Info
acoperis inclinat

Acoperis verde, Terasa gradina

terasa gradina verde hidroizolatie termoizolatie

Stratificatia pentru un acoperis verde

O terasa gradina asigura spatiul verde care a fost dislocuit prin constructia imobilului si astfel acesta este ridicat deasupra constructiei, fiind cel mai bun mod de a inapoia naturii ce i-am luat. Insa necesita o alta atentie in proiectare si ingrijire, hidroizolatia fiind cel mai important lucru fara de care nu este posibil un astfel de acoperis.

Cand vorbim despre acoperisuri verzi sau terasa verde ne referim la cladiri ale caror acoperisuri sunt in totalitate sau partial acoperite cu pamant si vegetatie care creste natural, deasupra unor membrane speciale aditivate cu substanta antiradacina prin care nu trece apa sau radacina si a unui sistem de filtrare si drenaj ce directioneaza apa catre gurile de scurgere ale cladirii si care totodata mentine apa in locasuri formate pentru hidratarea solului. Stratul de drenaj al apei poate avea o inaltime de 2-6cm si sunt sub forma cofrajelor de oua, inlocuind cu succes pietrisul pana acum folosit.

Pentru un astfel de proiect, gradina suspendata poate fi intensiva (arbusti, tufe, copacei) sau extensiva (gazon, flori). Diferenta consta in grosimea stratului de pamant avandu-se in vedere si structura de rezistenta din proiect, pentru ca in unele cazuri, pamantul incarcat cu apa poate ajunge la 200-300 kg/mp pe acoperis.

Optional se poate aseza sub stratul de drenaj un strat voal plasa de protectie rezistenta la gaurire si folie de plastic atunci cand hidroizolatia nu a fost prevazuta sa faca fata actiunii radacinilor sau daca nu exista hidroizolatie speciala ca suport principal antiradacina. Gurile de scurgere trebuie protejate cu sita si cutie de control pentru a evita colmatarea pamantului in aceasta zona si infunfundarea lor. Inclinatia acoperisului poate fi cu o panta de 1-5 % in cazul teraselor plate, iar acoperisurile sarpanta si abrupte cu inclinatie 15-30% sunt prevazute cu opritoare la capete si gratare din lemn in camp impotriva fortei de forfecare si alunecare a pamantului. De jur imprejurul marginilor terasei cu panta mica si in jurul gurilor de scurgere se aseaza pietris de drenaj (latime 15-20cm) delimitat optional cu profil de aluminiu perforat in functie de grosimea stratului, pentru a permite o evacuare rapida a surplusului de apa catre gurile de scurgere in cazul ploilor torentiale, atunci cand pamantul este suprasaturat pana la scurgerea apei prin elementii de drenaj.

elemente terasa verde
terasa gradina
acoperis verde

Plantarea pe un acoperis verde

Plantele pentru acoperis verde tip extensiv – acoperis vegetal (15 cm grosime substrat pamant , max. 100kg/mp) trebuie sa nu necesite intretinere regulata intrucat la aceasta grosime de pamant suprafata nu este destinata circulatiei frecvente. Se aleg plante care nu cresc in inaltime pentru a nu necesita tundere regulata. Perioada ideala de plantare este aprilie – septembrie iar udarea pamantului este foarte importanta in primele trei saptamani imediat dupa insamantare, dupa care udarea se poate face doar in perioadele secetoase. Locatiile insorite cat si zonele umbrite sunt in regula atata timp cat substratul poate fi mentinut umed prin sisteme de irigatie sau substrat de retinere a apei.
Practic este vorba despre un invelis de plante asezat peste acoperisul existent, ce pot creste si se pot dezvolta în mod natural, fara interventia omului. De regula, sunt cultivate plante ce necesita minimum de atentie si ingrijire (iarba, sedum, licheni). În general este recomandata cultivarea plantelor indigene, rezistente la temperaturi extreme si care prind radacini într-un timp mai scurt pentru a evita secarea si întarirea solului. Solul cu greutate usoara poate fi pamantul negru de padure cu diferite elemente descompuse, bogat in humus, sau pamantul de turba afanat din zona lacurilor cu mare capacitate de retinere a apei.
In schimb, un acoperis verde intensiv – terasa gradina (30-50 cm, min. 300kg/mp) gazduieste plante care necesita intretinere regulata iar la aceasta grosime de pamant suprafata poate fi circulata si folosi ca spatiu de creatie. Avantajul acestei grosimi este diversitatea plantelor iar marind grosimea stratului de pamant, se pot planta o gama variata arbusti de talie mica (la arbustii de talie mare sau pomi exista riscul sa fie dislocati la vanturi puternice).

Avantajele unui acoperis verde

Un acoperis conventional dintr-un desert gri de blocuri de betoane absoarbe o temperatura la suprafata teraselor de aprox. 70*C in zilele caniculare inmagazinand caldura care este mentinuta la interior si pe timpul noptii, in timp ce acoperisurile cu oaze verzi si cuverturi vegetale permanente se mentin la aprox. 25*C la nivel cu solul. Acoperisurile verzi se comporta ca niste bureti care inmagazineaza apa si totodata, prin bariera apei care se evapora, conduce la scaderea temperaturii in incapere cu aprox. 4-5*C pe timpul verii. In cazul ploilor torentiale, apa este retinuta in stratul vegetal reducand riscul inundatiilor din cauza gurilor de scurgere si a canalizarii care nu pot face fata unui debit mare de apa. Un mare rol in acest aspect il joaca drenajul intregului sistem vegetal si asigurarea unei penti cu inclinatie adecvata pentru dirijarea convenabila a apelor din precipitatii de pe suprafata terasei. Conditiile climaterice extreme au determinat si inbunatatirea solutiilor clasice de acoperis verde prin adaugarea unui strat de izolatie termica (polistiren) care sa mentina temperaturi constante la interior . Cand alegeti acest tip de gradina suspendata trebuie sa va obijnuiti cu ideea ca acoperisul cu vegetatie devine deasemeni si o suprafata ce confera conditii de viata pentru inmultirea diferitelor plante, vizita unor insecte ( fluturi, albine) sau pasari pentru care spatiile naturale sunt limitate in oras.

Mai intai de toate, desi este mai scump si mai complicat de instalat, acesta isi recupereaza in timp investitia, deoarece este mult mai durabil, protejand structura acoperisului si ajuta la racirea cladirii pe timpul verii prin transpiratia plantelor, ceea ce in final presupune economii la nivelul solutiilor de racire ale casei dvs. Variatiile de temperatura de la nivelul acoperisului sunt mult mai mici, astfel ca viata acestuia este prelungita considerabil. Mai mult decat atat, acoperisul verde izoleaza fonic, confera un aspect deosebit locuitei dvs, iar costurile de intretinere sunt reduse.

Si, nu in ultimul rand, contribuie la imbunatatirea conditiilor de trai la nivelul intregii comunitati, prin reducerea temperaturii si diminuarea efectelor incalzirii globale.

acoperis verde inclinat
drenaj terasa gradina
sistem acoperis verde terasa
stratificatie antiradacina terasa verde

Cerinte pentru un acoperis verde

Terasa gradina sau acoperisul verde se poate instala atat pe suprafete mici (terase circulabile private, acoperisuri necirculabile plate sau inclinate) cat si pe suprafete mari (terase circulabile publice, acoperisuri necirculabile industriale). Cei care se gandesc la aceasta varianta pornesc cu ideea inca din faza de constructie imbunatatind structura imobilului decat sa regandeasca proiectul dupa finalizarea constructiei.
Pentru montarea vegetatiei pe un acoperis cu structura de beton, metal sau lemn, constructia poate fi verificata in datele de structura daca poate suporta greutati statice suplimentare si eventual informa de la autoritatile locale in constructii daca exista subventii disponibile pentru proiectele verzi. Societatea noastra prin obiectul activitatii asigura montajul hidroizolatiei, garantarea impermeabilitatii suprafetei si furnizarea celorlalte straturi auxiliare pana la stratul de pamant. Pentru toate celelalte operatiuni (furnizare pamant, ridicare pamant, plantare vegetatie prin insamantare, sistem de irigatie) colaboram cu firme de gradinarit care pot sa asigure mentenanta si intretinere pentru suprafata plantata.

Cauta in website