Garantia unei hidroizolatii

Toate lucrarile de hidroizolatii efectuate prin firme specializate sunt predate cu garantie de executie impreuna cu certificatele de calitate a materialelor folosite. Garantia este o responsabilitate a aplicatorului si o siguranta a beneficiarului la problemele de infiltratii pentru un sistem integral aplicat conform cu indicatiile producatorilor de materiale. Stoparea infiltratiilor pe sectorul constructiilor se face cu simt de raspundere si doar cei care cunosc foarte bine solutiile de aplicare pot merge la sigur fara alte riscuri. Materialele profesionale isi indeplinesc scopul daca au fost bine aplicate si etansate la suport, in caz contrar riscul de infiltratie este mare iar membrana nu poate fi reasezata.

inundare terasa

Testul de etanseitate la apa pe terase confirma daca izolatia este sigura, de aceea toate lucrarile se dau in primire printr-un proces verbal a calitatii si a probei cu apa 72 ore. Dupa aceasta etapa, orice eventuala infiltratie care se dovedeste ca nu are cauza de ordin calitativ d.p.d.v. al manoperei, nu va fi imputata executantului. In orice caz, indiferent de natura si cauza infiltratiilor, problemele se rezolva incepand cu depistarea punctelor evidente cu potential de infiltratie iar remedierea lor se face prin vulcanizarea locala cu material compatibil sau prin reacoperire cu un nou strat etans. Daca avem hidroizolatii acoperite cu gresie pentru terasa circulabila sau membrane antiradacina la terasele cu vegetatie, eventualele probleme de infiltratie dupa amenajare sunt greu sau imposibil de verificat. De aceea este recomandat sa existe folii de protectie sau de separatie intre stratul de hidroizolatie si sapa/ pamant pentru prelungirea duratei de viata.

De regula, firmele acorda garantie scrisa de 3-5 ani pentru o lucrare de anvelopare integrala a suprafetei sau 6-10 ani pentru lucrari cu doua sau mai multe straturi de hidroizolatie. Sunt cazuri in care se promite garantie foarte mare mergand pe ideea ca o lucrare, daca nu are probleme primii ani de viata, nu va avea nici in urmatorii ani. Durata de viata a materialelor este de 10-30 ani in functie de producator, prin care se garanteaza ca materialul nu se degradeaza si rezista la apa, insa orice garantie este conditionata de anumiti factori precum: starea de degradare a suportului, de pagube produse de forta majora, cutremure, miscari de lucru ale cladirii, daunatori chimici, de intretinere si exploatare neingrijita. Exista si situatii cand se acorda garantii pentru hidroizolatie acoperite cu polite de asigurare, insa trebuie tinut cont ce fel de despagubiri se acorda si ce fel de pagube sunt incluse.

Un caz de interventie pentru stoparea infiltratiilor la o terasa unde nu se poate garanta etansarea pentru toata suprafata este reparatia locala a hidroizolatiei prin verificari din aproape in aproape. Astfel se pot face reconditionari asupra zonelor afectate la cererea beneficiarului iar garantia se acorda doar pentru aplicare si nu pentru infiltratii (daca acestea provin din alte parti decat cele izolate). Apa se poate infiltra printr-un loc din mai multe parti ale unei suprafate cu panta. Orice aplicator responsabil va acorda atentie in modul de lucru la reparatii locale pentru ca interventia sa rezolve problema, de aceea nu apelati la persoane care nu dau solutii viabile si incep sa desfaca, sa decoperteze sau sa modifice suprafata facand mai mult rau. In cazurile in care lucrarea se afla in garantie, aplicatorul din contract cunoaste suprafata, stie ce materiale s-au aplicat, cum s-a lucrat si poate depista mai repede punctele de infiltratie daca acestea exista.

Societatea noastra aplica un sistem de izolatie simplu astfel incat sa existe sanse mici ca apa sa isi faca loc in structura constructiei. Acordam importanta pe sistemul gurilor de preluare a apei, pe stratificatie corecta in termosistem cu panta corespunzatoare si pe calitatea materialelor de hidroizolatii. Indiferent de umiditate sau cantitatea de apa, sistemul pe care noi mergem este de a nu permite apei sa isi faca loc in straturile hidroizolante.