Pregatirea unei terase pentru hidroizolatie

Constructii cu acoperis terasa noua

Acoperisurile cu terase noi vor fi gata pentru inceperea lucrarilor de hidroizolare dupa finalizarea si fixarea urmatoarelor detalii de constructie:

 • inchiderea constructiei cu planseu;
 • ridicarea perimetrala cu atic parapet din beton, caramida sau bca;
 • construirea, dupa caz, de casute din caramida pentru tevi aerisire sau conducte apa;
 • turnarea de suporti din beton pentru sustinerea aparatelor solare de terasa;
 • ridicarea cosului de fum de la semineu;
 • construirea casei scarii de acces pe terasa circulabila si pastrarea unui rebord din caramida pentru asezarea usii la un nivel mai sus decat nivelul finit al terasei (aprox. 25-30cm);
 • turnarea unei borduri in zona de acces de tip kepeng luminator pentru terasa necirculabila. 

pregatire-suprafata-hidroizolatiipregatire-pentru-terasa

Suprafetele suport pe care se vor aseza straturile de hidroizolatie se vor pregati asa incat sa nu influenteze negativ calitatea lucrarii. Primele masuri care se pot lua la nivel de planseu sunt:

 • aplicarea unei sape de egalizare sau de panta asa incat vom avea o suprafata neteda, finisata si fara materiale ce pot strapunge izolatia;
 • tencuirea parapetului din caramida sau bca precum si zidaria casei scarilor este recomandata pentru o asezare si aderenta mai buna a materialului de hidroizolatie;
 • firele de curent se vor masca in tencuiala;
 • punctele de colectare pluviala se vor stabili in asa fel incat panta de curgere a apei sa nu vina catre casa scarii si sa fie impartite cat mai eficient pentru preluarea apei; se vor face gauri cu carota prin planseu sau prin atic.
 • coloanele pluviale interioare vor fi fixate pe pozitie si aduse la nivel cu planseul
 • Anumite operatiuni le poate asigura firma de hidroizolatie si se vor lua in discutie toate aspectele pentru buna desfasurare a lucrarilor.

Inaintea aplicarii hidroizolatiei, nu este indicat sa se monteze: usi de acces, sort de tabla pe atic, termoizolatie pe casa scarilor, burlane. Sistemul de hidroizolatie care se va aplica va fi ales cu grija de catre beneficiar, nu este o operatiune care poate sa o faca oricine iar la final se vor lua toate masurile pentru protejarea ei.

Constructii vechi.

Acoperisurile deja hidroizolate cu stratul de impermeabilizare la vedere sau sub pietris/ dale de beton si care au cedat in fata infiltratiilor, vor fi pregatite prin curatare si desprafuire pana la suportul bituminos; desfacere pungi de apa sau aer; curatare guri de scurgere si inlocuire sifon; regenerarea suprafetelor imbatranite si crapate prin topire si nivelare cu flacara; tencuire zidarie cazuta; amorsare suprafete de zidarie sau membrana ardezie. Ulterior se va monta un nou strat de protectie la infiltratii si se va prelungi astfel durata de viata a acoperisului sau constructiei.

Terasele circulabile cu pardoseala vor avea nevoie de desfacerea tuturor elementelor pentru eliberarea suprafetei hidroizolate si verificarea zonelor de infiltratie, eventual anveloparea cu un nou strat hidroizolant.

Nota. Anumite lucrari de reabilitare sunt supuse unor caiete de sarcini cu cerinte mari in ce priveste pregatirea suprafetei, precum: desfacerea hidroizolatiei vechi compusa din mai multe straturi cu grosime de 3-5cm; desfacerea termoizolatiei si a sapei de panta armata cu grosimi de 10-20cm; desfacerea barierei de vapori si a stratului de difuzie la nivel de planseu; protejarea suprafetei decopertate cu prelata pentru evitarea inundatiei in incapere in caz de ploaie; refacerea tuturor straturilor.

Aceste cerinte pot fi greu respectate in situatia in care constructia este locuita la ultimul etaj si nu numai. Decopertarea integrala inseamna expunerea la infiltratii, vibratii la nivel de planseu si redeschiderea santierului; orice masuri de protejare provizorie a suprafetei pe timpul executiei lucrarilor nu este eficienta la ploaie sau vant puternic. Timpul scurt avut la dispozitie datorita vremii schimbatoare poate afecta calitatea lucrarii.

De obicei se aleg solutii mai simple si mai rapide prin anvelopare si prelungirea duratei de viata cu strat bituminos, strat poliuretanic sau strat sintetic, in functie de costuri, de durata de viata sau de scopul pentru care se utilizeaza terasa. Se va aplela la firmele de hidroizolatii cu echipe specializate in aplicarea materialelor.