Se poate reconfigura un acoperis clasic in terasa circulabila?

Acoperisurile clasice cu pod pot fi transformate in terase deschise circulabile daca au planseul de sustinere din beton sau chiar din grinzi de lemn. Aceasta schimbare in terasa pentru trafic se cere daca acoperisul nu este functional, prezinta infiltratii sau probleme de comfort termic, este zgomotos la ploi si vant, se deformeaza datorita greutatii invelitorii, nu este locuit, nu este util sau mai exact, se doreste o alta arhitectura. Prin aceasta reproiectare a formei acoperisului se castiga un spatiu vechi intunecat aducandu-l intr-o lumina moderna,  imobilul capata noi spatii si se castiga o optimizare a comfortului termic.

Dupa ce s-au facut expertizele si obtinut aprobarile necesare, solutia tehnica pentru renuntarea la sarpanta si realizarea terasei pe suport din beton implica urmatoarele operatiuni orientative, existand diferite solutii de sisteme termo si hidroizolare:

1. se iau masuri pentru asigurarea ventilarii si precautii pentru stingerea incendiilor. Daca planseul este din lemn (grinzi, scandura, podina, lemn putred), acestea se vor reabilita si consolida

2. se construieste acces pe acoperis de la ultimul nivel prin taierea in planseu sau se poate asigura accesul prin montarea unei scari exterioare

3. se toarna sapa semiumeda de panta (sau daca exista posibilitatea realizarii inclinatiei din placi usoare de termoizolatie se foloseste solutia termosistemului hidroizolant cu placi de panta din fabricatie)

4. se monteaza coloanele si gurile de evacuare pluviala

5. se monteaza stratul hidroizolant bituminos de tip bariera cu difuzie vapori pe stratul amorsat, amorsa fiind pe baza de apa si nu solventi

6. se desface si se debaraseaza structura din lemn cu invelitoarea existenta

7. se monteaza termoizolatia rigida si hidroizolatia de inchidere, inclusiv ridicarea pe aticul parapet

8. optional, se realizeaza stratul de pardoseala si finisaje pentru terasa circulabila (gresie, piatra, deck, vegetatie).

Daca exista stalpi de sustinere a acoperisului, se poate gasi o varianta de a aplica hidroizolatia continua pe sub acestia prin taierea fiecaruia in parte si montarea unor picioare demontabile cu suruburi care sa poata fi desfacute si repuse la loc atunci cand se vine la rand cu membrana de izolatie. Toata aceasta operatie de hidroizolatie in pod se face pentru a elimina riscul de infiltratie la ploaie pe toata durata de lucru, in special daca cladirea este functionala sau locuita.

Aceste lucrari necesita mult efort insa se pot realiza cu echipe specializate. De regula o astfel de lucrare implica o firma de constructie pentru lucrari de modernizare si interventii la structura de rezistenta, respectiv o firma de hidroizolatii pentru cunoasterea si montarea eficienta a materialelor hidroizolante.