Cum scapam de petele de la infiltratii si posibile cauze

Petele galbene maronii care raman in urma unor infiltratii pe tavan sau perete sunt date de pigmentul de rugina a metalului sau putrezirea lemnului in contact cu apa. Pot aparea asemenea pete si pe coloanele pluviale vechi din fonta ca rezultat al condensului. In urma patrunderii si stagnarii apei in structura acoperisului, aceasta va aduna oxizi, mizerie sau alte particule rezultate ca reactie chimica a materialelor la umiditate. Cele mai frecvente locuri unde se observa aceste pete sunt zonele cu infiltratie pe langa conducte pluviale, luminatoare, camine aerisiri, rosturi de dilatatie sau alte zone de perete fisurat, iar contrastul de culoare este mai puternic pe o zugraveala alba.

Fiind pe baza de apa, nuanta se transmite foarte usor chiar si dupa acoperirea cu vopsea lavabila pentru perete, vopsea acrilica pentru lemn sau metal, glet sau ipsos, astfel ca orice preparat pe baza de apa aplicat va imprumuta culoarea existenta indiferent cate straturi se vor da. Astfel ca, dupa ce ne-am asigurat ca am stopat total infiltratiile prin lucrari de hidroizolatii la acoperis, mesterii recomanda aplicarea pe zonele patate a unui prim strat de vopsea pe baza de ulei sau solvent care formeaza o bariera impotriva transmiterii culorii mai departe, dupa care se poate aplica stratul de lavabila. Daca dupa un timp vopseaua va incepe sa se umfle sau sa se cojeasca, posibil sa mai existe umezeala in strucura tavanului care nu a apucat sa se evapore si sa se usuce complet. Daca insa reapar petele la fiecare ploaie, in acelasi loc sau in zone diferite, trebuie verificat daca exista sanse sa mai patrunda putina apa din exterior, nu neaparat de la terasa cat din alte surse (pereti exteriori fisurati, crapaturi, tamplarie, cornise, glafuri). Acest fenomen trebuie urmarit si intervenit daca este nevoie cu o noua reparatie de vopsea intrucat uscarea completa a betonului dupa efectuarea hidroizolatiei poate dura chiar si 1-2 ani, in functie de gradul de umiditate din straturile existente.

O lucrare corespunzatoare de hidroizolatie la terasa stopeaza total apa la nivel de acoperis insa trebuie specificat faptul ca pot exista surse de infiltratie in continuare din alte zone decat cele hidroizolate, fiind o intreaga discutie atunci cand un beneficiar investeste in terasa dar problemele raman. Unele tavane sunt placate cu rigips iar atunci cand apa patrunde printr-un singur loc, aceasta se poate plimba pe lungimea placii si va picura doar la zonele de imbinari sau de prinderi. Este important sa se verifice sursa de infiltratie la nivel de beton plecand chiar si de la crapaturile peretilor exteriori daca este nevoie. Astfel de cazuri se mai intalnesc acolo unde nu exista sort de tabla picurator pe aticuri; alte exemple: placari cu piatra si modele de corative pe fatada care faciliteaza prin inclinatie scurgerea apei catre zidarie; pereti cu tencuiala deteriorata; fire si cabluri care traverseaza peretele avand o pozitie care sa faciliteze prelingerea pe lungimea lor.

Din experienta de pe teren si implicarea pe care o avem, acordam atentie lucrarilor de hidroizolatie si punem in tema toate problemele legate de infiltratii, asa incat eventualele pete de apa sa poata fi controlate si aplicate solutii exact acolo unde trebuie.