Hidroizolatii hale industriale si acoperisuri usoare de mari dimensiuni cu membrane sigure, atat intr-un strat cat si in doua straturi. Sunt proiectate sa reziste in timp si aplicate numai de firma specializata; lucrarea se face de regula o singura data,indiferent de destinatia, forma si marimea acoperisurilor plane. Hidroizolatia la acoperis industrial sau pe terase de mari dimensiuni se monteaza cu mare responsabilitate si este atent verificata la detalii de inchidere si jonctiuni astfel incat materialul aplicat sa fie continuu si bine fixat, bine ancorat, bine lipit; in caz contrar lucrarea va intra mai devreme in service de reparatii. Terasele de mari intinderi cu panta 2% pot fi anvelopate si reabilitate cu un singur strat de membrana sintetica ‘single ply’ din PVC/FPO sau doua straturi cu membrane din bitum elastomer care sa reziste la tensiuni vibrante ale acoperisului, ger, canicula, grindina, vanturi puternice. Altminteri, se va pune un nou strat de hidroizolatie peste doar cativa ani in caz de infiltratii datorate degradarii materialului, alte costuri, alte incarcari ale structurii.
Structura stratului suport de pe hale industriale metalice poate fi de tip acoperis usor precum profiluri trapezoidale din otel. La montajele noi de acoperisuri usoare, stratificatia sistemului de hidroizolare si termoizolare trebuie sa fie rezistenta la ardere, sa nu propage incendiul si sa fie izolante fonic. Straturile se monteaza cu prindere mecanica ce include:
- bariera de vapori flotanta din polietilena sau optional din membrana autoadeziva bituminoasa 1,5mm caserata cu folie de aluminiu
- termoziolatie dura din vata minerala sau placi spuma poliuretanica, prinse mecanic in dibluri cu saibe
- stratul de membrana hidroizolanta, in unu sau doua straturi, cu prindere mecanica si ancorare pentru stabilitatea sistemului
La montajele noi pe structura grea de beton sau elemente prefabricate din chesoane sau placi, se pot alege membrane stratificate bituminoase si termoizolatie cu prindere prin lipire la cald. Se monteaza bariera de vapori hidroizolanta ajutata separat de stratul perforat de difuzie sau benzile de ventilatie incorporate, la care se pot monta pipe de aerisire ajutatoare. Umezeala din halele de productie migreaza in planseu de unde trebuie evacuata prin acele aerisiri, altfel presiunea vaporilor pot umfla hidroizolatia ceea ce va duce la cutarea membranei. Ordinea straturilor sunt:
- bariera de vapori termosudabila cu difuzie incorporata, lipita pe stratul amorsat
- termoizolatie din polistiren dur EPS sau poliuretan PIR lipite de bariera de vapori
- prim strat membrana bituminoasa autoadeziva de caserare polistiren sau optional membrana termosudabila (daca termoizolatia este rezistenta la foc)
- membrana de inchidere cu protectie ardezie lipita la cald. Cerinta la hidroizolatii: rezistenta, durabilitate, comportament elastic, stabilitate dimensionala, montare in doua straturi intercalate pe cusatura.
Avand in vedere ca sunt suprafete mari, acoperisurile de hale de depozitare, supermarketuri etc trebuie sa aibe prevazute din proiect sisteme eficiente de drenare a apei pluviale pentru a evita infiltratiile sau blocajul conductelor. In cazul cresterii nivelului apei pe acoperis, supra-sarcina poate disloca invelitoarea de hidroizolatie sau poate afecta structura planseului. Sistemele de evacuare pluviala proiectate pentru hale pot avea coloane cu scurgere gravitationala (fiecare conducta avand inclinatie si cadere libera de scurgere) sau de aspirare prin sifonare (coloane dispuse special care creaza presiune negativa, vacuum), cel din urma preluand apa mai eficient in cazul ploilor cu ‘rupere de nori’. Pentru evitarea neplacerilor in cazul unui blocaj al conductei de canalizare menajera, se poate opta pentru montarea receptoarelor individuale de urgenta (siguranta, supraplin) cu iesire la baza cladirii.