardezie pe suprafata finisata, membrana rezista razelor solare distrugatoare sau traficului usor. In schimb, caldura poate influenta stabilitatea dimensionala prin faptul ca membrana lipita pe verticala poate prezenta desfaceri de pe suport sub propria greutate sau sa prezinte cute in plan orizontal din cauza dilatarii armaturii din tesatura de poliester. Aplicatorul va lua masuri daca trebuie ranforsata hidroizolatia pe vertical cu sina/ saibe de prindere, iar la intindere stratul final cu poliester sa aibe suport dedesubt o membrana bituminoasa armata cu fibra de sticla stabila.

Indiferent de tipul de membrana, temperatura scazuta in schimb rigidizeaza suprafata si contracta armatura. Nu se creeaza presiuni prea mari asupra hidroizolatiei daca aceasta este bine lipita iar suportul este rigid. In alte cazuri pot sa apara forte suplimentare de torsiune sau alungire prin miscari de lucru ale cladirii, uneori vibratii din cutremure, bitumul APP avand o rezistenta mai mica la solicitari intr-un mediu rece. Spre deosebire de membrana bituminoasa plastica APP care este casanta, masa bituminoasa elastica SBS ramane compacta la temperaturi mai scazute si se poate lucra inclusiv in anotimpul rece. Microfisurile membranei cu masa bituminoasa casanta pot avea efecte dezastroase atunci cand stagneaza apa si isi face loc in structura hidroizolatiei.

Diferenta dintre bitumul plastic APP si bitumul elastic SBS este elasticitatea care reprezinta o caracteristica a calitatii.  Membrana APP (0*C-5*C) poate avea o stabititate buna pe timp de vara, se lucreaza bine vara, se muleaza bine la detalii insa nu se poate aplica la temperaturi scazute, fiind casanta. Sunt ideale pentru terase necirculabile de case cubice sau blocuri cu aplicare in doua straturi unde nu sunt solicitari de lucru prea mari, avand si un pret relativ bun. Membrana SBS (-15*C – 30*C) se poate lucra la temperaturi chiar si sub 0*C, ramane compacta la temperaturi scazute, are o forta mare de lipire, necesita mai putina flacara decat bitumul APP. Membranele autoadezive TermoAD sau Aluband folosesc deasemeni bitum cauciucat SBS. Sunt insa mai scumpe ca pret si fac parte din gama profesionala pentru sisteme de terasa circulabila.