Cum se face o termoizolatie la terasa

Valori si grosimi materiale de termoizolatii la terase

Acoperisurile cu placa dreapta sunt constructii solide, foarte raspandite datorita aspectului modern mediteranean si foarte sigure la conditii extreme indiferent de regimul de inaltime. Cu toate acestea, materialul compact din care sunt facute structurile cladirilor au transfer mare de energie iar diferentele de temperatura vor fi mai greu de pastrat fara o anvelopare cu termozolatie eficienta. Partea de acoperis este importanta prin faptul ca toata caldura dintr-o incapere se ridica inspre tavan, suprafata care, daca este termoizolata bine pe exterior, pastreaza caldura si previne condensarea vaporilor. Montajul unor materiale cu proprietati izolatoare superioare aduc economie de energie atat pe timp de iarna cat si pe timp de vara.

Transferul termic este rata de transmitere a caldurii exprimata in wati pe metrul patrat kelvin (W/mK). O suprafata bine izolata va avea o grosime cat mai mare a stratului termoizolant si nu tine seama de densitate, fie ca vorbim de polistiren sau spuma poliuretanica. Indicele de transfer termic masurat la un planseu de beton neizolat este de 1,5 W/mK iar valoarea trebuie redusa pana la de cinci ori mai mica pentru un confort termic sporit (0,25 w/mK). Aceasta valoare poate fi atinsa prin grosimi aproximative plecand de la 15cm polistiren sau 12cm spuma poliuretanica. Grosimea de placi termoizolante specifica fiecarei constructii in parte va fi stabilita de arhitecti pentru a obtine o valoare a conductivitatii termice cat mai mica, iar densitatea materialului se va alege in functie de obiectivul terasei. Deci valoarea de coeficient termic si performanta materialului izolator este data de grosime.

valori coeficient termic
Tabel grosimi – valori coeficient termic

Stratificatia pentru terasa este importanta si deasemeni unde asezam termoizolatia. Cea mai buna izolare este atunci cand materialul termic este aseazat sub hidroizolatie asa incat acesta sa ramana protejat de umezeala din exterior, respectiv asezat desupra stratului bariera de vapori asa incat sa ramana protejat de umezeala din interior. O termoizolatie imbibata cu apa sau asezata intr-un mediu umed nu mai are acelasi coeficient termic care sa permita conservarea energiei din incapere.

Alegerea grosimii minime este importanta pentru eficienta termoizolarii, insa de cele mai multe ori este necorespunzatoare prin utilizarea economica a materialului, sau este neglijata din proiect prin faptul ca nu s-a prevazut din constructie inaltimea totala a straturilor de termoizolatie, hidroizolatie si strat de panta asa incat sa existe suficient spatiu pentru asezarea usii de acces pe terasa sau a altor elemente. Usa se aseaza pe o bordura inalta de aproximativ min. 30-35cm (din care va ramane 5-10cm la final) iar intre bordura si grinda/ buiandrug va ramane inaltime de usa 2,05m.

termoizolatie-terasa-pirizolatie poliuretan        

Termoizolatie peste bariera de vapori

Spre deosebire de varianta clasica cu termoizolatia din polistiren extrudat prinsa sub sapa de panta armata, stratificatia unui termosistem hidroizolant sandwich cu polistiren expandat pentru terasa circulabila cu gresie este:

  • sapa de panta nearmata – 1%/ 1cm pe metrul liniar se calculeaza de la punctul cel mai de jos al scurgerii pana la punctul cel mai de sus al coamelor
  • bariera si difuzia de vapori 4mm
  • termoizolatia polistiren expandat EPS200 15cm sau spuma PIR 12cm
  • doua straturi de membrana hidroizolatii de inchidere 7mm (din care primul strat este autoadeziv la rece)
  • sapa armata de egalizare, protectie si suport pentru gresie 5cm (optional deck fara sapa)

Stratificatia pentru terasa necirculabila (privata, tehnica sau industriala) ramane la fel dar fara sapa finala de egalizare sau pardoseala trafic si nu influenteaza asupra grosimii termoizolatiei, in conditia in care avem un parapet atic perimetral suficient de inalt (min. 0,50m de la ultimul strat). Densitatea placilor termoizolante poate fi mai mica si implica costuri mai mici (EPS120 – aprox. 20kg/mc). In anumite cazuri se poate opta si pentru strat termoizolant cu panta prin croirea din fabricatie a unghiurilor de inclinatie pentru scurgerea apei potrivit planurilor de terasa. Aceasta varianta scuteste grosimea stratului final prin eliminarea sapei de panta, insa poate avea un cost de constructie mai ridicat.

Stratificatia pentru terasa inversata (invelitoare inversa) destinata traficului greu aseaza termoizolatia deasupra stratului hidroizolant pentru a proteja membrana de incarcari mari precum parcari auto sau terase cu vegetatie intensiva. Spuma extrudata este foarte rezistenta la compresiune si nu absoarbe apa.

  • beton de panta si egalizare
  • membrana termosudabila de hidroizolatie in doua straturi
  • polistiren extrudat impermeabil XPS
  • beton sau strat de drenaj

Termoizolatia cu vata minerala confectionata din roci vulcanice este o solutie care se potriveste pentru unele terase industriale pe structura metalica usoara cu tabla trapezoidala sau pentru sistemele de hidroizolatii cu membrana sintetica PVC. Avand diferite grosimi si densitati, materialul nu propaga focul, nu se deformeaza la caldura  si izoleaza fonic, ceea ce este necesar la acoperisurile metalice. Prinderea de suport se face mecanic cu ajutorul gaurilor si a diblurilor de fixare.