Termoizolatia din spuma PIR pentru terase

Termoizolatia din spuma PIR, asemenatoare cu spuma poliuretanica, este un material izolant fabricat dintr-o compozitie expandata cu miez dur in a carei structura celulara se gaseste gaz, 97% din volum, ceea ce o face destul de rigida sau rezistenta la compresiune si in acelasi timp bine aerata sporind astfel capacitatea de bariera termica. Este considerata una din variantele de termoizolare eficienta la grosime redusa, intrunind si cerintele de fonoizolare sau rezistenta la propagarea focului. Denumirea de PIR este data de compusul poliuretanic rezultat prin modificare, amestec si reactie din care este fabricat – Poliizocianurat.

In anii ceva mai de demult, termoizolarea nu era un principiu important asa cum era urmarit aspectul constructiei sau fatadei. La standardele actuale de eficienta energetica se pune accent insa pe economisire, conservarea energiei si confort termic in conditiile in care costurile de intretinere devin tot mai mari. Orice investitie de calitate in faza de constructie sau renovare isi amortizeaza in timp costurile iar durata de viata a acoperisului va fi mai mare.

Ca principiu, un acoperis clasic sau terasa trebuie sa fie eficient si functional din punctul de vedere al termo-izolarii asa incat sa impiedice pierderile de caldura; sa fie deasemeni bine etansat la patrunderea apei din exterior; nu in ultimul rand, invelitoarea sa fie ventilata ca sa permita migrarea vaporilor in afara si o mentinere uscata a structurii. Acestea sunt posibile datorita sistemului de invelitoare – hidroizolatie, a barierei de vapori – difuzie si a termoizolatiei.

Unii producatori de PIR livreaza materialul sub forma de placi, caserate cu folie de aluminiu avand un plus de bariera reflectorizanta, putand fi incluse in termosisteme hidroizolante de terasa cu ajutorul membranelor autoadezive; celelalte tipuri de caserare sunt fibra de sticla sau membrana bituminoasa ceea ce face ca materialul sa fie compatibil cu aplicarea membranelor termosudabile direct cu flacara sau bitum fierbinte fara a fi deteriorat, rezultand o stratificatie hidro-termo de tip sandwich compact.

Grosimea minima recomandata de producatori pentru coeficientul termic este de 12cm, echivalemntul a 15-16cm de polistiren EPS sau XPS. Pentru stabilitate si pentru eliminarea puntilor termice, placile au recomandare de montare intretesuta imbinate la margini cu falt (nut-feder). In sistemul integral de stratificatie pentru terase, unele oferite de acelasi producator, termoizolatia PIR se fixeaza de stratul montat anterior – bariera de vapori – cu ajutorul flacarii iar placa se aseaza astfel pe bitumul proaspat topit care prin presare se lipeste instant.

In cazuri speciale, unele terase si balcoane au inaltimi constructive reduse, unele chiar impinse la limita avand un spatiu insuficient de asezare a straturilor necesare intre planseu si tamplarie , iar pentru o termoizolare optima se poate alege spuma PIR in functie de proiect. O izolare prea subtire in grosime poate creea probleme de condens si formarea punctului de roua in structura acoperisului, iar pierderile de caldura iarna sau incalzirea excesiva a plafonului vara va creea un disconfort termic in incapere.

Ca si teste, orice termoizolatie care este supusa la foc continuu poate fi deteriorata, insa important este sa nu propage focul. Odata ce este tinuta in foc continuu, termoizolatia din spuma PIR nu se topeste si nu se strange, nu permite extinderea flacarii insa poate scoate fum toxic, ceea ce trebuie prevenita astfel de catastrofa. In nefericitele cazuri de incendii ale fatadelor unde a fost si PIR-ul prezent, flacara a fost intretinuta de alte materiale inflamabile cum ar fi fatada ventilata din panouri; la acoperisuri terase insa riscul unui astfel de incendiu este foarte mic.

Ca istoric, spuma poliuretanica PUR a fost inventata de savantii germani in anul 1937 iar imbunatatirea in spuma PIR a fost adusa in 1967 pentru rezistenta sporita la caldura sau flacara, rezistenta la compresiune, absorbtie de apa mica, rezistenta la putrezire sau macinare. PIR-ul este folosit cu precadere in tarile vestice dar si constructiile din tara noastra au facut cunostinta nu demult cu acest material care, desi mai scump, este considerat cel mai eficient material de izolare pentru constructii civile, industriale sau camere frigorifice.