Membrane hidroizolatie Arco

membrane arcon

Sunt produse in tara noastra din anul 2002 de catre fabrica Arcon, in prima faza sub licenta Italia, ulterior sub licenta proprie pastrand in continuare reteta originala de bitum modificat , fiind cea mai mare fabrica producatoare si exportatoare din sud-estul Europei. Membranele comercializate sunt de diferite sortimente printre care cele standard din bitum APP cu un pret mai scazut (Ecobit, Festa, Artec, Novatec) sau cele superioare din gama bitum SBS, role cu armaturi speciale la un pret mai ridicat (Elastech, Armex).

Fabrica furnizeaza deasemeni sisteme complete de acoperis pentru realizarea hidroizolatiei stratificate cat si a termoizolatiei teraselor sau fatadelor.

Instructiuni de depozitare.
Rolele de membrana bituminoasa se depoziteaza in pozitie verticala in spatii acoperite ferite de ploi si inchise ferite de inghet pe timpul iernii. Depozitarea lor in pozitie orizontala si suprapuse optureaza rolele iar deformate devin greu de rulat la aplicare.

Echipamente de punere in opera:
- arzator de butelie profesional  echipat cu furtun si regulator de presiune (arzatoarele obijnuite nu pot topi indeajuns masa bituminoasa)
- instrumente de taiat, croit, masurat
- instrumente de presat tip mistrie limba de pisica, rola sau talpa gura de lup
- echipament de protectie tip salopeta, manusi de sudor, bocanci  cu talpa neteda care nu lasa urme pe material.

Pentru protectia muncii este prevazuta asigurarea cu stingator de incendiu de capacitate medie si evitarea in zonele unde se aplica  flacara deschisa utilizarea materialelor inflamabile. Suprafetele tratate cu amorsa bitumninoasa pe baza de solvent se vor aerisi bine inainte de aplicarea flacarii in spatii inchise sau semi inchise.

Pregatirea suprafetei.
Lucrarile de hidroizolatie nu se desfasoara in oricare din urmatoarele conditii: umiditate rezultata in urma ploilor, lapovitei,  ninsorii, brumei sau a altor conditii meteorologice potrivnice.
La aplicarea membranelor de hidroizolatie se va face curatarea suprafetei de orice  materiale care pot influenta negativ calitatea lucrarii astfel incat suprafetele sa fie cat mai netede pentru o buna aderenta iar suporturile poroase de beton se vor amorsa. Pentile de scurgere a suprafetelor plane vor fi de cel putin 1% - 1,5% in functie de marimea ariei iar pentru suprafete inclinate cu penti de peste 20% se recomanda prinderea membranelor prin fixare mecanica pe zona de imbinare si capete (cuie de sindrila, saibe late, holsuruburi).

Modalitati de montare a membranelor bituminoase.
- termosudare cu flacara cu aderenta pe toata suprafata  sau cu aderenta partiala in puncte in cazul barierei de vapori
- aplicare la rece cu aderenta autoadeziva pe suprafete de caserare
- prindere mecanica cu suruburi speciale in sistemul multistrat la nivel de termoizolatie pe suport de acoperis metalic tip tabla cutata/ trapezoidala

Reparatia acoperisurilor cu hidroizolatie veche.
- crestarea umflaturilor si scoaterea aerului sau apei adunate sub hidroizolatie, decopertare partiala pe zonele nelipite si completarea  cu strat de reparatie bitum fara ardezie, desprafuirea suprafetei
-  lipirea membranelor pe suportul vechi de smoala se face prin topirea concomitenta a suprafetei rolei si a suprafetei suportului. Arderea suprafetei rolei trebuie facuta cu topire termica optima asa incat sa nu se deterioreze armatura de poliester prin supraincalzire
- montarea membranelor se face intodeauna incepand cu zona gurilor de scurgere inspre directia de urcare a apntei
- suprapunrea imbinarilor va fi de 10cm pe zona fara ardezie si 15 cm pe zonele de capete

Mentenanta hidroizolatiei.
- verificarea gurilor de scurgere pentru o buna evacuare pluviala si asigurarea lor cu parafrunzar, curatarea  doliilor de praf si pamant
- inspectarea suprafetei de orice modificare a lipiturilor sau asezarii dimensionale a membranei in special in zonele de detalii (atice verticale, scafe, aerisiri, kepenguri, cosuri de fum, luminatoare, guri de scurgere, rosturi de dilatatie). - vulcanizarea locurilor prin dublare cu material acolo unde s-au depistat perforatii sau desfaceri ale hidroizolatiilor.