Cum se face o hidroizolatie la balcon

Balcoanele sunt considerate platforme in afara spatiului locuit sau fatadei unei cladiri cu risc minim de infiltratii in incapere si am observat ca o parte din constructori nu aplica nici un fel de izolatie la acestea; deasemeni, multe nici nu sunt prevazute din proiectare cu loc suficient pentru inaltimea constructiva a stratificatiei recomandate. De regula, tot ce se considera ca tine loc de hidroizolatie este gresia de exterior si chitul de rosturi, care intr-adevar 1-2 ani posibil sa nu apara nici o problema vizibila. Costurile de impermeabilizare pentru aceste suprafete sunt minime la inceput dar eventualele probleme care pot sa apara ulterior degradeaza anumite suprafete iar costurile sau munca depusa sunt evident mai mari.

Balcoanele exterioare necesita un strat de impermeabilizare chiar daca acestea nu sunt deasupra unor incaperi. Ele sunt legate de constructie prin elemente de beton, grinda, consola si comunica cu interiorul prin usi.

Suprafetele care sunt afectate de patrunderea apei pot fi cu urme vizibile atat la interior (zona de perete interior din dreptul balconului, zona de prag usa sau parchetul umflat din apropiere) cat si la exterior (zona de teava de scurgere, pete albe de calcar pe peretele de dedesubt, tencuiala decojita). Simpla observare a acestor deficiente arata lipsa unei izolatii sau o solutie aplicata necorespunzator.

O hidroizolatie eficienta presupune aplicarea unui strat etans pe toata suprafata si intors suficient pe verticalul peretilor, atice si pe pragul de la usile de iesire pe balcon, material care trebuie racordat si la un sifon receptor compatibil. O stratificatie corecta presupune inclusiv termoizolatia suprafetei de beton pentru eliminarea puntilor termice si prevenirea condensului pe zonele catre incapere, inclusiv termoizolarea pe dedesubtul balconului. De retinut ca la balcoane exterioare nu se monteaza stratul bariera si difuzie de vapori asa cum este obligatoriu in cazul teraselor care se afla deasupra incaperilor incalzite.

Ca pregatire suprafata, ideal este ca balcoanele sa nu aiba montata tamplaria atunci cand se aplica hidroizolatia, in special membrana termosudabila bituminoasa, pentru a nu deteriora suprafetele sensibile la flacara. Intre tamplarie si hidroizolatie se poate aplica ulterior o banda autoadeziva de etansare sau masticuri de sigilare pentru a nu patrunde apa pe sub pragul usilor. Deasemeni, termoizolatia care este aplicata pe perete sau fatada nu trebuie sa coboare pana la placa balconului pentru a permite intoarcerea izolatiei direct pe zidarie. La final se completeaza cu termosistemul de fatada ca o protectie pe verticala.

Astfel, la balcoane se pune urmatoarea stratificatie recomandata:

  • aplicare de placi polistiren extrudat sau spuma poliuretanica cu rol de termoizolare a betonului (grosime 5cm variabil)
  • turnare sapa de panta armata cu plasa sudata (grosime care pleaca 5cm de la sifon)
  • aplicare strat de hidroizolatie la cald bituminoasa, sau la rece cimentoasa, lichida poliuretanica
  • strat de trafic (piatra sau gresie lipita, pardoseala flotanta deck).
  • Nota. Gresia nu se lipeste direct peste hidroizolatia bituminoasa ci va trebui turnat un strat de sapa de egalizare (5cm) ca strat suport pentru lipirea placilor portelanate, altfel acestea se pot desface in timp. Se va avea in vedere inaltimea constructiva totala in functie de sistemul ales.

Speram ca am pus accentul pe calitate si nu veti omite acest aspect aparent neimportant cand este vorba de o lucrare de constructie bine realizata de la inceput facuta sa se pastreze in timp.