Sistem de terasa inversata sau clasica?

Sistemele de hidroizolatie si termoizolatie la terasa pot avea doua variante de configuratie constructiva in functie de planul dat de arhitectura sau destinatia finala a acoperisului. Ordinea de asezare a placilor termoizolante impreuna cu straturile hidroizolante difera ca sistem constructiv intre o terasa clasica/ normala si o terasa inversata/ ranversata. Pe scurt: Terasa clasica prevede ca hidroizolatia sa protejeze termoizolatia. Terasa inversa prevede ca termoizolatia sa protejeze hidroizolatia. Vom vedea mai departe care din variante sunt mai potrivite in functie de necesitati.

Sistem terasa varianta sifoane TopWet

O terasa cu invelitoare normala la cladiri rezidentiale are ca strat de inchidere o membrana bituminoasa cu ardezie care sa faca fata intemperiilor si infiltratiilor, fiind perfect intinsa si conectata la nivel cu gura de scurgere. Apa din precipitatii ajunge repede la receptorii pluviali fiind evacuata intreaga cantitate direct de pe suprafata hidroizolata. In acest sistem sandwich, termoizolatia este asezata intre straturi de hidroizolatie, intr-un spatiu inchis etans si uscat, nefiind afectata de umiditate, pastrand astfel un coeficient termic corespunzator. Este ideala pentru toate tipurile de terase ce necesita o buna izolatie termica. La realizarea invelitorii sunt necesare 3 straturi de membrana bituminoasa in ordinea:

  • un strat hidroizolatie cu rol de bariera si posibilitate difuzie vapori, montata sub termoizolatie, pentru evitarea ridicarii umezelii intre placi cauzata de transpiratia suportului,
  • doua straturi hidroizolatie de inchidere montate deasupra termoizolatiei, pentru evitarea infiltrarii apei meteorice intre placi.

O terasa cu invelitoare ranversata are stratul hidroizolant de inchidere asezat sub placile termoizolante. Se foloseste polistiren pentru exterior din spuma extrudata, rezistenta la apa. La realizarea invelitorii sunt incluse 2 straturi de membrana, cu posibilitate de difuzie, conectate la gura de scurgere. Unele terase necirculabile, tehnice, de mall-uri, hoteluri sau cladiri de birouri au aceasta stratificati ‘rasturnata’ iar pentru fixarea placilor termoizolante asezate liber se balasteaza pietris pe un voal de geotextil filtrant. Suplimentar se monteaza dale de ciment fixate in pietris daca terasa este destinata traficului pietonal.

Dezavantaje. In cazul nefericit al problemelor de infiltratie la terasele balastate, se debaraseaza pietrisul si placile termoizolante pentru verificarea si reparatia hidroizolatiei, dupa care se asterne la loc stratul desfacut. In ce privesc ploile sau zapezile, apa traverseaza termoizolatia pana la nivel cu membrana de hidroizolatie si evacuata prin receptoare. Drenajul se face un pic mai lent pana la scurgerea apei din stratul superior, existand si riscul colmatarii cu noroi moale prin amestecul de praf din atmosfera in combinatie cu panza de geotextil si pietris. Coeficientul termic este mai redus prin faptul ca placile izolante stau in umezeala precum o imbracaminte uda care trebuie sa tina de cald.

Avantaje. Terasa cu invelitoare inversa este ideala pentru suprafetele cu incarcaturi mari precum terasele gradina intensive a caror strat gros vegetal are si rol termic; parcarile auto etajate sunt deasemeni concepute in acest sistem prin asezarea termoizolatiei si a stratului final de beton, amortizand stratul de hidroizolatie la impact mecanic sau supraincarcare. Aceeasi metoda inversa se foloseste la hidroizolatia fundatiilor si a constructiilor ingropate in pamant, prin aplicarea membranei bituminoase si protejarea acesteia cu placi de polistiren si dren folie crampoane.