Acoperisurile sunt construite sa functioneze pentru aparare la precipitatii dar care trebuie sa ramana stabile la conditiile meteo extreme cum ar fi vanturi puternice, vijelii, furtuna, viscol. La nivelul acoperisului pot exista forte de presiune sau suctiune produse de intensitatea curentului de aer. Atunci cand se produc pagube cauzate de vant sau grindina, cele mai afectate sunt invelitorile.
Se cunoaste faptul ca acoperisul cu inclinatie mare de peste 40 grade este mai rezistent la furtuni puternice prin faptul ca forta vantului se diminueaza dupa ce trece pe partea cealalta a coamei, in timp ce un acoperis cu panta mica se opune mai putin vantului dar care poate fi tras afara prin “agatare” si prin efectul fortei de aspirare dat de viteza aerului. Acest efect se mai numeste in aviatie “propulsare” prin inclinarea eficienta a aripilor. In aceste cazuri, daca exista invelitori usoare din tabla, care se croiesc in bucati mari, trebuie sa aibe o buna prindere si ranforsare de suport. Invelitorile grele din tigla la fenomene extreme pot fi afectate local doar prin desfacerea catorva bucati de pe acoperis, fiind intretesute asemenea solzilor, la vanturi puternice putand avea o miscare de usoara ridicare apoi revenind la loc.
La cladirile cu regim mare de inaltime, cum sunt blocurile inalte, acoperisul drept este specific acestor tipuri de constructii cubice. Suprafata plana cu inclinatie minima 1-2 grade este incadrata perimetral cu parapet atic care sa mascheze marginea acoperisului. Aceste acoperisuri tip terase s-au impus deoarece nu prezinta riscuri in bataia curentilor de vant puternic de la acel nivel, dar si riscul de incendiu a trebuit eliminat intrucat este greu de intervenit pentru stingerea focului la inaltime. De aceea mansardarea blocurilor cu terase nu este o idee buna, un eventual incendiu intretinut de structura si astereala de lemn nu poate fi usor controlat.
La nivel de terasa se impune ca mobilierul de exterior sau alte elemente decorative sa fie gandite intr-un mod “safe” intrucat la rafale de vant sa nu poata fi ridicate pe sus. Pe terasele gradina cu vegetatie intensiva nu este indicat sa existe copacei de talie inalta deoarece pot fi darmati sau smulsi din substratul mic de pamant.
In ce priveste siguranta si stabilitatea invelitorii de acoperis terasa, este recomandat ca montajul membranelor sa se faca intr-un mod responsabil. Astfel ca este important ca membrana sa fie lipita bine la imbinari pentru ca vantul sa nu gaseasca un capat pe care sa-l intoarca. Lipirea pe verticala a membranelor bituminoase se face prin aderenta totala pe suportul amorsat iar daca inaltimea este mai mare de 1m sau daca unele atice nu permit intoarcerea membranei, se recomanda inclusiv prinderea mecanica in saibe si suruburi. Unde exista risc mare de a se produce o paguba prin smulgerea hidroizolatiei de pe suport, din cauza zonei deschise si vanturi puternice, se va lua in calcul fixarea mecanica in plan orizontal si eventual lestarea cu pietris. Exista o mica probabilitate ca o vijelie sa smulga o hidroizolatie de pe o terasa intrucat membranele montate in plan orizontal nu opun rezistenta vantului, iar pe vertical ele se intorc integral pe parapet care apoi se inchide cu capac de tabla.
Totusi se utilizeaza la terase termenul de “rezistenta la suctiune” a montajului pentru straturile de hidroizolatii sub forma de foi de membrana si placi de termoizolatii care practic sunt lipite intre ele formand un tot unitar. Teoretic, o posibila forta de absorbtie se poate forma la vijelie (excluzand vartejul creat de tornada care ridica obiecte grele in aer) atunci cand vantul bate cu putere intr-un parapet inalt la vinclu, in colturi, formandu-se un turbion care sa aiba forta de a ridica montajul sau sa desfaca o portiune la un capat si de acolo posibile pagube mai mari. Nu cunoastem exemple pentru aceste tipuri de pagube (cu exceptia unui singur caz de montaj a unei membrane bituminoase in dublu strat aruncata cu totul de pe terasa la o cladire de 4 etaje cu 200mp), insa orice este posibil atunci cand fortele extreme ale naturii se pot dezlantui.