Economia zilelor noastre se dezvolta pe toate planurile cu rapiditate datorita investitiilor si cu ajutorul informatiei, a internetului, a energiei, contributii in care au investit la randul lor predecesorii nostrii, lasand ceva durabil in timp iar imbunatatirile au tot continuat.
Durabilitatea lucrurilor aduce renume produselor si serviciilor asa cum si castigul financiar aduce faima investitorilor. Ca un lucru sa fie durabil, acesta trebuie sa reziste uzurii sau deteriorarii in timp si care poate fi folosit pe o perioada lunga de timp fara sa se deterioreze si sa devina inutilizabil.
Un mare ganditor zicea ca popoarele sunt trase inainte de oamenii care cauta gloria si de cei care doresc sa devina bogati. Lumea apartine optimistilor in timp ce pesimistii sunt doar simpli spectatori, deci fara munca, viata n-a dat nimic oamenilor. Avem nevoie asadar de vointa si de investitii in lucruri durabile care pot fi lasate mostenire asa incat dezvoltarea economiei sa se faca pentru imbunatatirea calitatii vietii inclusiv a generatiilor viitoare, iar castigul sa fie in egala masura cu aportul adus omenirii.
In mediul naturii salbatice, pasarile care isi fac o familie isi fac si cate un cuib rezistent dupa propria putere inginereasca, asa cum si constructiile imobiliare sunt un domeniu care se dezvolta constant intrucat sunt o necesitate bazata pe cresterea si nevoile oamenilor. Tehnologiile sunt avansate iar cerintele de confort sunt din ce in ce mai mari, chiar daca nu toate constructiile moderne sunt asa durabile precum sunt unele din edificiile romane ce rezista de mii de ani. Va fi nevoie constant de mentinerea in stare buna a locuintelor si constructiilor evitand degradarea si devalorizarea lor. Odata cu trecerea timpului, adaugand si conditiile meteo in combinatie uneori cu calitatea slaba a materialelor folosite sau a manoperei defectuoase, un imobil va prezinta urme de degradare la fatada, acoperis, terasa, balcoane, subsoluri, instalatii… si va necesita reparatii de profunzime costisitoare, va trebui din nou investit pentru a pastra functionalitatea acestora.
O cladire de locuinte, in functie de tipul de ridicare a compartimentarii, durata de viata este garantata teoretic intre 50-100 ani sau chiar 150 ani pentru materialele folosite la structura si nu numai, cu conditia intretinerii si mentinerii imobilului in stare buna, fara a permite degradarea lui in fata conditiilor meteo externe (infiltratii, condens). Aici mai intra si intretinerea fiecarui apartament, a instalatiilor sau utilitatilor care la un moment dat vor trebui inlocuite daca creaza probleme. Ca o paranteza, blocurile de locuinte mai vechi sunt construite din placi de beton prefabricate legate prin armaturi metalice pe santier; blocurile mai noi sunt de tip monolit prin turnarea materialului direct in cofraje si apoi umplutura de zidarie intre stalpi; diferenta intre cele doua tipuri este vechimea, apoi rezistenta la izolatie fonica, punte termica; in cazul unor miscari seismice, ambele structuri pot fi sigure pentru ca au un grad mai mult sau mai putin de flexibilitate. Indiferent de tipul acestora, dupa perioada de garantare a integritatii constructiei sau dupa un seism major daca ar avea loc, specialistii recomanda verificari, consolidari sau chiar demolari acolo unde se impune.
Investitia durabila, pe langa tot ce implica pastrarea tuturor valorilor la standarde inalte, mai inseamna contributia fiecaruia in societatea in care traieste, fiecare facandu-si treaba in mod corect si tinandu-se de specializare inspre perfectionare, dezvoltand lucruri si servicii din ce in ce mai bune de care depindem unul de celalalt. Nu exista ceva perfect fara avantaje si dezavantaje, nu exista durabilitate fara limite cum nu exista nici hidroizolatii perfecte sau pe viata. Dar nu se poate compara o invelitoare din carton bitumat cu o membrana bitum cauciuc atunci cand vrem sa facem o lucrare.
Hidroizolatiile de exemplu sunt investitii de calitate care pot asigura constructii valoroase si bine intretinute. La fel munca, educatia, cercetarea trebuiesc considerate investitii si nu cheltuiala, iar daca acestea nu ar mai fi pretuite sau apreciate, greu s-ar mai gasi un profesionist indiferent de domeniu… la moda ar fi doar motivatia de imbogatire rapida si pensionarea de tanar. Degeaba ar exista o companie de renume comercial cu directori exceptionali daca nu exista si buni specialisti in domeniu, efectiv acestia din urma riscand sa nu ii mai gasim.