Hidroizolatii fundatii
Inainte de inceperea unui proiect de constructie a unei case pe pamant, trebuie tinut cont de cateva aspecte in ce priveste mentinerea subsolului casei uscat intr-un mediu de umiditate si igrasie crescut.
In zonele cu panza freatica ridicata sau in zonele de langa lacuri se impune ca subsolul casei sa fie asigurat ca o cuva etansa aflata in permanenta sub presiunea apei. Pentru a proteja betonul, hidroizolarea se va face pe exterior pornind pe orizontala de la radier sau talpa fundatiei si urcand pe peretele fundatiei min. 0,50m deasupra terenului. Este important sa existe o legatura continua intre hidroizolatia orizontala a radierului general cu placa groasa de beton sau a fundatiei tip pahar monolit si hidroizolatia verticala a peretilor fundatiei. Fara aceasta legatura a hidroizolatiei pe toata suprafata ingropata pot sa apara infiltratii din pardoseala, la imbinari perete-pardoseala sau prin fisurile peretilor.
Principalele materialele de hidroizolatie care se aleg tinand cont de un grad sporit de infiltratie sunt membrane armate cu proprietati antisfasiere, membrane aditivate antiradacina si rezistenta antiimbatranire astfel incat eficienta sa fie cat mai mare si durabila, in caz contrar eventualele scapari de apa sunt greu de oprit si costisitoare. Membranele termosudabile de calitate superioara ce se aplica pe suprafete curatate si amorsate pot fi: membrane folosite la acoperisuri cu vegetatie sau tunele (anti-root), membrane antisfasiere folosite la drumuri si poduri (bridge) sau membrane standard P4.
Se recomanda:
– montarea la baza fundatiei a unui drenaj perimetral pentru a scadea nivelul apei freatice. Acest drenaj este asigurat de o teava perforata (scurgere franceza) intinsa pe langa fundatie si conectata la canalizare, geotextil de filtrare si umplutura de piatra marunta in jurul tevii. Inainte de a ingropa fundatia cu pamant, hidroizolatia se va proteja cu folie cramponata de drenaj asezata cu proeminentele inspre interior sau protectie cu termoizolatie polistiren extrudat si geotextil.
– hidroizolatia zonelor de strapungere a peretelui fundatiei cum ar fi tevi de canalizare, conducte, cabluri etc, prin aplicarea de masticuri cauciucate de etansare sau montarea de profile cu garnituri de prindere a elementelor de trecere.
– evaluati perimetrul casei si asigurati-va ca terenul sa nu permita stagnarea sau curgerea apei inspre casa (cu exceptia caselor asezate in panta)
– montati burlanele sa permita scurgerea directionata cat mai departe de baza ori sa fie conectate la canalizare
– asigurati conductele sau burlanele ingropate sa nu ascunda pierderi de apa la coturi si mufari
– verificati ca arbustii sau plantele cu radacini lemnoase sa nu creasca langa casa: pot crea un traseu pentru apa de suprafata care sa curga inspre fundatie
– pentru spatii inchise cu aer umed folositi alternativ un dezumidificator.
Alegeti solutii corecte de hidroizolatie a fundatiei prin firme specializate inca din faza de constructie si mentineti subsolul curat, uscat, aerisit, fara mucegai pentru a nu fi expusi problemelor de sanatate. In cazul in care exista infiltratii dupa finalizarea constructiei, exista doua variante: se va reface izolatia pe exteriorul fundatiei dupa efectuarea sapaturilor pana la nivelul de jos, sau se va impermeabiliza si trata cu solutii speciale suprafata betonului pe interior prin inchiderea si cristalizarea porilor.