Luminatoare de terasa

Solutii de iluminare naturala folosind spatiul acoperisului terasa.

Acoperisurile cu elemente de efect precum ferestrele orizontale sau luminatoare pot crea o atmosfera placuta la interior, precum iluminatul natural, aducand mai multa lumina directa decat lumina reflectata prin ferestrele verticale. Amplasate pe un suport special de zidarie care sustine stabilitatea elementului si asezate ceva mai sus decat nivelul acoperisului, unele luminatoare de terasa pot fi folosite pentru acces pe acoperis sau pentru ventilatie. Sunt ideale pentru terase necirculabile sau terase gradina.

Trebuie avut in vedere faptul ca prin golul din planseu unde se monteaza un chepeng sau un luminator poate sa intre apa provenita de la infiltratii. De aceea, elementele de terasa sunt prevazute la montaj cu un kit special de etansare, precum sort si suport de legatura la hidroizolatia terasei asa incat sa nu existe infiltratii.

Alta varianta este montarea pe terasele circulabile de luminatoare cu sticla securizata aduse la nivel cu pardoseala, peste care se poate calca si care rezista la trafic. Intrucat pot prezenta riscuri la infiltratii, etansarea acestora trebuie facuta prin gasirea unor solutii eficiente si sigure, printr-o colaborare intre montatorii de ferestre si aplicatorii de hidroizolatii. Existand un spatiu liber in planseul gros de beton, orice infiltratie provenita din terasa poate patrunde usor in casa pe langa sistemul de luminator. De regula, se face hidroizolatia terasei in mai multe etape si aduse straturi succesive pe corpul de metal al luminatorului iar pardoseala recomandata sa fie flotanta de tip deck/ dale, astfel incat sa se poata interveni prin demontare in cazuri de reparatii.

luminator-terasa-circulabilapardoseala-sticla-de-terasa

Caramizile din sticla sunt deasemeni o solutie de iluminat ecologic natural prin pereti sau prin tavan. Montate in dreptul unor goluri din planseu sau cu ajutorul unor suporti speciali fixati intre grinzi, patratelele luminoase pot crea o atmosfera placuta si un design interior modern. Solutia de hidroizolatie pentru aceasta varianta nu este de neglijat, intrucat apa poate patrunde foarte usor si prin cele mai mici fisuri sau puncte neetansate. Deasemeni, termoizolatia planseului nu mai are aceeasi eficienta precum in cazul celor compacte. Pentru aceasta solutie de iluminat este posibil ca hidroizolatia sa necesite verificare la un interval de timp, tara noastra are o clima variata si cantitati mari de precipitatii.

caramida-sticla-terasa

Luminatoarele de terasa, denumite si ferestre de chepeng, trape de fum, de ventilatie sau de acces, se monteaza pe o bordura suport din caramida sau beton care inconjoara golul din tavan, astfel se va putea face o hidroizolatie si termoizolatie corespunzatoare. Cadrul luminatorului se fixeaza mecanic de bordura iar rama sticlei poate fi fixa sau mobila, cu posibilitate de deschidere manuala sau cu ajutorul telecomenzii. Unele se prezinta cu senzori de ploaie astfel incat se vor inchide automat la precipitatii.

Cel mai important de luat in calcul este hidroizolatia lor dupa montaj, cu acelasi tip de membrana care a fost folosita pentru etansarea terasei, in cazul nostru membrana bituminoasa ridicata pe cadrul suport. Spre deosebire de trapele simple din metal folosite la spatiile industriale, pentru spatiile rezidentiale sau comerciale, cadrul si rama trebuie sa fie termoizolate din fabrica (avand canalele umplute cu spuma), sa prezinte garnituri de etansare, iar sticla sa nu condenseze sau sa formeze picaturi de apa in sezonul rece la contactul cu caldura din incapere. Diferenta de calitate intre anumite produse fiind costul mai ridicat de achizitie.

luminator-terasa