Evacuarea apei prin interior sau in exterior?

Evacuarea apei pluviale de pe acoperisuri se face directionat prin jgheaburi si aruncatoare care au un rol foarte important pentru indepartarea apelor colectate si prevenirea infiltratiilor de la baza acoperisului sau pe fatada. Burlanele metalice de scurgere sunt fixate pe fatada peretelui pana la baza cladirii si conduc apa prin drenare in pamant sau la canalizare.

Imobilele cu terasa – acoperisuri drepte prevazute cu panta mica – sunt configurate cu receptoare captatoare racordate la invelitoarea de hidroizolatie. Acestea permit drenarea si transportarea apei in afara “cuvei” cu ajutorul coloanelor, fie prin interiorul constructiei fie prin exterior. La aceste terase inconjurate cu atic, gurile de scurgere trebuie sa fie bine distribuite ca sa preia eficient apa; sunt recomandate minim doua (sau unul singur impreuna cu un deversor de urgenta exterior in caz de blocaj al unuia) si periodic se curata parafrunzarul din fata lui pentru a evita colmatarea si inundarea suprafetei.

Trecerea tevilor prin interiorul incalzit al locuintei (de regula prin baie sau bucatarie) poate fi facuta cu ajutorul gurilor de scurgere tip palnie si permit o evacuare rapida a apei avand avantajul ca nu formeaza dop de gheata la gura de intrare. Acestea se monteaza in hidroizolatie asigurand etanseitatea sistemului si prevenirea infiltratiilor pe langa coloana la care sunt racordate.

In primul an al constructiei, teava dusa pe interior se poate umezi sub forma de condens. Atunci cand exista umiditate excesiva in incapere, impreuna cu apa rece de pe acoperis ce traverseaza tubulatura si caldura din interior, apare fenomenul de transpiratie. Se rezolva insa prin buna ventilare a camerelor, incalzire constanta si dupa o perioada de uscare a elementelor de constructie care au folosit materiale cimentoase si vopsele pe baza de apa.

Coloana se mascheaza intr-o caseta de rigips izolata fonic si termic cu vata pentru evitarea sunetelor specifice caderii apei sau se poate folosi tubulatura speciala de tip “silence”. Dezavantajul acestui traseu prin incapere poate fi acela ca planseul acoperisului va fi perforat sau carotat pentru trecerea tubulaturii, ceea ce foarte rar poate creea infiltratii pe acea zona in cazul unei hidroizolatii defectoase si nefunctionale, apa putand patrunde foarte usor prin goluri sau segregari ale betonului.

Trecerea tevilor prin exteriorul cladirii poate fi facuta, in functie de pozitionare, cu ajutorul gurilor de scurgere tip palnie verticala sau a celor de colt orizontale de tip aruncator (gargui), fiind conectata la un burlan ancorat de fatada. Aceasta tubulatura pe exterior poate fi lasata aparent sub forma unui burlan metalic de diametre 80, 90 sau 100, fara garnituri la imbinari, sau poate fi ascunsa in termosistem sub forma unei coloane pvc cu garnitura de imbinare cu diametre 50, 75, 110. Avantajul acestui tip de trecere exterioara este ca nu trebuie lasat un gol de trecere in planseu si nu trebuie facuta caseta de mascare in interior. Exista un mic risc de formare dop de gheata, acest fenomen trebuie urmarit, insa se poate monta fir de degivrare (incalzire) in jurul scurgerii si pe lungimea burlanului.

Coloana pvc ingropata in fatada termoizolata este ascunsa si protejata de temperatura negativa, nu prezinta pierderi de apa la imbinari sau coturi datorita garniturilor de mufare. Fiind coloana de interior, nu are protectie uv si nu trebuie lasata afara. In schimb, burlanul exterior pe fatada nu are garnituri, este din metal sau plastic tratat anti uv si se poate interveni mai usor in caz de defecte de montaj, dislocare decat in cazul celui ascuns in decorativa.

Transportarea volumului pluvial captat al unui acoperis se face direct catre gradina, curte sau rezervor subteran de reutilizare. Evacuarea in canalizarea stradala a orasului este o solutie acolo unde este permisa deversarea directa si trebuie tinut cont ca anumite localitati pot percepe taxa pentru apele meteorice care sunt contorizate la iesire precum apa menajera deversata.

In concluzie, ambele variante de guri scurgeri la terase sunt bune si recomandate, unele vin cu accesorii suplimentare precum clapeta anti-miros, sifon cu garda de apa sau incalzire cu auto-reglare; sunt excluse variante precum rigole sau jgheaburi in interiorul terasei datorita dificultatii lor de etansare, ne fiind prevazute cu gulere sau banda de izolare. Apa trebuie evacuata si transportata directionat atat la acoperisuri terase cat si la balcoane folosind receptoare compatibile cu hidroizolatia existenta. Se va respecta proiectul de executie impreuna cu recomandarile specialistilor asa incat lucrarea sa fie executata bine de la inceput.