‘Legile apei’ la acoperisuri

Apa ca substanta este lichida, uda si curge in jos. Uneori poate sa se “duca” si in sus. Dar atunci cand se infiltreaza pe nevazute, apa ne ia prin surprindere si ne intrebam pe unde a intrat daca nu prin acoperis. Nu este obligatoriu sa intre intodeauna prin acoperis. La o ploaie sanatoasa, intreaga cladire este “botezata” iar infiltratia poate sa intre putin si prin fatada sau pe la detalii care sa ajunga la nivel cu tavanul. Apa patrunsa in casa ne trimite automat cu gandul la hidroizolatii.

Picatura care cade usor si constant printr-o gaura, o crapatura sau cel mai mic punct neetans poate sa adune multa apa, uneori chiar zeci de litri. Nu este de mirare faptul ca apa de ploaie se poate prelinge in casa daca s-a omis un detaliu minor precum exemplele urmatoare: 1. inclinatia unei cornise exterioare sau ornament catre fatada; 2. pozitia contrapanta unui cablu ce strabate un perete; 3. burlan mufat in interiorul fatadei fara garnitura sau pozitionat contra cadere; 4. glaful unei ferestre montat gresit; 5. lipsa sortului de tabla de pe orice parapet; 6. ori celebra hidroizolatie defectuoasa…. Sau poate nu defectuoasa, un Dorel care a montat usa sau a placat gresia si a trebuit sa taie intr-un colt ca sa se potriveasca piesa lui mai bine… apoi se cauta acul in carul cu fan.

Odata patrunsa in structura terasei, apa poate sa stagneze o vreme pana la evaporarea/ scurgerea totala prin perete, de aceea umezeala de pe tavan poate sa apara si mai tarziu dupa o ploaie, infiltratia mentinandu-se apoi zile intregi. In unele cazuri, dupa reparatia izolatiei cu un nou strat bituminos, este posibil sa mai persiste umezeala pe tavan pana la evaporarea acesteia. Astfel, daca s-ar face un test de etanseitate a noii anvelopari prin inundarea terasei, avand deja apa statuta intre straturi, greutatea noului volum de lichid va pune o presiune mare asupra terasei (1metru cub de apa = aprox. 1 tona) iar apa veche dintre straturi va fi “plimbata” si impinsa mai departe in jos cu mici infiltratii, care ar trebui sa se retraga in cateva zile.

Acoperisurile si terasele sunt facute sa reziste la intemperii si sunt realizate din structuri bine gandite asa incat sa fie functionale fara emotii, factorii care le fac vulnerabile fiind calitatea materialelor si a accesoriilor, fenomenele naturale extreme, trecerea timpului sau montajul defectos.

Pentru a elimina suspiciunea unei terase ca fiind vinovata de producerea unei infiltratii, se poate face un test de etanseitate prin inundarea controlata cu apa (chiar daca are gresie), asa incat, la presiune statica, orice viciu de montaj sau por in hidroizolatie sa primeasca umiditate. Semnele unei infiltratii se vor vedea clar prin prelingere, picurare sau umiditate care va ramane mereu proaspata. Daca hidroizolatia este in regula, posibil sa nu apara nimic la testul cu apa, in schimb la ploaie posibil sa apara mereu aceleasi pete pe tavan, semn ca exista o portiune de constructie sau zidarie care faciliteaza cursul apei catre interior, prin alte zone decat cele hidroizolate.

De multe ori apa nu arata umezeala in locul pe unde patrunde, petele fiind evidentiate doar pe la rosturi de perete, goluri ale betonului, imbinari ale placilor de rigips. La un acoperis clasic din tabla, apa infiltrata se prelinge pe dedesubt avand tendinta sa se “plimbe” pana la capatul opus sau pana gaseste un opritor pe unde sa picure. Si da, apa curge numai in jos, dar poate sa se duca si in sus pe un acoperis in panta, chiar 10-15 cm atunci cand exista un volum mare de ploaie care cade cu putere, punand la incercare fiecare imbinare de invelitoare; deasemeni la inghet, cand sistemul pluvial este blocat, nivelul apei poate creste, urcand si intrand pe sub invelitoare.

“Cu apa nu te pui” este o zicala. Iti da multe batai de cap atunci cand nu gasesti sursa de infiltratie si iti faci tot felul de scenarii ca hidroizolatia a cedat si trebuie sa refaci terasa. Indiferent de natura infiltratiei, cel mai bine este sa fie contactat constructorul sau aplicatorul hidroizolatiei pentru a lamuri cateva aspecte precum: zonele hidroizolate, zidaria verticala unde se termina izolatia, sistemul de scurgere pluvial, straturile si ordinea montajului, vechimea hidroizolatiei, etc si sa faca o verificare obiectiva si justa a posibilelor cauze de infiltratie. In unele situatii sunt chemate alte firme de hidroizolatii sau evaluatori care dau solutii de decopertare si refacere a terasei fara ca hidroizolatia sa aibe neaparat o problema, deschizand un adevarat santier.