Hidroizolatia bituminoasa vs hidroizolatia lichida

Nu exista proiect de lucrari in constructii care sa nu necesite o hidroizolatie la acoperisul cu terasa, balcon sau fundatie fara sa se asigure o suprafata protejata la factorii degradanti ai umezelii, astfel incat bariera contra infiltratiilor si contra vaporilor sa fie prezenta si functionala, chiar daca nu o vedem si care va sta ca un gardian sub finisaje de pardoseala si fatade.

Companiile de profil studiaza, cerceteaza si dezvolta variante inovative de materiale hidroizolante care sa confere produsului calitati imbunatatite dar si sa usureze modul de aplicare ale acestora. In anii trecuti, cladirile erau izolate la nivel de acoperis cu materiale considerate bune pentru perioada respectiva, rezultand etansari functionale si de durata insa cu efort fizic substantial mai mare, care s-ar traduce in ziua de azi in costuri de manopera ridicate. Cand incep sa apara primele semne de infiltratii, mai devreme sau mai tarziu, toate invelitorile vor iesi din garantie datorita factorilor de imbatranire, a pierderii elasticitatii si a modificarii proprietatilor de etansare.

Pe blocurile construite la inceputul secolului, gasim vechea tehnologie ce consta in impregnarea suprafetelor cu straturi succesive de smoala fierbinte si foi din carton asfaltat respectiv armarea cu tesatura a bitumului topit in mai multe straturi rezultand o grosime considerabila de hidroizolatie, care apoi era acoperita cu strat de balast pentru a preveni inbatranirea in fata razelor ultraviolete. Pentru ca nu exista o garantare pe viata la nici o solutie supusa stresului din mediu, reconditionarea acoperisului sau inlocuirea lui este un proces care trebuie luat in calcul odata pe toata durata de viata, avand grija de intretinerea lui.

Ulterior s-au fabricat materiale cu aplicare mai usoara cum ar fi rolele din acelasi bitum precum membrana bituminoasa aditivata, termosudabila la arzatorul cu gaz, care este succesoarea variantei clasice, precum si membrana din pvc si membrana din cauciuc epdm care au puteri mari de acoperire si timp redus de montare. Acestea se caracterizeaza prin faptul ca sunt foi armate flexibile gata pregatite pentru anvelopare necesitand doar prinderi de suport si lipiri la capete. Membrana lichida in schimb, aplicata prin pensulare sau pulverizare, este o rasina poliuretanica cauciucata cu proprietati excelente care impermeabilizeaza la rece suprafata, pregatind la fata locului o membrana armata prin aplicarea unui strat sau doua de pelicula impreuna cu o tesatura de ranforsare, rezultand o acoperire continua.

Toate tipurile de materiale hidroizolante vin cu recomandari din partea producatorilor si se folosesc atat pentru reabilitare, cu aplicare peste vechiul strat hidroizolant, dar si pentru plansee de constructii noi, cu bariera de vapori si termoizolatie. Panta de scurgere a apelor poate fi data din sapa semi-umeda sau din termoizolatia croita sub forma de placi de panta. Unele proiecte vin si cu recomandare scrisa din partea arhitectilor cu un anumit tip de hidroizolatie si straturi pentru terase, insa alegerea finala este a beneficiarului lucrarii care trebuie sa ia o decizie in functie de costuri si increderea in sistemele prezentate.

Este greu sa alegem cea mai buna solutie din atatea pareri si oferte, totul depinde de rezervele de putere ale materialelor sa faca fata factorilor din natura, a timpului dar si o executie corecta. Nu putem compara o hidroizolatie aplicata in interior la bai, dovedita a fi buna, cu una aplicata pe exterior la terase, unde inghetul, canicula si suprafata mai mare de trafic si tensiune au un altfel de test de anduranta. In cazuri de esec a hidroizolatiei, producatorul materialului poate da vina pe montator iar montatorul poate va spune ca materialul nu a facut fata solicitarilor cerute. De cele mai multe ori, o lucrare este contractata cu material si manopera intrucat compania de servicii asigura si cunoaste cea mai buna solutie de etansare pentru care va raspunde de terasa (nu doar la telefon).

Montatorul orcarei tehnologii diferite de aplicare, ca este specializat pe poliuretanica sau pe membrana bituminoasa, isi cunoaste cel mai bine limitele si posibilitatile asa incat sa isi laude produsul si sa il aplice prin experienta. Nu este corect cand un montator pune in lumina propriul lui produs aratand dezavantajele celuilalt tip de montator cu cealalta tehnologie, intrucat totul trebuie bazat pe studii aprofundate si evolutie in timp, ceea ce un montator nu are aceste resurse de cercetare de a numi solutii bune si solutii proaste, ci doar intentia de a acapara un client. Ce putem insa spune este ca o hidroizolatie, precum o membrana bituminoasa aplicata defectos, chiar si in mai multe straturi, nu garanteaza ca opreste o infiltratie, asa cum si o solutie lichida asemenea unei vopsele latex aplicata pe un suport impropriu poate sa se exfolieze si sa se desprinda.

In concluzie, societatea noastra fiind aplicator in special pe membrane bituminoase, recomanda ca prima varianta aceasta solutie. Mergand pe principiul unei hidroizolatii clasice, testate in timp, aplicabila in sistem multistrat, impreuna cu o termoizolatie compatibila din spuma PIR sub forma de placi, precum si cu receptorii profesionali ai captarilor pluviale, toate de la acelasi producator, va rezulta un sistem performant si compact. Membranele sunt termo-sudabile ceea ce inseamna ca aderenta de suportul amorsat se face la cald prin topirea membranei cu flacara deschisa. Insa ceea ce o face deosebita este bariera de vapori care se aplica in termo-hidroizolatie, pe langa faptul ca aceasta este o membrana bituminoasa hidroizolanta 100%, mai are si functie de difuzie a vaporilor, facilitand reducerea presiunii, dirijarea si evacuarea acestora catre atmosfera si va mentine planseul cu termoizolatia uscate. Totul suna bine, insa aceasta este posibil doar daca se aleg materialele din gama premium profesional, indiferent de producator, si o mana de punere in opera cu experienta. Singurul aspect la montajul membranelor bituminoase este ca aplicatorul necesita o pregatire buna, cu atentie sporita la detalii si croiala, dar si o rezistenta la efort fizic ori la temperaturi extreme de acoperis care pot ingreuna buna desfasurare a lucrarilor indiferent de vreme.