Termoizolatiile si hidroizolatiile se completeaza impreuna la constructii noi sau reabilitari, intr-o stratificatie gandita de-a lungul timpului, fiecare strat avand un rol important in mentinerea coeficientului termic si etansare.
Izolatia termica limiteaza pierderile de caldura la nivelul acoperisului terasa si impreuna cu bariera de vapori, este eliminat fenomenul de condens prin difuzia vaporilor.
Asezarea placilor dure de termoziolatie sub hidroizolatie asigura un strat inchis ermetic si uscat, in ordinea: bariera vapori – bariera termica – bariera etansare.
Pentru placile de polistiren expandat, extrudat sau poliuretan destinate teraselor se cere o conductivitate termica cat mai mica (0,025 – 0,034 W/mk ) si o rezistenta la compresiune mare (120-250 kPa).

Atentie! Folosirea unui strat de termoizolatie cu densitate scazuta poate cauza tasarea sub greutatea straturilor finale si de aici deformarea suprafetei, dislocarea straturilor de hidroizolatie, formarea de balti cu apa, infiltratii prin fisuri ale membranei. Termoizolatia nu trebuie sa fie expusa umezelii, mediu in care se poate degrada, macina sau pierde din coeficientul termic. Aceasta se va aseza pe un strat de sapa de panta si proteja cu hidroizolatie. Cele mai folosite tipuri de placi termoizolante pentru terase circulabile sunt:
– polistiren expandat pentru trafic EPS200 (30kg/mc)
– polistiren extrudat XPS RF (32 kg/mc)
– poliuretan rigid PIR (35-40 kg/mc)

Polistirenul din spuma extrudata XPS RF poate fi expus umezelii si se recomanda sa se aseze doar sub sapa de panta armata pentru o mai buna stabilitate dimensionala, la dilatatie sau contractie; se inchide la final cu membrana de hidroizolatie. Polistirenul din granule expandate EPS si Poliuretanul din spuma rigida PIR nu pot fi expuse umezelii si se recomanda sa se aseze deasupra stratului de sapa cu panta si protejate cu membrane de caserare hidroizolante.

La terasele circulabile, peste termosistemul hidroizolant se va aseza un strat de pardoseala sau sapa de egalizare.
La terasele necirculabile se accepta si polistirenul expandat EPS120 (20 kg/mc) la un cost mult mai mic. Ultimul strat va ramane membrana bituminoasa cu ardezie.

data termoizolatii

extrudat
datasheet polistiren