Cum se monteaza un receptor de terasa

Sifon receptor special de terasa cu flansa pentru hidroizolatii

Receptoarele de terasa sunt atat de importante si au o stransa legatura cu problemele de infiltratii incat, daca sunt montate necorespunzator si din materiale necompatibile cu izolatia, pot cauza neplaceri de fiecare data cand sunt ploi sau ninsori. Fie ca sunt montate cu trecere prin parapet, prin grinzi intoarse sau prin planseu, piesele de preluare a apei trebuie sa fie bine legate cu membrana ce etanseaza terasa, sa permita apei sa curga repede, sa fie bine mufate in tevi si coturi si sa fie suficiente ca numar. Arhitectul poate proiecta un sistem eficient de canalizare astfel incat sa nu existe riscuri de infiltratie, de cele mai multe ori cauzate de mufari sau pozitionari incomode.

scurgere hidroizolatiiscurgere colt

Tipuri de guri de scurgere folosite la terase sau balcoane:

  • scurgeri verticale de camp care se monteaza in planul terasei si duce apa direct in coloana pluviala (prin casa sau pe exterior); unele proiecte de casa se prezinta cu terasa mai mare decat amprenta la sol iar scurgerile coboara vertical pe exterior pe langa perete, asa ca daca sunt infiltratii, acestea nu vor aparea in casa. Scurgerile de tip palnie au avantajul ca se pot monta succesiv pe mai multe straturi de hidroizolatie fiind conectate intre ele.
  • scurgeri orizontale de colt care se monteaza la parapet in unghi de 90* si duce apa pe exterior prin burlan; unele burlane sunt mascate in termosistem insa pot exista in timp pierderi la mufari intre gargui si cotul burlanului, de aceea se recomanda sa existe acces pentru verificari. Se aseaza la nivelul ultimului strat de hidroizolatie.
  • sifoane de pardoseala de camp care preiau apa si o transporta in tevi pe sub sapa pana la coloana pluviala. Nu sunt recomandate receptoare sau drenaj de tip rigole pentru terase sau balcoane daca nu au un sistem bun de etansare, hidroizolatia este pretentioasa si are nevoie de accesorii sigure. Sifoanele de pardoseala pot fi asezate oriunde pe terasa cu panta corespunzatoare si in mai multe zone, atunci cand exista o singura coloana principala. Nu sunt intodeauna sisteme foarte sigure datorita dificultatii de etansare a tevilor de trecere prin perete precum si riscul cedarii garniturilor.

sistem scurgere terasasistem gura scurgere

Pozitionarea receptoarelor trebuie facuta in puncte care nu incomodeaza si pot sa preia rapid apa din mai multe parti. Nu trebuie sa fie asezate inspre casa scarii ci la o distanta considerabila asa incat apa sa nu se scurga catre casa. Gurile de scurgere pot sa fie asezate prin impartirea terasei in parti simetrice astfel incat panta sa nu fie data prin incarcatura mare de sapa; deasemeni trebuie tinut cont de traseul coloanei in interior sau asezarea burlanelor pe fatada. O scurgere cu diametrul de 100mm poate face fata unei suprafete de 100mp insa se pot monta si doua pentru evacuarea apei mai rapid sau pentru eliminarea riscului de infundare a unei singure scurgeri.

sifon-cu-parafrunzarconstructie cu terasa

Montarea receptorului poate fi facuta de catre echipa de hidroizolatori care acorda o mare atentie sa nu curga apa pe langa piesa. Ideal este ca gura din plastic sa nu se aseze direct pe sapa ci sa fie inglobata intre doua straturi de hidroizolatie astfel: se aplica primul strat de membrana pe toata suprafata sau local, se introduce palnia in coloana deja trasa la nivel cu sapa, se aduce material bituminos topit sau mastic pentru o priza mai buna, se aplica al doilea strat de hidroizolatie. In zona de asezare a scurgerii este bine sa fie efectuata o mica adancitura in sapa sau polistiren pentru a nu se ridica cativa milimetri fata de nivelul pentii si sa stagneze apa in jurul ei. Daca avem termosistem hidroizolant de terasa, cu straturi succesive de membrana si termoizolatie, este indicat sa avem un set de scurgere cu dubla preluare sau receptoare pe doua nivele. Inelul metalic prins cu suruburi fixeaza strans membrana de receptor asa incat hidroizolatia sa nu se desprinda la tensiunile care apar pe zona respectiva iar flansa circulara din bitum permite o sudura la cald de calitate.

Un sistem pluvial nu ar trebui sa treaca prin spatii cu conditii de inghet intrucat temperatura scazuta si apa formeaza aglomerari de gheata la coturi/ iesiri si automat isi mareste volumul dislocand piesele de imbinare ale instalatiei. Exista insa sisteme de degivrare sub forma unor cabluri electrice de incalzire care nu afecteaza materialul de izolatie sau evacuare si se monteaza in interiorul burlanelor cu scopul de a elimina depunerea de zapada, dopuri de gheata, turturi. Cei care doresc o terasa fara gheata pot monta acest sistem si in pardoseala.

gargui terasascurgere coltscurgere inghetata