Membrana bituminoasa in hidroizolatii

Cum se aplica si care este eficienta lor in hidroizolatii.

Membranele bituminoase sau foile de bitum sunt o modalitate practica si simpla de a impermeabiliza o suprafata, tehnologia de aplicare fiind prin topirea materialului la flacara asa incat sa existe o aderenta de suport si o imbinare perfecta la imbinari de capete. Spre deosebire de smoala in stare lichida, o membrana bituminoasa armata poate acoperi eficient orice tip de suprafata neteda sau cu rosturi, atat in plan inclinat, orizontal sau vertical, cu posibilitate de prindere mecanica sau cu lipire la cald, cu montare intr-un singur strat sau in straturi combinate direct pe beton, sapa, lemn sau termoizolatie, fiind de altfel si singurele membrane care pot fi folosite la hidroizolatia drumurilor si podurilor asfaltate.

Se stie ca smoala obtinuta din carbune sau bitumul natural vascos erau folosite ca agent de impermeabilizare pentru vase si vapoare din lemn, ca agent de legatura in constructii sau pentru impermeabilizarea teraselor la palate. Astazi, bitumul prelucrat si aditivat, livrat sub forma membranelor de hidroizolatii, are proprietati imbunatatite si ii confera aplicabilitate usoara, rezistenta la imbatranire, stabilitate la temperaturi ridicate, flexibilitate de lucru la rece.

Cum se monteaza o membrana bituminoasa? Principiul de aplicare trebuie sa urmareasca hidroizolatia terasei si nu doar intinderea unui val de mocheta sau de covor. Se porneste intodeauna din punctul cel mai de jos (zona gura scurgere, jgheab, burlan) si se continua succesiv asemenea placilor de tigla inspre punctul cel mai de sus (coama) astfel incat materialul sa nu fie petrecut invers de sensul de scurgere a apei. Pe suprafetele cu inclinatie mica de 1% cum sunt acoperisurile drepte tip terasa, lipirea intre capetele membranei trebuie sa fie continua si fara intrerpere deoarece pe aceste zone apa poate stagna intr-o mica masura si exista riscul de infiltratie intre straturi. Alegerea materialului de calitate si a receptoarelor pluviale este vitala pentru siguranta acoperisului, de cele mai multe ori nu se tine cont de acest aspect si se face o lucrare in graba care va necesita refacerea ei cu costuri mult mai mari.

hidroizolatiiterasa-cu-membrana-bituminoasa

Tipurile de material bituminos difera mult, doar cei care lucreaza pe acest segment cunosc diferentele de calitate. Nu tipul de ardezie, nu grosimea si nu poliesterul din armatura definesc o membrana asa incat sa le consideram pe toate la fel, ci urmarim calitatea masei bituminoase din produs. Exista bitum cauciucat (sbs) sau bitumul plastic (app) cu diferente de flexibilitate la rece, astfel unele pot fi casante iarna, iar grosimea si tipul de armatura se va alege in functie de complexitatea suprafetelor de hidroizolat. De aceea recomandam sa apelati la firme de hidroizolatie dedicate cu hidroizolatori specializati asa incat investitia sa fie facuta pe termen lung. Solutiile clasice de hidroizolatie au pierdut constant teren datorita faptului ca, pe segmentul membranelor bituminoase, exista o gama variata de tipuri de bitum pana la carton bitumat iar majoritatea lucrarilor tind sa fie facute cu materiale mai ieftine si o investitie minima.

difuzie vapori