Putem da o gaura intr-o terasa care are hidroizolatie?

Putem da o gaura in terasa prin hidroizolatie ca sa montam ceva? NU. Este interzis sa se faca orice interventie de perforare mecanica prin stratul de etansare a acoperisului atata timp cat aceasta nu prezinta infiltratii si reprezinta cel mai de pret component nevazut al casei. De ce? pentru ca exista riscul ca apa sa patrunda picatura cu picatura prin acea nevinovata fisura cat sa se acumuleze in timp o punga de lichid, iar aplicatorul care a facut izolatia, daca nu a fost anuntat, va va face apoi raspunzator pentru paguba produsa.

Exista si raspunsul DA. Se poate face o perforatie planificata prin acoperis. Cel mai bine atunci cand doriti sa faceti o interventie controlata la o terasa deja hidroizolata, este sa contactati aplicatorul din contract care a montat hidroizolatia ca sa faca o evaluare de reparatie sau riscuri, el fiind si cel care cunoaste exact componenta straturilor existente in termosistem. In acest fel, invelitoarea ramane in garantia firmei de acoperisuri pentru interventii autorizate.

In cazul nostru, avem o terasa termoizolata cu polistiren dur si hidroizolata cu membrana bituminoasa cauciucata (in alte cazuri poate exista si un strat de sapa armata) unde am avut de efectuat etansarea unei gauri de trecere a cablurilor si tevilor de cupru ale unui aparat de aer conditionat. Aceasta trecere trebuia facuta prin terasa, acoperisul fiind unul necirculabil tehnic, care va gazdui in viitor si aparatura precum panouri solare si sisteme de incalzire a apei.

S-a procedat la insemnarea locului cu ajutorul unei gauri de ghidaj de jos in sus dupa care s-a desfacut stratul component al terasei pe o portiune de 50cm pana am ajuns la stratul de sub placile termoizolante de la nivelul placii, numit bariera de vapori cu benzi difuzie. Dupa carotarea diametrului necesar D120mm, am montat o piesa speciala de tip “gura trecere prin bariera de vapori” D110 cu flansa bituminoasa compatibila cu sudura la cald pe stratul existent. In aceasta piesa montata se aduce ca inaltator si terminatie a doua piesa numita “trecere pentru instalatii tip gat de lebada cu coturi”, existand de asemeni si piese de trecere prin hidroizolatii de tip “aerisire de coloana sau deflector cu capac”. Sunt piese profesionale cu constructie simpla dar eficiente usurand si eliminand riscul de montaj defectuos.

Orice gaura accidentala in structura izolatiei la o terasa nu este o problema atata timp cat se stie de existenta ei, se marcheaza locul si se anunta aplicatorul care a facut izolatia pentru a repara corespunzator locul prin vulcanizare locala, facand invelitoarea din nou functionala. In general, membrana de calitate dintr-un bogat bitum cauciuc se poate inchide sau autosigila la microfisuri cu ajutorul caldurii de afara care inmoaie materialul.

Totusi, daca exista o intepare accidentala directa sau indirecta in membrana de etansare (de exemplu un cui infipt dintr-o scandura, o lovitura ricosata de ciocan, o taietura cu un flex intrat mai adanc, o ruptura adanca cu un picior de schela sau scara, urme de la un sort de tabla rostogolit de vant sau un burghiu suficient de lung patruns din interior/din fatada pentru fixarea anumitor echipamente) si nu se stie de eveniment care apoi se acopera cu pardoseala lipita… in caz de probleme se va cauta gaura in carul cu fan, adica reparatia va fi aproape imposibila fara refacere. De altfel, este interzisa orice perforatie ulterioara pe un balcon placat cu gresie intrucat trecerea nu poate fi etansata in mod sigur, oricat s-ar incerca reparatia locala.

Apelati la specialisti pentru reparatiile orcaror accidente sau schimbari de plan in ce priveste structura hidroizolatiilor sau nevoilor nou aparute pentru a preveni infiltratiile, care in lipsa unor cunostinte in domeniu, pot fi greu controlate.