Cu rol de protectie in plan vertical, acoperisurile sunt expuse direct conditiilor meteorologice si a razelor de soare, atat in perioada caniculara de vara cat si in celelalte anotimpuri. Prin incalzirea excesiva, caldura si disconfortul termic se vor resimti in interiorul incaperilor, uneori pentru doar cateva grade in plus, perioadele toride fiind greu de suportat atata timp cat arsita solara este prezenta continuu.
Tipurile de acoperisuri inclinate cu pod mansardat, sau drepte cu terasa, au invelitori care protejeaza constructia la infiltratii dar nu si la patrunderea temperaturii in ultimul nivel locuibil. De aceea, completarea cu o termoizolatie buna la baza este scopul principal al executiilor de lucrari care se doresc a fi de calitate, fiind o componenta nevazuta si ignorata dar puternic simtita in confortul de trai al caminelor noastre.
Indiferent ca avem un acoperis pe structura de lemn, metal sau beton cu diferite tipuri si materiale de invelitori, temperatura poate incalzi suficient suprafetele asa incat sa produca o incalzire generala a incaperilor. Tot ce se poate face este, in primul rand inca din faza de constructie, o buna anvelopare cu termoizolatie suficienta precum si alegerea unor culori deschise a suprafetelor care sa nu absoarba razele calde ale soarelui.
Acoperisurile ventilate cu invelitoare din tigla ceramica, care mai au si un spatiu tampon (podul casei), sunt o alegere buna pentru o izolare naturala in plus, comparativ cu acoperisul din tigla metalica care absoarbe rapid temperatura incalzind peretii si componentele din interior; exista desigur posibilitatea suplimentarii acestora pe interior cu strat mai gros termoizolant coborand astfel din placarea tavanului. In schimb acoperisurile cu terasa necirculabila au posibilitatea de a mari grosimea stratului termoizolant prin agaugarea de material pe exterior fara a fi limitati de inaltime constructiva la marginea parapetului, iar la terasele deja existente se poate adauga ulterior grosime suplimentara fara a modifica nimic la straturile hidroizolante prezente. Acest fapt inseamna ca, daca hidroizolatia este buna, se pot aseza flotant placi izolante din spuma extrudata de polistiren si lestarea lor cu geotextil si pietris; sau daca hidroizolatia nu este buna, se monteaza placile prin lipire cu adeziv peste care se inchide cu un nou strat hidroizolant din membrana.
Se stie de culorile inchise ca pot atrage soarele asa incat suportul va inmagazina pentru mai mult timp caldura din atmosfera, racindu-se mai greu. La terase de exemplu, exista si posibilitatea vopsirii cu o solutie compatibila a invelitorii din membrana bituminoasa, in culori deschise cum este alb sau gri metalizat, insa va necesita o intretinere periodica si revopsire la un anumit interval de timp. Insa atunci cand se face hidroizolatia terasei cu membrana bituminoasa se poate opta pentru varianta de membrana cu protectie de ardezie naturala alba si nu culoarea standard de culoare gri sau negru grafit.
Un studiu de cercetare presupunea ca vopsind in alb doar 2% din suprafata solida a pamantului, cantitatea de lumina reflectata inapoi in atmosfera ar reduce cantitatea de caldura acumulata de obiecte care se masoara in temperatura mai scazuta cu cateva grade la nivelul suprafetelor. Cu alte cuvinte, spun cercetatorii, prin mici contributii personale si prin masurile luate de eficienta energetica atunci cand construim, se poate actiona in scopul incetinirii ritmului de incalzire la nivelul intregii planete.