Ce guri de scurgere sunt potrivite pentru o terasa sau balcon exterior?
Trebuie sa tinem cont de mai multe aspecte ce tin de siguranta unui acoperis si sa ne informam bine despre compatibilitatea accesoriilor de montaj la hidroizolatia suprafetelor inainte de finisaje. Nu toti care lucreaza la constructia unui imobil isi pot da cu parerea pentru cel mai bun sistem de colectare pluviala precum cel care este direct raspunzator de calitatea unei etansari, daca exista un astfel de contractor la santier. Cele mai multe probleme de infiltratii apar doar din cauza acestor neinsemnate si trecute cu vederea a ceea ce numim noi “sifoane” in fata celui mai scump, premium si profesional sistem de membrane care il putem pune. De aceea trebuie sa existe o buna informare si o comunicare intre beneficiar, furnizor, hidroizolator, arhitect sau instalator.
Compatibilitatea materialelor de terasa inseamna ca montajul sau lipitura hidroizolatiei sa adere foarte bine de suport, sigilarea sa fie buna la imbinarile de suprapunere iar legatura de receptor sa fie cat se poate de sigura. Cea mai buna lipitura a unui material se face la cald, cu flacara sau aer fierbinte, asa incat materialele prin unire devin un tot unitar. Spre exemplu, bitumul incalzit si topit va adera mai bine pe un guler din acelasi bitum al unui receptor; sau o membrana hidroizolanta pvc cu lipire la cald pe un guler de receptor din acelasi material; iar hidroizolatia lichida poliuretanica la rece pe un guler compatibil special creeat. Producatorul materialelor de hidroizolatie recomanda de obicei si sistemul de colectare pentru ca hidroizolatia aplicata sa fie eficienta de la un capat la altul.

Nu de putine ori partea de instalatie pentru ape pluviale de pe terasa sau balcon este lasata in grija unor mesteri care monteaza acele sifoane de gresie cu rol de receptor, dar acele scurgeri se folosesc la interior in camere de baie. Este un risc care nu trebuie asumat. Partea de montaj receptoare este treaba unui izolator care cunoaste acest aspect si nu trebuie lasat alt specialist in ideea ca apa nu are pe unde sa intre. In caz de infiltratii de la terasa nu este chemat nici arhitectul, nici instalatorul si nici un alt mester.
Receptoarele de terasa sau balcon sunt piese de exterior care rezista la debite mari de apa, inghet, tensiuni care apar la nivelul unui acoperis si raman fixate de hidroizolatie. Aceste piese sunt salvarea orcarui acoperis si trebuie verificate periodic asupra conditiei lor. De ce? pentru ca in jurul acestora si prin ele se aduna toata cantitatea de apa care poate sa vina dintr-o data in cazuri extreme sau de regula cantitatea se scurge continuu zile intregi din ploi sau zapezi.
Numarul lor cat si diametrul corect este un alt aspect de care trebuie sa se tina cont, acestea depinzand si de traseele de trecere prin camere sau de burlanele exterioare pe fatada. La acoperisuri terasa mai mici, unde o singura scurgere de 110mm face fata, este recomandat sa existe doua astfel de colectoare independente sau un aruncator separat pentru a asigura astfel un preaplin in cazuri rare de infundare a scurgerii principale. Nu de alta, dar apa stagnata pe terasa poate pune presiune pe hidroizolatie si sa apara astfel infiltratii; sau pe terasele de mari dimensiuni din structuri usoare incarcarea suplimentara poate pune la incercare siguranta constructiei.
In concluzie, exista producatori dedicati pentru toate tipurile de scurgere, nu sunt ieftine dar sunt esentiale. Apelati la firmele de hidroizolatie si aplicatori consacrati pentru cele mai bune recomandari… vorba aceea, doar odata se face acoperisul si nu in fiecare an. Nu va luati dupa cei care spun: facem noi treaba buna sa ne chemati si la anul.