Tendinte si evolutia segmentului de acoperisuri in viitor

Acoperisul inchide o cladire pe latura catre cer si are rol de ‘caciula’ pentru locuinte, de protectie, de siguranta si nu numai. Prin existenta tipurilor de invelitori traditionale sau istorice cu motive ornamentale observam cultura diferitelor zone care diferentiaza stilurile si originea locuitorilor. Remarcam aici o varietate mare de materiale care acopera structura unui acoperis gandite in asa fel sa faca fata conditiilor atmosferice in functie de climatul zonei, plecand de la invelitori din tabla faltuita, lespezi de piatra, ciripuri sau olane ceramice, sita din lemn, sindrila bituminoasa, etc. Acoperisurile deci sunt elemente foarte importante pentru distinctia si personalitatea unei constructii, integrate intr-un patrimoniu arhitectural zonal si care confera pretentioasa etanseizare la precipitatii.

In prezent sunt la moda acoperisurile moderne cu mansarda sau cu terase utile, in comparatie cu acoperisurile cu poduri nelocuite sau blocurile vechi cu terase nefolosite. Apartamentele de la ultimul etaj la blocurile nou construite sunt din ce in ce mai cautate datorita perspectivei, unele gen penthouse, cu terasa integrata, dar si preturile cresc pe masura ce urci mai sus. Nu la fel stau lucrurile cu apartamentele de blocuri mai vechi unde, cu cat urci mai sus, pretul scade datorita dezavantajelor de la ultimul etaj, reprezentand slaba izolatie, disconfortul termic, infiltratii. Aici terasele sunt spatii comune necirculabile dar care nu pot fi momentan valorificate.

Tendintele momentului in randul clientilor si producatorilor sunt gasirea unor sisteme de invelitori din ce in ce mai eficiente si durabile, acoperisul fiind partea cea mai expusa a unei constructii si care are nevoie cel mai mult de reparatii in caz de nevoie. Pana nu demult, reducerea consumului de energie si a pierderilor de caldura nu era o miza ca in prezent si se construia fara a pune confortul termic pe primul loc. Clientii sunt mai atenti cu banii lor inainte de a investi intr-o locuinta si cauta sisteme de imbunatatire a confortului termic, materiale de hidroizolatii performante, aplicatori profesionisti. Prin profesionalism intelegem ca, pentru proiectarea corecta a unui acoperis in panta sau terasa, aplicatorul ia in calcul intregul ansamblu, toate detaliile de montaj, materiale si accesorii de calitate, implicarea in desfasurarea lucrarilor, informarea beneficiarului pentru a avea un sistem bine pus la punct … si nu doar interesul montarii unei invelitori sau hidroizolatii la metrul patrat. Lucrarile ‘de azi pe maine’ pierd incet teren insa cei care au urmarit mereu calitatea vor reusi sa-si pastreze locul pe piata de specialitate care acum este bine conturata datorita informatiei.

Tendinta acoperisurilor pentru viitor este de a avea suprafete care pot fi valorificate, terase circulabile, tehnice sau amenajari de vegetatie, gradini suspendate, ferestre in terasa pentru iluminare directa. Un acoperis drept sau in panta poate gazdui deasemeni echipamente si instalatii de captare a energiei solare cu ajutorul celulelor fotovoltaice care sunt incorporate in panouri sau in membrane de invelitoare. Se preconizeaza ca energia viitorului va veni de sus si este inepuizabila, in timp ce energia care vine de jos si resursele din pamant sunt in limita stocului. Vedem astfel ca fatada catre cer nu este o latura obscura care adaposteste intuneric sau ascunde gunoaie, ea reprezinta locul unde putem dezvolta resurse alternative pentru ingrijirea casei si ofera posibilitatea de a avea mai mult spatiu pentru traire, de unde se poate privi departe.