Plantarea pe un acoperis verde ecologic

Blocurile de locuinte ocupa cel mai mult spatiu dintr-un oras, insa partea de acoperisuri, majoritatea cu terasa, nu au fost gandite ca locuri accesibile ci mai mult ca terase necirculabile sau ca spatii tehnice. Putini locatari ajung sa se bucure de terasa ca un spatiu circulabil amenajat. S-a pus in discutie ideea de inverzire a acoperisurilor prin fonduri de sustinere si se vorbeste idealist despre acest subiect insa vegetatia pe acoperis in sistem gradina suspendata pare un proiect cu inaintare lenta. Probabil din teama asupra durabilitatii stratului de etansare, a necesitatii  de intretinere a vegetatiei, a costurilor un pic ridicate de realizare a unui astfel de proiect sau pur si simplu structura cladirii nu poate sustine o greutate suplimentara in anumite cazuri. Totusi exista in tara noastra terase inverzite pe case particulare realizate cu firma de gradinarit sau in regie proprie, vegetatie intensiva pe cladiri de birouri, proiecte de mari suprafete precum vegetatie extensiva pe acoperis usor de supermarket, acoperis verde pe case ecologice din lut, etc.

Terasele blocurilor sunt acoperite cu straturi de BCA, sapa de panta, hidroizolatie, pietris, dale, care au o greutate semnificativa, de aceea se va lua in calcul in prima faza expertiza tehnica a structurii de rezistenta pentru a se stabili care este greutatea maxima admisa in vederea incarcarii cu pamant saturat cu apa, in special riscul la cutremur. In unele cazuri greutatea vegetatiei poate fi acceptata prin eliminarea elementelor existente si refacerea structurii de hidroizolatie cu materiale mai usoare. Pentru un proiect viabil se va cere sfaturile si participarea inginerilor in horticultura sau peisagistilor (de regula firmele de gradinarit au supervizarea), care vor recomanda compozitia substratului vegetal special pentru acoperisuri, tipurile de ierburi si mentenanta vegetatiei.

Pe scurt, un acoperis verde sau terasa gradina este o lucrare complexa care implica realizarea hidroizolatiei speciale rezistente la strapungerea radacinilor; stratul de drenare si filtrare a apei; substrat de crestere special pentru acoperis; vegetatie rezistenta in conditii de seceta, canicula, inghet, vant si cu minima intretinere; sistem de irigatie pentru primii ani de dezvoltare.

Firma noastra realizeaza baza unui acoperis verde sau unei terase cu jardiniera prin aplicarea unui sistem de hidroizolatie dedicata, termoizolatie si evacuare pluviala, pastrand si o stransa legatura cu firmele de gradinarit care creaza spatiul verde.

straturi hidroizolatie antiradacina

Substratul de cultura, amestec pentru plante. Este nevoie de substrat special de acoperis: usor, bine drenat, dar cu retentie mare de apa si continut mare de minerale.

Acoperis verde extensiv – min. 10cm pamant amestecat cu componente organice: turba, scoarta, frunze descompuse, fibra cocos; sau in combinatie cu componente artificiale sau minerale: perlit, argila expandata, tuf vulcanic, granule polistiren expandat, spuma poliuretan. Elementele organice prin descompunere asigura ingrasamant natural necesar formarii ecosistemului.

Acoperis verde intensiv – min. 30-50cm substrat usor. Substratul trebuie sa fie poros, drenant, stabil dar care sa retina o mare parte din apa fara suprasaturare. Ridicarea amestecului afanat se poate face rapid in saci cu ajutorul macaralei telescopice sau vrac cu ajutorul pompelor. Acest amestec face diferenta si de pret mai ridicat fata de pamantul de gradina care este mult mai greu, mocirlos, se revarsa, colmateaza si poate distruge prin suprasaturare plantele rezistente la seceta.

amestec-pamant-acoperis-verdesubstrat-acoeris-verde

Stratul vegetal, inverzirea acoperisului. Vegetatia poate fi realizata prin insamantare, la care trebuie avut rabdare si care poate da rezultate neuniforme in primii ani, sau prin instalare de rulou de gazon special conceput pentru acest tip de suprafata, cu grad de acoperire rapida si uniforma.

Vegetatia extensiva prin insamantare este formata din plante locale rezistente care pot supravietui la inaltimi mari sau pe stanci, care nu trebuie semanate in fiecare an si care se inmultesc rapid: tufisuri mici cu ierburi de camp, plante medicinale (coada soricelului, musetel, lavanda, sunatoare), plante aromatice (oregano, salvie, cimbru), plante perene cu bulbi (clopotel, garoafe, zambile, mac, echinaceea, margarete), plante erbacee de padure (licheni, muschi)… vegetatie care da aspectul natural unei pajisti salbatice si cu diferite nuante de culoare pe tot parcursul anului prin faptul ca infloreste in perioade diferite. Acoperirile cu plante suculente de tip sedum formeaza o acoperire vasta si omogena dar nu ies in evidenta datorita inaltimii lor reduse fiind o alternativa la gazonul pretentios. Plantele perene de gradina sunt flori din a caror radacina pot creste sau inflori de fiecare data mai multi ani; petalele fiecarui soi de floare rezista putin insa o combinatie cat mai diversificata de flori asigura un colorit si un parfum intreaga perioada. Plantele trebuie sa fie cat mai rezistente, cu o intretinere minima si un consum minim de apa si energie.

Vegetatia intensiva de tip gradina pe acoperis este imbogatita, pe langa toate tipurile de ierburi, cu plante lemnoase cu radacini mai adanci (trandafiri, floarea soarelui, vita de vie, iedera, tufisuri, arbusti), chiar si cultura de legume. Nu se recomanda arbusti sau copacei de talie mijlocie care nu pot fi bine ancorati in substrat iar in caz de furtuna sa fie doborati sau aruncati de pe acoperis; deci se va lua in calcul si siguranta montajului. Mai jos sunt doua fotografii, o inverzire cu sedum care se dezvolta mai usor, a doua cu gazon special.

sedumvegetatie-acoperis

Dezvoltarea si intretinerea vegetatiei. Procesul de consolidare a plantelor insamantate poate dura min.2 ani, in comparatie cu patura de plante sub forma de rulou care se stabilizeaza mult mai repede. Se vor aplica suplimentar seminte sau lastari de sedum in locurile ramase goale dupa ciclul de inverzire. In primii doi ani ale insamantarii pamantul trebuie sa ramana umed, deci se va uda regulat, cel mai simplu cu sistemul de irigatie. Gurile de evacuare pluviala trebuie sa fie curatate periodic in caz de colmatare cu particule sau infundare cu vegetatie uscata. Vegetatia va fi inspectata pentru evaluare dupa o perioada de seceta sau de inghet. Plantele uscate sau buruienile se vor elimina.

plantare pe terasaplantarea pe acoperisiarba pe acoperissedum pe acoperis

Un amestec de samanta va avea o dezvoltare mai rapida a vegetatiei, vizual prin inverzirea generala a suprafetei cu sedum apoi prin cresterea in proeminenta si dezordonata a ierburilor. De regula apare si vegetatia cu flora locala care creste individual fara ajutorul nimanui. Iarba se recomanda sa fie tunsa odata sau de doua ori pe an (iunie-septembrie) pentru ajutarea sedumului sa se dezvolte mai bine. Unii arhitecti aleg plantarea doar cu sedum pentru a avea o pajiste cu aspect mai ingrijit

Aceste inierbari se pot face recomandat cu firma de gradinarit specializata in crearea teraselor si balcoanelor verzi, dar se poate face si in regie proprie de catre cei cunoscatori sau cu imaginatie. Desi preturile unui astfel de acoperis sunt mai mari, se va face economie la incalzirea si racirea interiorului, veti avea o izolare fonica mai buna, aveti un acoperis cu aspect verde natural.

Pe langa un substrat din pamant aerat, drenajul de la baza solului este foarte important pentru ca se evita colmatarea si opturarea scurgerii apei. Se foloseste strat din pietris si spartura (grosimi 5-10cm pentru granulatia mare); mult mai eficient este insa stratul din material plastic cu alveole de retentie a apei (grosime de la 2cm) sau impaslitura din fibre, cu capacitate mare de drenare, rezistente la compresiune si strivire (grosimi de la 1cm). Deasemeni, drenajul perimetral din pietris, delimitat pe langa parapetul atic, asigura o evacuare de urgenta la ploi torentiale.

Anumite plante de exterior si flori de balcon se pot pune in ghivece si jardiniere pe terasa, iar daca nu dorim sa turnam pamant vrac pe toata suprafata sau daca nu avem o hidroizolatie antiradacina, se poate pune un substrat vegetal subtire introdus in caserole speciale asezate una langa alta precum niste dale de pavaj, ceea ce ofera posibilitatea ca spatiul amenajat sa fie reversibil. Astfel ca se va putea modifica locul unei plante, a unei jardiniere sau a unei portiuni de vegetatie prin reorganizare fara prea mult deranj.

flori-acoperis-vegetatie flori-acoperis-verde flori-terasa-gradina trandafiri-acoperis

Fiecare proiect poate necesita si alte materiale secundare precum: elemente de stabilizare antialunecare pentru substrat si vegetatie la acoperisuri in panta cu inclinatie peste 30*, delimitatoare de pietris, camine de vizitare sifoane de evacuare a apelor pluviale, instalatii de irigatie sau de iluminat. Costurile de realizare la cheie depind si de alti factori precum: accesibilitate, amplasament, manipulare la inaltime a materialelor, marimea suprafetei din proiect, inclinatia acoperisului sau alte probleme tehnice de rezolvat. Firmele de gradinarit ofera materiale dedicate cu sau fara montaj dar si servicii de intretinere si mentenanta.