Terasele sunt acoperisuri plate cu un grad minim de inclinatie cuprins intre 1 si 2 la suta unde apa se scurge directionat prin interiorul acestora fara a fi posibila revarsarea ei pe dinafara. Acest lucru se datoreaza parapetului care inconjoara suprafata si a receptoarelor pluviale care sunt impartite in functie de suprafata. Chiar si asa nu este exclusa umplerea terasei cu apa in cazuri de fenomene extreme in combinatie cu un defect al functionalitatii receptoarelor.
Asadar, una din cauze in care apa stagneaza pe terasa este: 1. scurgerea infundata, opturata, colmatata cu pamant, frunze sau cu saruri minerale din beton la terasele cu gresie (se va curata cu grija orice formatiune sau dop si se reda scurgerii diamentru normal); 2. scurgerea pozitionata mai sus decat nivelul stratului existent chiar si cu un centimetru, conducand la formarea baltilor in jurul acestora (se va incerca rectificarea suportului cu panta sau inlocuirea si coborarea mai jos a piesei); 3. comprimarea substratului termoizolant de la greutate sau materialul s-a lasat, a lucrat dimensional formandu-se pe anumite portiuni ligheane unde balteste apa (se va umple acele goluri daca este necesar cu material); 4. burlanul de trecere montat fara minima cadere, apa stagnand pe tubulatura ingreunand scurgerea apei (se va inclina tubulatura din perete).
Stagnarea pe terasa se refera doar la cantitatea considerabila de apa care nu se duce pe scurgere; nu sunt luate in discutie micile cantitati de apa remanenta, situatii de altfel normale, datorate denivelarilor milimetrice sau suprapunerilor de la membranele de diferite grosimi ale hidroizolatiei. La astfel de pante line de terasa, apa se va scurge usor existand stagnari superficiale in fata orcaror mici obstacole, ceea ce nu este o problema. Apa nu va stagna absolut deloc doar pe suprafelete drepte cum sunt terasele nivelate cu gresie sau pe orice pardoseala dreapta.
Riscul unor stagnari cantitative sau excesive de lichid poate face ca invelitoarea sa cedeze la presiunea greutatii si sa patrunda o cantitate semnificativa prin orice por sau dezlipitura a hidroizolatiei. Cand se incearca inlaturarea unui dop format din pamant amestecat cu frunze pe o terasa de mari dimensiuni, cum este cea de bloc sau de depozit, se va inlatura cate putin din mizeria depusa asa incat apa sa nu se scurga cu presiune, iar prin cadere de la mare inaltime, sa disloce la coturi coloana pluviala. De aceea este bine preventiv sa se faca verificarea anuala a parafrunzarelor care protejeaza receptorul de resturi ce pot bloca drenajul.
Nu in ultimul rand, se recomanda montarea din constructie a minim doua guri de scurgere pentru terase pana in 100mp, una din ele avand rol de rezerva, dar si de a imparti eficient inclinatiile suportului. Daca se impune, se monteaza guri de scurgere de colt cu iesire pe fatada, numite garguie de preaplin – supraplin, pentru a preveni cresterea nivelului de apa la ploi abundente (cantitate colectata de pe mai multe suprafete, terase, acoperis) sau in caz de infundare a canalizarii, eliminand astfel ingreunarea structurii la inundarea acoperisului.