Solutii de hidroizolatie aplicate pentru acoperisuri plate, acoperisuri drepte sau acoperisuri terase astfel incat sa avem siguranta contra infiltratiilor indiferent de situatii neprevazute. Aici vom vorbi despre aplicarea unei membrane de calitate intr-o stratificatie eficienta si bine gandita, idee dezvoltata de Hidroset si aplicata pentru clientii nostrii.
Un acoperis drept tip terasa circulabila este proiectat sa corespunda unor cerinte de siguranta si stabilitate in fata imprejurarilor meteorologice din ce in ce mai severe, in fata factorilor de imbatranire provocate de soare si poluare sau simplu in fata trecerii timpului. Detaliile de structura in ce priveste realizarea hidroizolatiei si termoizolatiei pentru acoperis sunt stabilite in primul rand printr-o colaborare stransa intre producator (cel care testeaza si fabrica gama de membrane), arhitect proiectant (cel care stabileste normativ stratificarea membranelor) si inginerul aplicator, ultimul avand marea responsabilitate de executie corecta a lucrarii, cel care garanteaza lucrarea de impermeabilizare si cel care alege materialul corespunzator. Produsul final trebuie sa asigure un acoperis bun prin care nu intra nici o picatura de apa, o stratificatie de membrane cu roluri bine definite. Calitatea lucrarii poate fi influentata si de preturi cu buget redus, in acest caz hidroizolatia este realizata corect pe termen scurt, fara infiltratii, dar poate avea o durata nu foarte mare de timp.
Terasele constructiilor noi pe structura de beton sunt proiectate cu sisteme de hidroizolatii complexe, avand cerinte de mare importanta precum:
1. Rezistenta la diferite tensiuni ce apar la nivelul acoperisului, precum: vibratii si oscilatii la miscari de lucru ale cladirii, temperaturi extreme, fisuri ale stratului suport din sapa sau beton. Ideal este ca stratul de etansare sa poata lucra odata cu cladirea si sa aiba coeficient de alungire fara a crapa. Membranele bituminoase cu grosime de minim 4mm, armatura ranforsata de poliester, aditivate cu elastomeri SBS ce confera elasticitate la rece, au aceasta proprietate.
2. Sapa de panta se toarna de regula la nivel de planseu ca sa poata inclina intregul termosistem hidroizolant si sa nu existe verodata stagnare de apa intre straturi. Panta se da de minim 1 cm/ 1ml. In mod normal apa nu va intra intre straturi daca hidroizolatia este bine sigilata in camp si la detalii, insa pot exista cazuri accidentale de perforare a stratului de etansare prin neglijenta beneficiarului, cutremure, grindina sau cazuri rare de eroare montaj. La o terasa circulabila se va turna sapa de egalizare si protectie peste hidroizolatie dupa ce s-a asezat in prealabil o folie de separatie din plastic. Fiind un strat de egalizare care copiaza sapa de panta, suportul pentru gresie este recomandat a avea in compozitie armatura din amestec de fibre polipropilena si o grosime minima de 5cm.
3. Membranele se pot monta in sistem stratificat, avand o independenta fata de sapa de egalizare sau de trafic. Peste suportul de sapa de panta se monteaza o bariera de vapori hidroizolanta cu aderenta partiala si bine sigilata la imbinari, cu rol de difuzie, ventilare si hidroizolatie la nivel de planseu; se aseaza o termoizolatie dura si stabila in dimensiune; se aplica primul strat de membrana bituminoasa autoadeziva de caserare sau termosudabila in functie de tipul materialului termoizolant; se inchide cu stratul termosudabil din bitum elastic SBS. Avem astfel o dubla hidroizolatie independenta pe doua nivele: dedesubtul si deasupra termoizolatiei, cu sapa de inclinatie la baza. In cazul protejarii hidroizolatiei cu sapa si gresie, se aseaza folie plastic de separatie cu rol de “culisare” a sapei; intrucat sapa cimentoasa rigida si membrana cauciucata elastica au coeficient de dilatatie diferita si pot exista tensiuni daca sapa este lipita de ardezia membranei. O solutie alternativa pentru protejarea hidroizolatiei la terasele circulabile poate fi pardoseala flotanta; aceasta poate fi oricand demontata si reasezata.

4. Nu in ultimul rand, sistemul de evacuare pluviala este foarte important intrucat fiecare strat de hidroizolatie trebuie racordat la gura de scurgere asa incat sa permita scurgerea apei si sa nu existe stagnari accidentale in sistem. De accea se monteaza de regula doua sifoane unul-intr-altul, unul fiind racordat la bariera de vapori iar principalul receptor la membrana de inchidere.
Speram ca v-am fost de ajutor cu informatii dobandite din experienta si credem ca vom avea terase sigure in continuare, fara suspiciuni care planeaza asupra acestor acoperisuri pretentioase, cele mai multe din cauza sistemelor gresit alese. Societatea noastra doreste sa aveti cele mai bune acoperisuri terase!