Hidroizolatia terasei pe structura de lemn (astereala sau osb) de tip acoperis drept cu inclinatie 1% poate fi facuta in acelasi mod de aplicare a membranelor bituminoase, existand pentru caserarea suprafetelor sensibile la flacara membranele autoadezive. In termosistem, primul strat autoadeziv are rol de bariera de vapori. Se incepe cu suportul de panta (care poate fi data direct din planseu sau din sapa perlitica); se aplica succesiv: strat autoadeziv sau termosudabil special bariera vapori, termoizolatie rigida de pardoseala, membrana autoadeziva pentru caserarea termoizolatiei si membrana de inchidere termosudabila. Se va putea utiliza ca terasa circulabila sau necirculabila. Toate elementele de constructie a teraselor din lemn vor avea cat se poate o incarcatura mai mica pentru a nu solicita structura, atat la greutate statica cat si la miscarile de lucru ale cladirii. Materialele de hidroizolatie vor avea coeficient de elasticitate si rezistenta la alungire pentru a ramane compacte, intrucat structura de lemn poate sa lucreze la oscilatii sau miscari de torsiune. Ca izolatie termica si fonica, de preferabil sa se aplice placi de spuma poliuretanica pe exterior in sistem hidroizolant, iar pe interior vata minerala. Materialele alese trebuie sa nu propage arderea.
In anumite situatii se pot efectua lucrari de hidroizolatie in sisteme identice de acoperis terasa si balcoane, atat pe structura de beton cat si pe structura de metal sau lemn. In functie de starea suportului, care poate fi din lemn osb, se pot aplica si membrane bituminoase termosudabile la flacara cu conditia ca suportul sa nu fie amorsat cu solutie inflamabila si sa fie luate toate masurile pentru prevenirea incendiilor.
Acoperisurile necirculabile cu inclinatie mica de 5-7 grade pot fi invelite cu hidroizolatie, in special cu foi de membrana bituminoasa lipite de suport si la imbinari, eventual aplicate prinderi mecanice in cuie de sindrila. Pentru o mai buna stabilitate dimensionala a invelitorii, termoizolatia se poate face doar pe interior prin captusire cu vata si cu bariera de vapori dispusa inspre camera; inclusiv planseul din lemn ca material este o mica bariera de izolatie termica.
O invelitoare clasica din tabla sau tigla prezinta un mic risc de infiltratii la acest grad de inclinatie datorita pentilor mici, unde apa pluviala poate ajunge in anumite cazuri la suprapunerile nelipite ale acestora. Acest fenomen se intampla atunci cand o ploaie torentiala impinge apa cativa centimetri in sus si in lateral, punand la incercare imbinarile de montaj a foilor sau solzilor, ceea ce va fi imposibil de depistat locul patrunderii apei. Alt fenomen cand creste nivelul apei spre imbinari, poate fi atunci cand se formeaza o bariera de gheata la jgheab iar apa care se topeste de pe acoperis este eliberata mai incet. Ca avantaje pentru membrana cu ardezie pentru aceste acoperisuri enumeram faptul ca se monteaza mai usor si mai rapid; se poate vulcaniza local unde exista un punct perforat de infiltratie; este mai silentioasa la ploaie; zapada nu aluneca, nefiind necesara montarea parazapezilor.
Fotografia de mai jos reprezentand o macheta cu termosistem hidroizolant este luata de la Campionatul Mondial al Tinerilor Montatori de Acoperisuri din 2014, avand ca proba de lucru aplicarea membranei bituminoase, poliuretanice sau pvc pentru sectiunea acoperisuri drepte, detaliu de atic, etansare luminator, deflector de aerisire, scafe de ranforsare. Eveniment organizat de Asociatia Nationala a Montatorilor de Acoperisuri din Romania. Membranele folosite din gama profesional: Arco ThermoAD P3mm pe doua nivele (membrana autoadeziva), Elastech5000 PA4mm strat de inchidere cu ardezie (membrana termosudabila), termoizolatie polistiren expandat dur EPS200 (inchis in sistemul sandwich)
Ca material de constructie, lemnul este natural, ‘prietenos’ cu omul si se deosebeste prin frumusetea estetica a texturii. Datorita faptului ca este elastic si rezistent la incovoiere, este recomandat ca un material de structura ce face fata miscarilor seismice. Un alt aspect este rapiditatea de executie si asamblare cu elemente prefabricate, la constructia din lemn se economiseste timp in coordonarea santierului fiind nevoie de prezenta unei echipe cu mai putine specializari (zidarie, tencuire). Comportamentul si rezistenta la foc este o conditie importanta, anumite materiale din lemn stratificat si tratat sunt special concepute sa nu propage arderea; se zice ca focul si caldura distrug mai repede o structura metalica decat una din lemn, cel din urma isi pastreaza intacta rezistenta in ciuda carbonizarii superficiale a stratului de suprafata.