De ce se strica rosturile de la gresie pe terase

Suprafetele hidroizolate pe terasele circulabile sunt acoperite de regula cu gresie de exterior sau gresie portelanata. Acest material este rezistent la umiditate si inghet si nu absoarbe apa. Dar inevitabil apa ajunge sub gresie in stratul suport de sapa, gresia nefiind continua ci se monteaza placa cu placa. Chitul de umplere si sigilare a rosturilor nu este acelasi tip de material cu gresia ca sa avem o sudura compatibila si de lunga durata. Insa cine are inspiratie de a impermeabiliza suplimentar stratul de sapa cu hidroizolatie cimentoasa, scapa de problema infiltratiei apei in profunzime asa incat apa poate ajunge in cel mai rau caz doar la nivelul gresiei.

Avand un cost accesibil fata de pardoselile demontabile (deck, dale), terasa cu placi ceramice, gresie, granit, marmura, are avantaje precum intretinere usoara, se curata repede de mizerie, apa se scurge relativ repede, are un aspect placut; iar ca dezavantaje enumeram faptul ca poate fi extrem de alunecoasa cand este umeda sau, in cazul unei infiltratii, nu se poate ajunge usor la hidroizolatie decat cu ciocanul rotopercutor. Problema apare dupa o perioada de cateva cicluri inghet/ dezghet, cand gresia incepe sa sune a gol, scartaie la trafic, apa calcaroasa musteste pe la rosturi, placile se ridica sau se umfla, se desfac de pe suport iar locatarul se gandeste sa refaca terasa. Cel mai grav lucru este atunci cand incepem sa avem infiltratii dincolo de planseu, ceea ce ne trimite cu gandul la decopertare si refacerea hidroizolatiei.

Hidroizolatia de baza peste care se vine cu finisaje nu poate fi inlocuita deci cu gresie, chit elastic si adeziv de calitate, aceasta fiind o greseala pe care o fac unii constructori iar beneficiarul cheltuie ulterior mult mai mult pentru a pune hidroizolatia la locul ei decat daca se facea bine de la inceput. Exista vorba: sa previi costa si de 8 ori mai putin decat sa repari. Si da, pentru doar cativa lei in plus, am intalnit cazuri in care am explicat ca trebuie facuta hidroizolatia pe locuri aparent mai putin importante (terasa scari acces, terasa parter), iar in lipsa ei, pagubele au insemnat umflarea parchetului, cojirea peretilor, desfacerea gresiei, discomfort.

De ce se deterioreaza rosturile de la gresie pe terase si capata un aspect inestetic? In primul rand pentru ca apa stagneaza in sapa, iar cand nu are posibilitate de drenare in gura de evacuare pluviala, umiditatea tinde sa se evapore nu prin gresie ci prin rosturi. De regula, sub grosimea de 7-8cm de sapa cu gresie exista o hidroizolatie (bituminoasa sau alt tip) care este montata pe un strat de inclinatie. Toata apa care trece de gresie, ajunge prin sapa (care absoarbe apa ca un burete) si se opreste pe membrana, care apoi se indreapta catre gura de scurgere. Daca sifonul de gresie este montat etans pe dedesubt si obtureaza apa din substrat, sapa va ramane saturata cu apa adunand mineralele din ciment iar in perioadele calduroase umiditatea se evapora lasand reziduri calcaroase la suprafata.

Operatiunea de montare a gresiei pe terasa hidroizolata, pe langa materiale si montaj de calitate, ar trebui sa tina cont de cateva aspecte de siguranta precum:

  • intre sapa si membrana bituminoasa se aseaza strat de separatie si protectie (folie plastic sau voal geotextil), avand rolul ca sapa sa nu adere in totalitate de suport facand posibila o drenare mai usoara intre straturi, stratul de separatie avand si rolul de a nu exista tensiuni de lucru intre cele doua suprafete
  • inaltatorul de gresie sau sifonul de terasa sa aibe un inel de drenaj sau posibilitate de scurgere pe dedesubt a apei ajunse sub gresie, fiind preluata de receptorul hidroizolatiei.

Mai multe detalii cum sa impermeabilizati terasa cu gresie puteti sa vizitati si articolul: hidroizolatie peste gresie.