Terasa cu grinzi intoarse. Hidroizolatie si evacuare apa

Acoperisurile din beton cu terasa sunt sustinute de grinzi pentru a oferi stabilitate si rezistenta planseului, fiind dispuse pe dedesubt sau pe deasupra in functie de planul de arhitectura sau regimul de inaltime impus al cladirii. Ca acoperis ce inchide o constructie, realizarea hidroizolatiei este foarte importanta asa incat sa nu existe infiltratii; in general, terasa fara grinzi la vedere este mai simpla de construit si izolat, in timp ce terasa cu grinzi intoarse va trebui izolata intr-un mod mai complex. La terasa cu grinzi intoarse va intra mai mult material de izolare, ceea ce va implica un cost mai ridicat.

Terasele sunt delimitate perimetral de un parapet atic in care se inchide grinda intoarsa a planseului, construita fie pe o singura directie sau intr-o retea de grinzi. In cazul nostru de fata avem varianta de grinzi casetate care trebuiesc imbracate integral cu izolatie. Sistemul complet de terasa include pe langa hidroizolatie: pante de scurgere a apei, gurile receptoare pluviale, termoizolatie de pardoseala, in ordinea propusa de arhitect sau de catre specialistii in acoperisuri. Atat invelitoarea bituminoasa cat si placile din spuma izolanta trebuie aplicate atat pe planseu cat si integral pe verticalul grinzilor respectiv a aticelor, pentru asigurarea impermeabilitatii totale impreuna cu ruperea conductivitatii termice a tot ce inseamna beton.

 

Avem doua posibilitati. 1. Daca aticul perimetral este mai inalt decat grinda, se pot aduce straturile de sapa/ termo/ hidro pana deasupra nivelul grinzilor prin adaos de materiale in grosime (sapa de panta mai groasa, polistiren mai gros, ultimul strat va fi bitum) astfel incat scurgerea apei sa poata fi directionata drept catre un sifon. 2. Daca aticul este la aceeasi inaltime cu grinzile, evacuarea apei trebuie asigurata pentru fiecare compartiment in parte, in jos prin planseu, efectuand carotari prin beton si montarea a cate o gura de scurgere tip palnie, ceea ce va ridica costul cu numarul acestor piese care trebuiesc de calitate. Acestea vor fi preluate pe sub planseu cu coturi si tevi pentru transportarea apei la coloana principala. Varianta de scurgere a apei pe deasupra dintr-o parte a unei alveole in alta pana la evacuarea principala se poate face cu ajutorul unor guri de trecere orizontale prin grinzi insa este mai greu de realizat intrucat presupune trepte de nivel si etansare riscanta la treceri.

La finalul lucrarilor de la acoperis, toata bordura perimetrala a terasei se inchide cu sort din tabla pentru aspect frumos dar si cu rolul de a proteja fatada de apa murdara picurata de pe margini. Asadar, exista variante sigure pentru rezolvarea tuturor tipurilor de terase iar experienta din domeniu a echipelor de montaj confera incredere in solutiile alese.