Se poate repara doar gura de scurgere la infiltratii?

Ce reparatii se pot incerca pentru stoparea unei infiltratii aparute pe langa coloana pluviala sau teava de scurgere?

Dupa fiecare ploaie, de cateva ori pe an, locatarii de la ultimul etaj de bloc sau care stau la casa cu terasa se confrunta cu eventuale infiltratii. Nu sunt multi cu aceasta problema, insa atunci cand vor sa actioneze intr-un fel apeleaza in primul rand la firme de hidroizolatii sau incearca sa repare local zona cu materiale la indemana. Daca contacteaza specialistii din domeniu (hidroizolatori, instalatori), acestia le recomanda de regula anveloparea intregii suprafete a acoperisului pentru eliminarea tuturor punctelor cu potential de infiltratie si nu doar interventii pe langa receptorul pluvial, care nu garanteaza intodeauna o reusita; de aceea multe firme nu vor sa se implice.

Sursa de umezeala aparuta langa gurile de scurgere, presupusa de catre locatar pe buna dreptate ca receptoarele nu sunt etanse, poate avea insa si puncte diferite de plecare din acoperis in functie de directia pentii, pe sub straturi, care isi gaseste loc prin spatiul liber al betonului, acolo unde este introdusa coloana pluviala. Aceste spatii nu pot fi umplute si etansate indeajuns intrucat nu exista solutii compatibile si de durata intre beton si materialul din care sunt facute tevile, in conditia in care toata apa dintre straturi se aduna in acel nivel inferior si isi face usor loc.

Asadar, o pata in dreptul gurii de scurgere poate indica o problema a terasei. La o prima evaluare se poate verifica starea hidroizolatiei, eventuale puncte vizibile deteriorate sau lipsa unei palnii de scurgere corespunzatoare de tip receptor. Daca hidroizolatia este la vedere va fi mai simplu de observat, printr-o verificare atenta asupra lipiturilor, insa daca este acoperita cu sapa, pardoseala sau gresie nu se poate gasi sursa infiltratiei si va trebui anvelopata de la acel nivel sau decopertata, urmata de refacerea straturilor.

Specialistii care totusi incearca sa faca doar o interventie la sifon pe terasa hidroizolata cu bitum (smoala, membrana, straturi de carton asfaltat) incep prin desfacerea locala a straturilor existente si a receptorului pluvial (care este din plastic sau plumb), topirea suprafetei cu flacara pentru a incerca opturarea apei venite dintre straturi si pozitionarea unei palnii de scurgere intre 2-3 straturi noi de membrana bituminoasa. Daca problema persista, vor trebui facute verificari din aproape in aproape ale hidroizolatiei sau o noua anvelopare cu inchideri corespunzatoare la capete intrucat stratul existent nu este etans. La o terasa hidroizolata cu membrana din pvc, poliuree, cauciuc, reparatia locala se face folosind acelasi tip de material compatibil, orice alte solutii nu adera sau pot reactiona chimic intre ele (trebuie vazute specificatiile de pe produse daca se foloseste silicon, mastic bituminos sau poliuretanic).

Daca totusi incercati sa reparati local sau sa repuneti un receptor nou pentru ca acesta este vizibil deteriorat, se poate folosi urmatoarele produse pentru reparatie bituminoasa:

la cald – o lampa cu cartus de gaz, o mistrie ingusta tip limba de pisica, bucati de membrana bituminoasa autoadeziva sau simpla; se curata suprafata de ardezie prin incalzire, se pune un strat suport 30/30cm ajutat cu flacara pe ambele parti pentru aderenta si sigilare mai buna la margini, se monteaza palnia in dreptul tevii si se pune o alta bucata de material peste flansa gurii de scurgere, topind materialul bituminos pentru etanseizare. La final se decupeaza membrana din dreptul gaurii si se teseste marginea.

la rece – mastic poliuretanic la salam, o mistrie ingusta; se curata stratul suport, se aseaza un pat de mastic cat tine circumferinta flansei de la gura de scurgere + 10cm mai mult, se aseaza si preseaza receptorul, se aduce mastic pe toata flansa + 10cm in afara.