Se pot cultiva legume pe o terasa tip gradina?

Acoperisurile plantate cu vegetatie intensiva in sistem terasa gradina au beneficii care s-au tot enumerat si pot fi transformate inclusiv in suprafata productiva cu plante de legumicultura, doar daca acest lucru este eficient si nu afecteaza straturile componente de sustinere a intregului ansamblu.

De regula aceste suprafete inverzite pe o suprafata suspendata necesita minima intretinere, deci nu se umbla la pamant, nu se smulg radacini iar plantele sunt bine inradacinate intr-un sol stabilizat in timp. Vegetatia este durabila cu plante perene a caror radacini raman vii mai multi ani din care se dezvolta mereu noi tulpini. Pe langa acestea, plantele odata stabilite acolo, cresc si se inmultesc singure prin seminte fara implicarea noastra; nu in ultimul rand cresc plante salbatice sau aromatice rezistente la toate conditiile meteo si care rezista cu putina apa.

Pentru cultivarea de legume sau zarzavaturi, vor trebui facute interventii din partea noastra de sadire si replantare in fiecare an, curatare periodica de buruieni si plante daunatoare, sapare de gauri si rascolire in substrat, maruntire si afanare pamant. Nu este vorba ca agricultura presupune munca fizica (cum si la camp sunt activitati de arat, brazdat, discuit, insamantat, udat, prasit, curatat, etc), ci trebuie avut grija ca aceasta activitate sa nu creeze probleme la cea mai fragila componenta a acoperisului: hidroizolatia.

O adevarata terasa gradina este compusa dintr-un substrat vegetal in stare vrac adus pe toata suprafata acoperisului care se aseaza de regula pe un sistem hidroizolant antiradacina la care sunt adaugate straturi de drenaj cu retentie apa si voal de filtrare particule. Un astfel de sol care are o grosime in medie de 50cm se stabilizeaza cu trecerea timpului iar apa isi are un traseu spre radacini prin canalele formate. Alta este situatia in care exista mici portiuni delimitate – gen cofrag sau ghivece umplute cu pamant – care pot fi tratate individual sau relocate separat in alta parte fara modifica intreg ansamblu pe o terasa inverzita.

Tot sistemul de terasa pleaca de la o etanseitate de calitate si un drenaj bun. Infiltratiile, baltirea apei sau colmatarea gurilor de scurgere creeaza probleme asupra constructiei si a intregului proiect daca nu s-au respectat stratificatiile cerute de producator. Stratul de pamant protejeaza hidroizolatia la toti factorii externi de imbatranire cum este caldura, inghetul, UV, poluarea, insa trebuie luate si masuri de prevenire prin evitarea anumitor sarcini mecanice, miscari de vibratii sau lucrul cu unelte.

Membrana antiradacina este o membrana hidroizolanta (bituminoasa sau pvc) care anvelopeaza intraga terasa, un material aditivat special sa reziste la strapunderea radacinilor fara a le ataca, inclusiv a plantelor lemnoase. Este singura bariera care nu lasa apa sa patrunda in planseu si care sta sa faca fata unui mediu in permanenta umed si noroios. Fara aceasta hidroizolatie, terasa cu vegetatie dar cu infiltratii va trebui dezafectata si indepartata, odata cu toata munca de creatie a unei gradini suspendate.

Plantarea cu legume pe mici portiuni delimitate se poate face din pasiune si cu rabdare, mergand pe vegetale usoare; este insa mai greu de a face “productie” pe acoperis intr-un sol limitat in adancime; pe langa toate acestea, plantele de cultura trebuie sa aibe conditiile potrivite de umiditate prin sistem de irigatie controlata si o intretinere periodica.