Sisteme hidroizolatii terasa

Acoperisul tip terasa este partea de acoperis de deasupra unei incaperi inchise sau partial inchise si se proiecteaza respectand tipul de structura, tehnologia de termoizolatie – hidroizolatie si conditii de exploatare in functie de tipul terasei. Acesti factori determina durata de viata a acoperisului.

Hidroizolatiile cu membrane termosudabile in sistem termoizolant pentru acoperis terasa circulabila sau necirculabila sunt compatibile pe orice tip de suprafete de beton, zidarie, metal sau lemn. Sistemul termoizolant si hidroizolant cuprinde: difuzie si bariera vapori, termoizolatie rigida (polistiren extrudat XPS, polistiren expandat EPS200, poliuretan PUR/PIR), sapa de panta sau de egalizare, membrana inchidere hidroizolanta, protectie hidroizolatie pentru terasele circulabile. In cazul teraselor necirculabile hidroizolatia este autoprotejata anti-uv de finisajul cu ardezie naturala.

Membranele folosite pot fi termosudabile la cald sau autoadezive la rece in functie de stratificatia stabilita in proiect. Hidroizolatiile cu membrane autoadezive (self-adhesive) se folosesc in sistemul hidroizolant la orice tip de terasa prin caserarea termoizolatiei inaintea aplicarii stratului final cu flacara. Suprafata superioara este acoperita cu masa de bitum, suprafata inferioara este acoperita cu adeziv bituminos la rece care se activeaza la temperatura ridicata sau la actiunea focului in momentul aplicarii membranei de inchidere. Armatura este realizata din fibra de sticla, poliester sau folie aluminiu.

Hidroizolatiile cu membrane in sistem terasa acoperita cu pamant si vegetatie sunt membrane de foarte buna calitate, rezistente in fata umezelii continue, cu masa bituminoasa aditivata antiradacina (anti-root) de rezistenta la actiunea de dezvoltare a diferitelor radacini si intra in componenta unui ansamblu stratificat din folie drenaj din polipropilena (sau pietris), strat filtrare apa din geotextil, colectoare profesionale scurgere pluviala, sistem de irigatie pentru vegetatie.

sistem hidroizolatii terase

Pentru constructii ingropate hidroizolatiile cu membrane se aplica si adera pe suportul amorsat de beton la: fundatii, subsoluri, radier, beciuri. Hidroizolatia pentru subsoluri trebuie sa cuprinda pe exterior atat verticalul fundatiei cat si talpa fundatiei (imbinarea dintre perete si pardoseala la interior) loc unde se intampla de cele mai multe ori infiltratia. In zonele unde panza freatica este ridicata se recomanda hidroizolatia orizontala a radierului pentru a evita riscul de infiltratie de jos in sus.

Membrana bituminoasa folosita are armatura ranforsata antisfasiere la care se adauga protectie de termoizolatie polistiren extrudat impermeabil XPS sau folie de drenaj, dupa care se astupa cu pamant. Hidroizolatia se ridica si pe soclul cladirii aprox. 0.5m de la nivelul cu solul pentru a nu exista riscul de infiltratie prin prelingere de sus in jos. Optional se poate folosi si un sistem de drenare la baza fundatiei dintr-o teava perforata ingropata in pietris si protejata de voal filtrant care colecteaza si dirijeaza apa de ploaie care se scurge pe langa fundatie catre canalizare.

In cazul in care hidroizolatia lipseste pe exterior si aveti infiltratii la interior, ceea ce este foarte neplacut si greu de remediat, o solutie alternativa este tratarea betonului cateva zile succesiv cu solutii speciale de impermeabilizare care inchid porii betonului, indiferent daca acesta este in permanenta ud. Acest lucru se poate realiza dupa desfacerea la interior a tencuielilor si finisajelor de gresie sau lemn pana se ajunge la beton.

Elemente de scurgere a apei

Prin interiorul cladirii

Sisteme de hidroizolatii pentru gurile de scurgere pluviala, sifoane de pardoseala profesionale cu inel de prindere metalic si guler de membrana, elemente de plastic pentru hidroizolatii, parafrunzare. Gurile de scurgere verticale tip palnie au diferite dimensiuni insa cele mai folosite sunt D100/ D110 compatibile pentru teava de plastic pentru coloana pluviala. Gurile de scurgere orizontale tip aruncator au dimensiuni D80/ D100 sau D100x100 compatibile cu dimensiunile burlanelor confectionate din tabla. Pentru hidroizolatiile profesionale de terasa se foloseste un sistem de doua guri de scurgere una intr-alta, prima la nivel hidroizolatie bariera vapori, a doua la nivel strat de inchidere, pentru a elimina orice risc de stagnare a apei in termosistem in cazuri accidentale.

Sunt confectionate din plastic elastomeric care, de regula, se monteaza cu diametrul de 100 mm /100mp la o panta a terasei de min. 2%.

scurgeri prin interiorul cladirii

Prin exteriorul cladirii

scurgere exterior hidroizolatie

Elemente de aerisire cu rolul de evacuare a vaporilor de apa din structura terasei in timpul sezonului cald

Acestea se monteaza etans, perforand ultimele straturi de izolatie avand rol de a egaliza presiunea aerului si a vaporilor de apa de sub hidroizolatie pe terasele necirculabile.

Bitum modificat

Sistemele de acoperis cu bitum modificat au fost initial inventate in Europa si ofera un serviciu bun si durabil atunci cand este aplicat in mod corect.
Bitumul modificat este compus din smoala procesata  pentru a-i conferi proprietatile din plastic sau cauciuc. Cele mai cunoscute modificari sunt APP( Polipropilena Atactica) si SBS (stiren butadien stiren). Ambele tipuri de bitum sunt furnizate sub forma de rulouri de 1m latime/ 10m lungime, cu densitati de greutate de la 2kg/mp la 6 kg/mp sau grosimi milimetrice de la 2mm la 5mm, flexibilitati de lucru la rece intre 0 -5*C in cazul APP sau  -15 -30 *C in cazul SBS, protectie cu ardezie naturala gri sau color.

Membrana se ruleaza si se lipeste la cald cu flacara pe suprafetele amorsate sau la rece cu adeziv pe suprafetele cu risc de incendiu.

aerisire hidroizolatie

Trecerea in Revista a performantelor sistemelor de izolatie

In ultimii ani, gama de optiuni pentru sisteme de acoperis a crescut dramatic. Folosind mai multe informatii dobandite, vom expune performanta mai multora dintre aceste sisteme de hidroizolatie in ceea ce priveste protectia impotriva infiltratiilor si a fisurilor cauzate de ploi torentiale si grindina sau a microfisurilor cauzate de fluctuatii severe de temperatura, miscari de lucru si deformari ale suportului, etc.  In timp ce aceste materiale prezentate mai jos functioneaza intr-un mod mai mult decat acceptabil in cele mai multe cazuri, ele lupta in mentinerea calitatilor de protectie antunci cand se confrunta cu factorii daunatori externi.

Progresul in izolatii

membrana difuzie hidroizolatieInceputurile in izolatii ale acoperisurilor dateaza din Egiptul antic impreuna cu utilizazarea de smoala ca agent de impermeabilizare. Marea imbunatatire a venit cu adaugarea in armatura de pâslă poliesterica si fibra de sticla intercalate pentru a oferi rezistenta la rupere si mentinerea stabilitatii dimensionale a sistemului. Bitumul utilizat in sistemele moderne a fost imbunatatit si aditivat cu un amestec de rasini, cauciuc si smoala, toate fiind considerate a fi sisteme de hidroizolatie.

 

Membrana se ruleaza si se lipeste la cald cu flacara pe suprafetele amorsate sau la rece cu adeziv pe suprafetele cu risc de incendiu.

De obicei, sistemul este alcatuit din doua sau mai multe straturi asemanatoare montate intretesut pe aceiasi directie de desfasurare a rolelor, una dintre ele avand armatura velovetro pentru stabilitate la caldura respectiv cu armatura poliester pentru rezistenta anti sfasiere.

Membrana bituminoasa cu proprietati elastice SBS este modificata cu un tip de cauciuc sintetic fiind flexibila la aplicare si pe timp de inghet si cu o aderenta de lipire mult mai buna pe orice suprafata, insa o poate face vulnerabila razelor ultraviolete daca nu este protejata la suprafata cu granule minerale de ardezie.
Produse: Arco, Bauder, Soprema, etc.

 Membrana bituminoasa cu proprietati plastice APP este modificata cu un plastic sintetic si devine mai putin flexibila decat cauciucul, fiind casanta la temperaturi negative dar stabila la temperaturi pozitive. Acest lucru o face oarecum vulnerabila la grindina sau la circulatie pe timp de inghet. 

 

Membrana bituminoasa cu proprietati elastice SBS  este modificata cu un tip de cauciuc sintetic fiind flexibila la aplicare si pe timp de inghet si cu o aderenta de lipire mult mai buna pe orice suprafata, insa o poate face vulnerabila razelor ultraviolete daca nu este protejata la suprafata cu granule minerale de ardezie.

Produse: Arco, Bauder, Soprema, etc.

PVC &EPDM

membrana pvc epdm

Membrana pentru acoperisuri tip PVC (policlorura de vinil) a devenit o alegere foarte populara in ultimi 25 de ani. Fiecare producator de membrana are propria reteta, usor diferita, pentru produsele sale. Exista diferente in ingredientele adaugate la utilizarea diverselor membrane PVC, in special plastifianti. Deoarece PVC in starea sa naturala este rigid, procesul de transformare intr-o membrana flexibila pentru acoperis necesita adaugarea de aditivi sintetici si intaritura cu tesaturi poliesterice.

Aceste membrane se prind mecanic pe stratul suport (termoizolatie vata minerala/ bazaltica, panouri sandwich) si se termosudeaza la imbinari cu jet de aer cald.

Sunt excelente pentru acoperisuri necirculabile de mari suprafete intrucat rolele au un randament de acoperire mare si un pret mai scazut. Dezavantajul acestor membrane sintetice poate fi riscul de incompatibilitate a unor substante chimice in contact cu PVC. 

Se prezinta sub forma de rulouri cu o latime de 2m si lungime 25m,  grosime membrana 1-2 mm, culoare alba sau color. Producatori: Sika, Protan, etc. 

membrana pvc

Membrana EPDM – cauciuc sintetic pentru acoperis de culoare neagra, ofera beneficii similare cu ale altor membrane populare in SUA cum ar fi montare rapida si poate fi acoperita cu un strat de vopsea acrilica alba pentru a imbunatati eficienta energetica si a reduce acumularea de caldura sub acoperis.

 

Aceste membrane pot fi asezate pur si simplu liber pe suport dupa vulcanizarea imbinarilor cu adeziv (tip neopren, prenandez) si apoi acoperit cu piatra balast pentru a preveni ridicarea lor. Pot fi deasemeni aplicate prin lipire in totalitate cu adeziv pe stratul suport bine curatat.
Sunt excelente pentru acoperisuri circulabile protejate si au o durabilitate relativ buna. Sunt insa ceva mai scumpe ca pret. Produse: Firestone, Giscosa, etc.

Izolatii mortare osmotice

Membrana pentru acoperisuri tip PVC (policlorura de vinil) a devenit o alegere foarte populara in ultimi 25 de ani. Fiecare producator de membrana are propria reteta, usor diferita, pentru produsele sale. Exista diferente in ingredientele adaugate la utilizarea diverselor membrane PVC, in special plastifianti. Deoarece PVC in starea sa naturala este rigid, procesul de transformare intr-o membrana flexibila pentru acoperis necesita adaugarea de aditivi sintetici si intaritura cu tesaturi poliesterice.

Aceste membrane se prind mecanic pe stratul suport (termoizolatie vata minerala/ bazaltica, panouri sandwich) si se termosudeaza la imbinari cu jet de aer cald.

Avand diferite nuante color pot fi asortate la terasele circulabile iar cele care sunt transparente vor mentine nuantele de gresie de pe terasele cu probleme.
Produse: Hermetic, Revimca, Impermax, etc.

Cauta in website