Reparatia hidroizolatiei bituminoase existente

Ce reparatii se pot face la hidroizolatii bituminoase expuse pe terase.

Cel mai bun acoperis, indiferent de forma sau culoare, este acela prin care nu trece nici un strop de apa. Acoperisurile drepte tip terasa au un grad mai mare de risc la infiltratie intrucat depind de etansietatea membranelor la apa pe o panta de scurgere mica si de sistemul de drenare ale receptoarelor pluviale. Solicitarile la care sunt expuse membranele de hidroizolatie, pe langa conditiile climatice alternative, pot fi si cele de tensiune la vibratii, oscilatii sau miscari periodice ale stratului suport sau ale suprafetelor circulabile.

Starea acoperisului cu probleme de infiltratie poate fi una buna din punct de vedere al aspectului, neputand fi depistate locurile prin care apa isi face loc si cauzeaza pagube la interior. Stratul suport afectat, fara urme vizibile de perforatii sau dezlipiri, poate prezenta microfisuri prin care apa isi face loc. Acest defect poate aparea dupa imbatranirea stratului sau iesirea izolatiei din durata de viata garantata de producator.

In multe cazuri slabiciunea unui acoperis sau cauzele de natura tehnica s-au rezolvat printr-o renovare simpla de suprafata: o noua aplicare de membrana peste vechea hidroizolatie, amorsata in prealabil si cu mici reparatii locale pe zone fisurate. Costurile sunt mai reduse decat in cazul decopertarii straturilor pana la fata superioara a betonului de panta. Decopertarea este recomandata atunci cand starea hidroizolatiei are un grad mare de deteriorare (deformari, incretituri, cute proeminente, apa multa intre straturi, termoizolatie deteriorata). Costurile in cazul decopertarii sunt mai mari pentru ca se iau in calcul, pe langa operatiunile de desfacere, debarasarea deseurilor si transportarea lor la groapa de gunoi, completarea cu noi straturi de calitate si grosime corespunzatoare noilor cerinte.

Structura existenta de hidroizolatie poate fi imbunatatita si cu un strat suplimentar de termoizolatie, aplicand placi de polistiren cu densitate min 20kg/mc si o hidroizolatie compusa din membrana bituminoasa autoadeziva de caserare respectiv o membrana bituminoasa de inchidere cu ardezie. Stratul vechi de membrana peste care se va pune termoziolatia va avea rol de bariera contra vaporilor. Aceste recomandari sunt pentru reabilitarea teraselor de bloc de locuinte sau pentru imbunatatirea teraselor de case particulare sau garaje care au deja o hidroizolatie aplicata la nivel de ultim strat.

Pentru straturile care au umezeala provenita din infiltratii sau condens se recomanda ajutarea difuziei si ventilarii cu pipe de aerisire montate etans in structura hidroizolatiei, prin care apa va fi evaporata la temperaturile mari care ajung pe terasa pe timpul verii.