Subsolurile caselor care au peretii exteriori in contact cu pamantul si care sunt perforati pentru a trece tevi sau conducte de canalizare si alimentare, sunt expuse unor riscuri mai mari de infiltratii in interior. Odata confruntati cu aceasta problema, este destul de mare deranjul de a face reparatii si a incerca stoparea apei care se infiltreaza prin acel gol carotat in beton pe unde trec serviciile .
Recomandarea specialistilor este ca mai bine sa previi si sa faci de la inceput o izolatie corespunzatoare decat sa repari dupa aceea cu costuri sau eforturi fizice mult mai mari. Daca se va ajunge la reparatie, aceasta se face numai pe exterior pentru a stopa patrunderea apei de la punctul de intrare, astfel ca se va incepe cu scoaterea pamantulul de pe langa fundatie pana la teava cu probleme.
In faza de constructie a imobilului, atunci cand se face si conectarea instalatiilor, cea mai buna solutie este montarea unei piese dedicate de etansare a tevii de trecere. Se presupune ca izolatia fundatiei a fost facuta inca dinainte prin aplicarea unui strat sau doua de membrana bituminoasa, ceea ce face destul de greu ca apa sa se mai infiltreze prin perete. Dar atunci cand se caroteaza in fundatie pentru a da o gaura prin care sa treaca o teava sau cabluri, aceasta zona devine sensibila datorita acestei intreruperi si a dificultatii de a face o jonctiune compatibila si fiabila intre hidroizolatie si conducta.
Aceasta piesa dedicata este formata dintr-un guler din bitum sudat din fabrica pe un inel de stragere cu garnitura, care are rol de piulita de siguranta. Inelele se pot infileta si strange pe diferite diametre de teava prin reductii furnizate de acelasi producator. Manseta bituminoasa de hidroizolatie se aplica la cald cu un arzator direct pe peretele amorsat sau peste hidroizolatia bituminoasa existenta, facand o lipitura sigura si etansa. Operatiunea se poate face numai inainte de conectarea finala a tevilor de instalatie; daca tevile au fost deja inchise, nu mai este posibila aceasta montare speciala si se vor incerca alte solutii secundare.
Reparatia locala a unei astfel de probleme la o fundatie, unde tevile nu mai pot fi demontate, se poate face totusi cu simt de raspundere si incerca o etansare cat mai optima. De regula, aceste goluri dintre perete si teava sunt umplute de catre constructori cu spuma poliuretanica de montaj si din pacate lasate asa, ceea ce nu izoleaza la infiltratii; uneori se aplica un manson lipit din membrana bituminoasa care posibil sa cedeze in timp intrucat bitumul si pvc-ul nu sunt compatibile ca lipitura.
Pentru umplerea golului, se poate aplica o spuma poliuretanica de montaj cu expandare iar dupa ce materialul s-a uscat si s-a inlaturat surplusul, se poate aplica pe deasupra o masa de mastic cauciucat poliuretanic, asa cum este ambalat la galetusa sau la ‘salam’, care dupa uscare formeaza un strat si o pelicula protectoare, rezistenta la apa sau putrezire. Sigilarea locala este eficienta daca exista o hidroizolatie existenta pe tot peretele fundatiei, asa incat sa nu existe posibilitatea de absorbtie a umiditatatii din imediata apropiere. Dupa ce s-a facut aceasta reparatie, inainte de a repune pamanul la loc, este bine de evitat astuparea acelei zone de perete tot cu pamant, indicat ar fi un pietris delimitat local pentru o drenare mai buna si evitarea contactului direct cu solul umed.