Se poate pune hidroizolatie pe un acoperis din tabla?

Acoperisurile din tabla sunt foarte populare datorita aspectului modern si varietatii de culori, a pretului accesibil sau a rapiditatii si usurintei de montaj. Exista insa si situatii in care o invelitoare din tabla necesita reparatii, infiltratiile care apar fiind greu de depistat de la sursa sau chiar imposibil datorita inclinatiilor si formei acoperisului. Cand un astfel de acoperis are probleme atunci cel mai probabil are o invelitoare veche, iesita din garantie, dintr-un material si prinderi cu garnituri care s-au degradat; sau probabil exista o eroare de montaj asupra detaliilor si strapungerilor prin folosirea accesoriilor neadecvate.

Schimbarea totala se impune cand nu mai este nimic de facut, sunt multe dubii si trebuie luata aceasta decizie, chiar schimbarea partiala a foillor de tabla este destul de greu de realizat. Cel mai adesea spatiile din interior sunt functionale sau locuite iar o interventie cu decopertare la acoperis poate provoca daune mai mari in caz de ploaie neprevazuta. Pentru evitarea neplacerilor si rezolvarea problemelor se poate incerca local depistarea pe cat posibil a locurilor pe unde ar putea intra apa de ploaie, cum ar fi imbinari sau prinderi mecanice. Chiar daca foile sunt asezate succesiv pentru scurgerea in siguranta, apa la ploaie puternica poate sa urce cativa centimetri cand acoperisul are inclinatie mica sau marginile tablei sunt prea putin petrecute.

Exista mai multe tipuri de inveitori din tabla, cum ar fi tigla metalica, tabla cutata sau faltuita. Pe piata exista diverse solutii de etansare care pot fi aplicate local pe suprafata metalica cum ar fi masticuri poliuretanice, bituminoase, benzi autoadezive butilice sau hidroizolatii pensulabile. Solutiile se aplica pe suprafetele fara praf, la imbinari sau prinderi de suruburi; acolo unde sunt rosturi sau miscari ale suportului se va arma cu panza pentru stabilitata peliculei. Aceste solutii de reparatie sunt de diferite culori asa ca se pot alege nuante apropiate acoperisului. Ca la orice hidroizolatie de reparatie, aceasta poate fi realizata eficient sau provizoriu, un dezavantaj poate fi spus ca se exfoliaza, se dezlipesc sau se rup daca nu s-au aplicat corect metodele si timpii de lucru, uscare sau reaplicare, secrete care le cunosc de regula firmele de profil.

Hidroizolatie pensulabila pe imbinarile tablei

Trebuie mentionat faptul ca la nivelul acoperisului exista multi factori care pot imbatrani sau incerca suprafetele, inclusiv orice solutie de etansare aplicata, asa cum se intampla sa avem vanturi puternice cu miscari ale suportului, greutatea statica a zapezii, loviturile grindinei, razele uv, iar gerul si caldura soarelui care incinge tabla duc la contractia si dilatatia metalului. Orice material aplicat pe tabla nu are aceeasi durabilitate cu metalul zincat al acoperisului insa pot fi aplicate ca solutii de reparatie daca exista vicii de infiltratie si nu se poate inlocui invelitoarea de baza.

O solutie alternativa de hidroizolatie totala a unui astfel de acoperis, in special cel din tabla faltuita, este anveloparea cu membrana armata bituminoasa prin lipire la cald pe suprafata curatata, fara praf si ideal fara vopsea (vopseaua la flacara se deterioreaza iar aderenta nu este perfecta), dupa ce in prealabil au fost culcate imbinarile si coamele tablei. Membrana trebuie sa fie dintr-un bitum plastic app stabil la caldura pe acoperisul incins, eventual cu prinderi mecanice pentru masuri antialunecare. Suprafetele din tabla nu se amorseaza la aplicarea membranei bituminoase cu flacara. Nu in ultimul rand, se iau masuri de preventie si stingere a incendiilor avand in vedere faptul ca dedesubt exista structura din lemn uscat care se poate aprinde.

Membrana bituminoasa ardezie alba pe acoperis

La acoperisul din tabla cutata cu infiltratii, cum sunt panourile sandwich de pe halele industriale, se practica hidroizolatia cu membrana prin egalizarea suprafetei intre coame cu placi de termoizolatie 3-5cm lipite de suport cu adeziv si aplicarea unei membrane bituminoase autoadezive de caserare, rezistenta si autoprotectie anti-uv. Deasemeni se poate egaliza suprafata si cu placi de lemn osb suficient de groase pentru traficul necesar peste care se monteaza membrana bituminoasa autoadeziva sau termosudabila si prinderi mecanice.