Membrane hidroizolatie Bauder
Societatea Bauder este una din cele mai importante fabrici producatoare din Europa cu o vechime de peste 150 ani avand pe linia de productie furnizarea de materiale de hidroizolatie si termoizolatie din categoria premium. De-a lungul anilor, Bauder a dezvoltat sisteme de acoperis multifunctional precum cel vegetal si ofera solutii de sistem complet pentru orice tip de acoperis terasa sau in panta intr-o gama diversificata de sortimente. Nu in ultimul rand, a castigat diferite premii din partea arhitectilor germani pentru increderea oferita.
Membranele bituminoase hidroizolante Bauder sunt produse impermeabile utilizate ca hidroizolatii la acoperisuri necirculabile (terase sau sarapante), fabricate de firma Paul Bauder GmbH & Co, Germania. Membranele sunt din bitum aditivat cu SBS. Acestea pot fi armate cu tesatura de poliester, fibra de sticla, aluminiu, sau combinatii ale acestora.
- Membrane din bitum aditivat cu elastomeri: – produse sudabile, cu grosimi intre 3 mm-6 mm; produsele au ca suport armatura de poliester (180-250 g/ m2); au fata superioara impregnata cu granule de ardezie de diferite culori – strat ce confera protectie la actiunea razelor solare sau nisip, iar pe fata inferioara, de culoare negra, inscriptionata cu numele firmei si a membranei, este prevazuta o folie termofuzibila din polietilena.
- Membrane autoadezive la rece din bitum aditivat: – produse cu grosimea intre 1.5 mm-4.2 mm si au ca suport o tesatura speciala; fata superioara este acoperita cu ardezie, folie speciala sau folie de aluminiu, iar cea inferioara cu folie de protectie ce se indeparteaza la aplicare.
Caracteristici tehnice
Producatorul garanteaza o durata medie de viata membranelor din bitum aditivat puse in opera o perioada de cel putin 10 ani.
Perioada de garantie a produselor este asigurata in urmatoarele conditii:
• transportul si depozitarea sulurilor sa se faca conform instructiunilor;
• deficientele aparute sa nu se datoreze proiectarii;
• punerea in opera sa se faca conform instructiunilor;
• deteriorarile sa nu fie provocate de cauze mecanice;
• membranele bituminoase sa se utilizeze conform recomandarilor.
TRANSPORT ŞI DEPOZITARE
Membranele bituminoase se transporta in mijloace de transport acoperite si se depoziteaza doar in pozitie verticala. Pe timpul transportului sunt ferite de rasturnari sau caderi. Nu este permisa suprapunerea rulourilor.
Nu sunt corespunzatoare pentru o depozitare mai indelungata, depozitele cu temperaturi mai mici dacat cele limita de indoire la rece (vezi flexibilitatile la rece) sau mai mari de +35°C. Daca hidroizolarea se executa iarna, inainte de punerea in opera, rulourile se tin 1-2 zile intr-un loc cu temperatura pozitiva.
Membranele se protejeaza de radiatiile directe ale surselor de caldura. Sulurile se deruleaza doar inainte de punerea in opera. Membranele degradate in timpul transportului sau datorita depozitarii necorespunzatoare nu se folosesc.
PROCESUL DE FABRICATIE
Procesul de fabricatie este conform tehnologiei proprii a fabricii Paul Bauder GmbH & Co. Membranele bituminoase sunt fabricate din materii prime de calitate, testate in vederea intrarii lor in productie. Productia este supusa unui control de calitate strict ce asigura monitorizarea completa a procesului de fabricatie a membranelor.
Firma Paul Bauder GmbH & Co are implementat un sistem de management al calitatii conform DIN EN ISO 9001:2000, fiind certificate DQS Controlul calitatii: Controlul intern al calitatii se face conform procedeurilor de control ale fabricii. Controlul extern al produselor se realizeaza prin testari periodice de institute de specialitate neutre din Germania.
DOMENII DE UTILIZARE
Membranele bituminoase se utilizeaza la acoperisurile necirculabile, ca protectie impotriva infliltrarii apelor meteorice, atat la constructii noi, cat si la refacerea celor vechi cu pante mai mari de 1% .
Membranele bituminoase cu ardezie pe fata superioara se utilizeaza ca unic strat hidroizolant sau ca strat superior la hidroizolatiile in doua straturi, iar cele cu nisip se utilizeaza ca prim strat in cazul hidroizolatiilor in doua straturi.
Membranele autoadezive la rece se utilizeaza in sistem, la acoperisurile pe structura metalica unde nu se poate aplica lipirea cu flacara, astfel: TEC KSD la partea inferioara a termoizolatiei ca bariera contra vapori, fiind prevazute la partea superioara cu o folie din aluminiu, TEC KSA peste termoizolatie ca strat hidroizolant intermediar si TEC KSO, ca strat hidroizolant superior.
Amorsa Burkolit V se utilizeaza la amorsarea suprafetelor acoperisurilor din beton, inainte de pozarea membranelor (pentru o fixare corespunzatoare) sau/si pentru lipirea termoizolatiei in bitum fierbinte.
Conditiile de prelucrare a stratului suport
- Lucrarile de constructii si instalatii sa fie complet terminate
- Instalatiile care trec prin acoperis sa fie montate; sa fie facuta protectia anticoroziva la elementele metalice (guri de scurgere si aerisire, luminatoare, etc)
- Suprafetele elementelor din beton sau zidarie sa fie uniforme si netede, eventual tencuite; nu se hidroizoleaza tencuielile care se desprind.
- Panta acoperisului sa corespunda cu cea din proiect
- Suprafata betonului de panta sa fie neteda (fara asperitati datorate agregatelor) si curata
- Termoizolatia, ca start suport a hidroizolatiei, trebuie sa fie rezistenta la pasire, plana, cu asperitati mai mici de 2 mm
- Sursele de energie ale instalatiei de punere in opera a hidroizolatiei sa fie la indemana
- Depozitarea materialelor sa se faca conform prevederilor tehnice si de protectie a muncii
- Hidroizolatiile se executa pe timp uscat
- Membranele bituminoase sudabile se aplica pe stratul suport uscat
- Limita inferioara de temperatura pentru punerea in opera a hidroizolatiilor este de min +5°C
- Membranele bituminoase depozitate pe acoperis si care s-au racit pe timpul noptii, se conditioneaza la cel putin +5°C
Forta de munca
Punerea in opera a hidroizolatiilor se executa doar de personal sau firma cu experienta in domeniu, care au acreditare pentru aceasta activitate.
Utilaje si scule
- Matura din paie, perie, pensula disc sau trafalet pentru amorsa, cuter, manusi sudura, mistrie ingusta, ruleta de masurat, rola compactoare, butelie propan-butan, lampa de gaz, masina rotopercutanta, masina de gaurit, ciocan, batator de dibluri.
Punerea in opera
- Se verifica daca stratul de pozare este corespunzator prescriptiilor din proiect.
- Se recomanda amorsarea suprafetelor cu grund.
- Directia de asezare a membranelor este in functie de locul si directia de evacuare a apelor. La acoperisurile la care evacuarea apelor este exterioara, membranele se pozeaza paralel cu strasina si incepand de la ea, pe intreaga latime a unui sul. Latimea de petrecere a benzilor va fi de 10 cm in directia pantei. Innadirile dintre placi vor fi de 15 cm latime si vor fi decalate pe cel putin 50 cm.
- Modul de asezare a mambranelor se hotareste de catre executant, daca nu exista plan de asezare. In cazul hidroizolatiilor in doua straturi, acestea se suprapun pe directii paralele sau perpendiculare. Daca asezarea celor doua straturi este pe directii perpendiculare , stratul superior este perpendicular pe directia pantei. La asezarea paralela a straturilor, petrecerile unui strat fata de celalat se decaleaza cu o jumatate de latime de sul. Este interzisa suprapunerea petrecerii celor doua straturi.
- In vederea punerii in opera , sulurile se vor desface si se vor poza la locul de asezare. Se vor taia astfel incat sa se regleze zonele de petrecere si imbinare. Se controleaza calitatea sulului; nu se vor utiliza suluri defecte, rupte, deformate, sfasiate.
- Membranele de acoperis PRO F se fixeaza pe acoperis prin lipire cu aer fierbinte. Membranele de tip TEC se fixeaza pe acoperis prin aderenta la rece dupa indepartarea foliei de protectie autocolanta de la partea inferioara a membranelor. Celelalte tipuri de membrane termosudabile se fixeaza cu flacara. Sudarea membranelor bituminoase se face cu lampa de gaz propan-butan, respectandu-se normele PSI. Folia de polietilena de la partea inferioara se topeste la incalzire si patrunde in stratul de bitum. La hidroizolatiile in doua straturi , stratul superior al hidroizolatiei se sudeaza pe toata suprafata de stratul inferior , asfel incat sa se evite aparitia incretiturilor, cutelor sau basicilor. La stratul superior al hidroizolatiei cu ardezie, latimea marginii de petrecere este marcata de lipsa acesteia.
- La fixarea placii trebuie avut grija ca partea fara spartura sa fie complet acoperita. Daca totusi, la realizarea petrecerilor, ramane bitum aparent, pe suprafata acestuia se va imprastia ardezie, identic cu cea de pe membrane , care se va cilindra ulterior. Astfel, se va asigura pe intreaga suprafata o protectie omogena la razele solare si un aspect estetic corespunzator.
- Hidroizolarea colturilor trebuie sa fie echivalenta calitativ cu a celorlalte suprafete. Innadirile existente se acopera cu o fasie din placa bituminoasa, anterior modelata, de aceasi culoare cu membrana de baza.
- Realizarea hidroizolatiei pe suprafetele verticale (atice, hornuri, etc) se va face cu doua straturi de membrane, pe suprafata amorsata. La contactul dintre suprafata orizontala si verticala se recomanda pozarea de pene cu panta de 30 sau 45°, evitandu-se indoirea in unghi drept a membranelor si stagnarea apei pluviale. Izolatia verticala se face intodeauna dintr-o bucata separata, debitata la dimensiuni la fata locului. Legatura dintre membrana orizontala si cea verticala se face prin suprapunere, pana la o inaltime de min. 20 cm de la planul superior al izolatiei orizontale. Membrana verticala se va fixa mecanic, pentru a nu aluneca.