Durata de viata a unei hidroizolatii
O lucrare de hidroizolatie realizata eficient si in doua straturi are o durata testata de producator de 10 ani, durata prevazuta pentru integritatea materialului bituminos in fata conditiilor meteo specifice zonei unde este instalata: ger, canicula, raze UV, agenti de poluare, etc. In aceasta perioada materialul nu are voie sa se macine si sa isi piarda calitatile pentru care a fost fabricat. Insa durata de viata in cele mai multe cazuri poate continua fara probleme cand izolatia de calitate este protejata cu pardoseala pentru trafic (sapa, gresie, etc), cand nu sunt puncte perforate mecanic ale membranei si cand este intretinuta curata.
Membranele de hidroizolatie asfaltice pot fi din: bitum brut oxidat (5 ani), bitum aditivat plastic (10 ani), bitum aditivat elastic (10 ani). Alte tipuri de membrane sintetice: cauciuc Epdm pentru iazuri sau terase balastate (20 ani), membrane PVC pentru acoperisuri usoare (10 ani).
Factori de risc pentru membrane in general pot fi miscarile de lucru ale cladirii care se vor vedea prin cutarea si tensionarea izolatiei pe anumite zone, in special la imbinarea vertical/ orizontal sau pe aticuri. In cazul in care membrana se desface la colturi sau imbinari este necesara vulcanizarea acestor puncte. Deformarea de nivel a suprafetei terasei este un alt risc al ruperii hidroizolatiei si poate fi cauza folosirii in termosistemul hidroizolant a unei termoizolatii neadecvate cu densitate mai mica decat cea destinata acoperisului circulabil sau necirculabil (sub 30kg densitate/mc); aceasta deformare se datoreaza greutatii straturilor de sapa, pardoseala ceramica, etc sau solicitari de greutate peste normal a corpurilor grele de instalatie, cilere de racire, panouri, etc.
Membranele care nu au flexibilitate de alungire la temperaturi negative se recomanda sa nu se calce in sezonul rece pentru a nu exista riscuri de microfisuri sau crapaturi ale bitumului pe portiunile usor denivelate.
Garantia lucrarii data de catre firmele care executa hidroizolatia unui acoperis terasa se da pe baza procesului verbal de receptie in care sunt specificate si respectate tipurile de membrana folosite precum si verificarea calitatii si etansietatii lucrarii prin inundarea terasei cu apa; aceasta se lasa sa stagneze in medie 10cm timp de 3 zile, perioada in care in caz de infiltratie prin microfisuri ale hidroizolatiei, apa poate sa umezeasca plafonul pe interior prin punctele slabe ale betonului.
Executantul garanteaza lucrarea in conditiile exploatarii normale de catre beneficiar si repara eventualele defecte ale hidroizolatiei in caz de infiltratii din vina sa pe toata perioada garantata. Raspunderea executantului pentru pagube de infiltratii in structura acoperisului se limiteaza la cutremure, incendii, tornade din care sa rezulte fisuri, dislocari,degradari ale cladirii; neglijenta in exploatere a beneficiarului din care sa rezulte deteriorari termice, chimice sau mecanice ale izolatiei duc la pierderea garantiei lucrarii.