Reconfigurarea unui receptor de terasa

Un receptor preia apa de pe terasa, balcon sau acoperis si asigura evacuarea directionata catre canalizare prin coloane pluviale. Este o piesa foarte importanta pentru functionalitatea hidroizolatiei si pentru evitarea inundarii terasei. Datorita dimensiunilor mici a punctelor de preluare a apei, este esentiala trasarea unei penti care sa faciliteze precis curgerea precipitatiilor catre receptoare. Nivelul cel mai de jos al pardoselii, unde trebuie sa se adune apa, este determinat prin trasarea sapei de inclinatie, si anume plecand dinspre scurgeri prin ingrosarea succesiva si lina a stratului de material catre punctele cele mai indepartate, colturi. Formele pentilor sunt date de “dealuri si vai”, adica trasarea coamelor si a doliilor.

Insa atunci cand avem deja gura de scurgere montata pe un suport cu panta este dificil de schimbat traiectoria apei prin alte puncte de iesire daca dorim acest lucru. De exemplu: daca dorim sa anulam un burlan pentru ca ar arata inestetic pe fatada, sau o coloana pluviala din interior care trece printr-un loc nedorit, sau pentru ca ar deranja zgomotul apei care curge, eventuale probleme de condens sau infiltratii, etc. Mai sunt cazuri in care suprafata terasei s-a tasat, s-a adancit, din cauza deformarii stratului suport (planseu, termoizolatie) rezultand o balta de apa in afara ariei de colectare a sifonului, si de aici posibile probleme de infiltratii datorate dislocarii stratului de etansare.

Reconfigurarea unui receptor pluvial prin schimbarea directiei de evacuare, prin alt loc decat coloana sau burlanul existent, se poate face totusi in anumite conditii, excluzand trasarea unei noi sape de panta daca acest lucru nu se doreste. Pastrand acelasi centru unde este montat sifonul, se poate carota o noua gaura in planseul de beton, acolo unde dorim sa aducem noua coloana (de obicei aceasta trece prin baie, sau prin exterior). Se inlocuieste vechiul sistem cu scurgere de pardoseala noua, cu iesire orizontala, iar tevile intinse pe dedesubt sunt scoase prin gaura carotata. Gaura prin beton in cazul de fata poate sa fie in alt punct al terasei sau chiar in coama de la panta. Tevile trebuie sa aiba minima inclinatie si sa fie mufate etans la imbinari in asa fel incat sa nu existe pierderi de apa. Prinderile etanse se pot face prin sudura la cald (tevi HDPE) sau cu garnituri de cauciuc (tevi PVC), verificand totodata compatibilitatea receptoarelor si a coloanelor.

Dupa montarea intregului sistem de scurgere reconfigurat, este necesara reparatia locala cu hidroizolatie de acelasi tip cu stratul existent, iar daca nu este posibil, se va anvelopa intreaga terasa cu nou strat de impermeabilizare. Gurile de scurgere din fotografii au flansa din bitum si inel de prindere metalic pentru hidroizolatii bituminoase asigurand o buna legatura intre receptor si suprafata terasei. Inelul metalic are rolul de a fixa mecanic in suruburi membrana de corpul receptorului pentru ca hidroizolatia sa nu se desprinda la intinderi sau contractii, tensiuni cauzate de diferentele de temperatura sau miscarile de lucru ale suportului.