‘Legile apei’ la acoperisuri

Apa ca substanta este lichida, uda si curge in jos. Uneori poate sa se duca si in sus. Dar atunci cand se infiltreaza pe nevazute, apa ne ia prin surprindere si ne intrebam pe unde a intrat daca nu prin acoperis. Nu este obligatoriu sa intre intodeauna prin acoperis. La o ploaie sanatoasa, intreaga cladire este botezata iar apa poate sa intre putin si prin fatada sau pe la detalii care sa ajunga la nivel cu tavanul. Apa patrunsa in casa ne trimite automat cu gandul la hidroizolatii.

Picatura care cade usor si constant printr-o gaura, o crapatura sau  cel mai mic punct neetans poate sa adune multa apa, uneori chiar zeci de litri, si nu este de mirare faptul ca s-a omis un detaliu minor precum inclinatia unei cornise sau ornament catre fatada, pozitia unui cablu ce strabate un perete, burlan mufat in interiorul fatadei, glaful unei ferestre gresit montat, lipsa sortului de tabla de pe orice parapet, ori celebra hidroizolatie defectuoasa. Sau poate nu defectuoasa, un Dorel care a montat usa sau a placat gresia si a trebuit sa taie intr-un colt ca sa se potriveasca piesa lui mai bine… apoi se cauta acul in carul cu fan.

Apa patrunsa intr-un sistem de terasa poate sa stagneze o vreme pana la evaporarea ei sau scurgerea totala prin perete, de aceea petele de pe tavan pot sa apara si mai tarziu dupa ploaie, infiltratia mentinandu-se apoi zile intregi. Dupa reparatia izolatiei, daca se face un test de etanseitate a noii anvelopari prin umplere cu apa pe o terasa avand deja apa remanenta intre straturi, greutatea volumului de lichid pune o presiune mare asupra stratificatiei (1metru cub de apa = aprox. 1 tona, o terasa de 100mp = aprox. 10 tone apa) iar apa veche este impinsa mai departe in jos cu mici pete care ar trebui sa dispara in cateva zile, chiar cu apa pe terasa.

Acoperisurile si terasele sunt facute sa reziste la intemperii si sunt realizate din structuri bine gandite asa incat sa fie functionale, factorii care le fac vulnerabile fiind calitatea materialelor, fenomenele naturale extreme sau montajul defectos. Pentru a elimina suspiciunea unei terase ca fiind vinovata de producerea unei infiltratii se poate face un test de etanseitate prin inundarea controlata si acoperirea ei cu apa (chiar daca are gresie) asa incat la presiune orice viciu de montaj sau por sa primeasca umiditate. Semnele unei infiltratii se vad clar prin prelingere, picurare sau umiditate care ramane mereu proaspata. Daca hidroizolatia este in regula, posibil sa nu apara nimic la testul cu apa, in schimb la ploaie posibil sa apara mereu aceleasi pete pe tavan, semn ca exista o portiune de constructie sau zidarie care faciliteaza cursul apei sa se prelinga catre interior, prin alte zone decat cele hidroizolate.

De multe ori apa nu arata umezeala in locul pe unde patrunde, petele fiind evidentiate pe la rosturi de perete, goluri ale betonului, imbinari ale placilor de rigips. La un acoperis clasic din tabla apa infiltrata se prelinge pe dedesubt pe directia pentii avand tendinta sa se plimbe pana la capatul opus sau pana gaseste un opritor pe unde sa picure. Deasemeni, infiltratia prin unele invelitori din metal cu panta mica poate fi si prin impingerea apei “la deal” astfel ca, la ploi torentiale, apa este dusa in sus catre suprapunerea libera a tablei; deasemeni la inghet cand sistemul pluvial este blocat, nivelul apei poate creste, urcand si intrand pe sub invelitoare.

“Cu apa nu te pui” este o zicala. Iti da multe batai de cap atunci cand nu gasesti sursa de infiltratie si iti faci tot felul de scenarii ca hidroizolatia a cedat si trebuie sa refaci terasa. Indiferent de natura infiltratiei, cel mai bine este sa fie chemat constructorul sau aplicatorul hidroizolatiei pentru a lamuri cateva aspecte precum: zonele hidroizolate, zidaria verticala unde se termina izolatia, sistemul de scurgere pluvial, straturile si ordinea montajului, vechimea hidroizolatiei, etc si sa faca o verificare obiectiva si justa a posibilelor cauze de infiltratie. In unele situatii sunt chemate alte firme de hidroizolatii sau evaluatori care dau solutii de decopertare si refacere a terasei fara ca hidroizolatia sa aibe neaparat o problema, deschizand un adevarat santier.