Hidroizolatia, un lux sau o necesitate?

Fiecare domeniu de activitate s-a dezvoltat in urma nevoilor dintr-o comunitate, prin care s-a depus efort de cercetare, invatare, calificare, investitie de timp si bani. Nici un lucru nu se face singur si nimic nu se face fara plata. Pentru unii din noi, aceste nevoi sunt ori de prima necesitate, ori pot fi un lux care suporta amanare, insa orice decizie de a investi in calitate este benefica pentru viitor si pentru starea noastra generala de bine. Fie ca vorbim de prestari de servicii in diferite meserii, exista cereri si raspunsuri intr-un numar foarte mare si variat iar cand apelam la informatia internetului, avem posibilitatea de a ne documenta partial si a face alegeri in cunostinta de cauza.

De ce ar fi un lux sa faci o hidroizolatie la un acoperis? Chiar daca pare o lucrare costisitoare cu materiale care nu sunt la vedere fata de alte finisaje care atrag privirile, aceasta investitie invizibila poate sa creasca valoarea unui imobil daca este curat si fara vicii de infiltratii. O investitie de calitate isi va recupera cu siguranta cheltuiala de intretinere a confortului termic si va proteja bunurile din interior, insa o investitie cu materiale necorespunzatoare poate fi si mai costisitoare ulterior daca acestea nu isi fac treaba. Sa nu uitam ca hidroizolatia in sistem complet la o constructie noua reprezinta aprox. 5% din valoarea imobilului, un procent relativ mic dar cu beneficii majore.

Prioritate in decizia de a repara urgent un acoperis au spatiile care adapostesc materiale degradabile in contact cu apa, halele de productie si tipografiile, laboratoarele sau institutiile de cercetare, spatiile de birouri ce adapostesc documente sau organizeaza sedinte; mai putin hotarati sunt proprietarii care s-au obijnuit cu ideea unei infiltratii dar care nu le provoaca stricaciuni prea mari, sau asociatiile de locuinte care nu strang suficiente fonduri de reparatii pentru terasa si unde sunt afectati doar locatarii ultimului etaj. De regula, cele mai multe infiltratii sunt localizate in colturi, langa coloanele pluviale si gurile de aerisire care trec prin baie sau bucatarie, si nu deasupra dormitorului sau camerei de zi unde deranjul ar fi mult prea mare si ar determina locatarul sa actioneze mult mai rapid decat sa stea sa-i cada tavanul in cap.

Reparatia unui acoperis cu terasa este punctul unde se ezita cel mai mult, multi proprietari nu stiu ce presupune aceasta interventie si se sperie de eventualitatea deschiderii din nou a santierului. Trebuie analizate toate variantele de lucru, cu sau fara decopertare, completarea cu o noua hidroizolatie sau refacerea tuturor straturilor, insa trebuie tinut cont de faptul ca la un imobil locuit nu este recomandata scoaterea hidroizolatiei existente intrucat orice descoperire lasa terasa vulnerabila pe timpul lucrului (o lucrare ampla de refacere poate dura 1-2 saptamani cu tot cu timpii de uscare a straturilor de sape intermediare). Una din solutiile cele mai alese este anveloparea cu un nou strat etans corespunzator din punct de vedere al calitatii materialului, chiar si peste gresie s-a dovedit a fi o solutie acceptabila.

Hidroizolatia este un lux necesar.  Acest fapt a fost mentionat si de catre cei care au construit case ecologice din lut cu minim de cheltuiala si au recunoscut ca lucrarile la acoperis (acoperit cu vegetatie pe o hidroizolare antiradacina) au fost cele mai costisitoare. Alti investitori au considerat totusi ca un acoperis plat necirculabil – terasa tip pahar – poate fi hidroizolat si termoizolat la costuri ceva mai mici decat a pune caciula – acoperis cu panta – pe casa, depinde insa de materialele folosite.