A venit toamna, acopera casa cu ceva

A venit toamna, asa cum graia poetul, si doar umbra unui copac nu poate acoperi indeajuns un loc, o casa. Prin urmare, odata cu venirea anotimpului toamna, vremea devine din ce in ce mai rece, ziua continua sa se scurteze si precipitatiile dureaza mai mult. Trebuie asadar sa terminam ce am inceput de-a lungul anului, si anume proiectele de lucrari cu hidroizolatii ce depind de starea vremii sau de conditia stratului suport pentru a avea o constructie de calitate. In aceasta perioada se inchid, la nivel de acoperis, multe cladiri care au avut punct de plecare primavara, timp in care planseul de beton a avut suficient timp pentru maturare si uscare (21 zile recomanda specialistii). Casele cu acoperis drept necesita o izolatie speciala hidrofuga si termica pentru a evita patrunderea apei in structura, inghetarea ei in beton sau alte degradari ale planseului. Tot in aceasta perioada, pe ultima suta de metri, se fac si cele mai multe lucrari de reparatii ale teraselor pentru pregatirea si conservarea lor in fata vremii reci si umede.

Venirea anotimpului geros, cum este iarna, poate stopa aproape orice activitate legata de lucrari ce se desfasoara la exteriorul cladirilor: aplicarea adezivilor si sapelor cimentoase care pot suferi modificari la inghet, sau anveloparea care nu se poate face pe un suport umed in profunzime, inghetat. Atata timp cat nu sunt conditii optime de lucru – suport cu umiditate optima, vant domol, temperaturi pozitive – nu se pot face lucrari in deplina siguranta a montajului.

Trebuie mentionat ca se fac lucrari de anvelopare hidroizolanta si iarna, fara probleme, depinde cat de uscata este vremea si ce masuri de asigurare se iau pentru ventilarea substraturilor cu umiditate relativa.  Un suport din sapa peste care se aplica hidroizolatia trebuie sa aibe teoretic sub 60% umiditate masurata cu aparatul, valoare greu de atins si vara, datorita timpilor de asteptare si a ploilor inopinante. De aceea, peste suportul de sapa sau beton se monteaza strat special de difuzie cu deflectoare ajutatoare care previn umflarea membranei la vapori de apa si automat evitarea aparitiei cutelor (cutele apar din cauza faptului ca membrana nu are ‘memorie’, se intinde la cald sau la presiunea vaporilor, apoi se contracta la scaderea temperaturii).

Pe segmentul de impermeabilizari, ofertele sunt variate in functie de materiale, de modul de aplicare si de garantia oferita. Nici o meserie nu poate fi considerata usoara precum nici aplicarea materialelor pentru terase nu este deloc simpla deoarece implica o mare responsabilitate in ce priveste testul de etanseitate la apa, infiltratii care pot patrunde pana si in cele mai microscopice fisuri. Odata depistate scurgerile de apa printr-un acoperis iesit din garantie, pagubele cuprind si alte zone ale cladirii, precum tavan, pereti interiori sau exteriori, pardoseala, structura, ceea ce inseamna degradarea si devalorizarea imobilului. Reparatia acoperisului de multe ori amana investitie in fata altor necesitati iar locatarul imobilului se obisnuieste cu ideea unui perete patat pe alocuri sau a unei picaturi constante intr-o galeata, care la nevoie poate fi transformata si intr-o atmosfera zen…

Inca din faza de constructie, protectia la actiunea apei meteorice trebuie foarte bine gandita, atat ca stratificatie cat si alegerea materialelor fiabile. Desigur, exista nenumarate solutii care au fost puse pe piata, testate pentru izolatii, insa nu toate sunt potrivite pentru orice tip de lucrari; de aceea alegerea solutiilor nepotrivite au dat multe batai de cap beneficiarilor de terase si le-au pus o piatra pe inima. Cand o lucrare incepe sa dea semne de scapari de apa, atunci acoperisul incepe sa coste bani. Un acoperis sanatos facut corect cu materiale de calitate nu costa cat face o reparatie, facuta si refacuta. Este adevarat ca de multe ori ne uitam la costuri, sa iesim cat mai profitabil, pentru ca este doar o izolatie pe acoperis care nu se vede, preferand sa investim mai mult in finisaje superioare la interioare, care se vad. Dupa o infiltratie insa, izolatia necorespunzatoare incepe sa se vada. Mentionam ca o hidroizolatie de calitate la terasa are un cost aproximativ de doar 5% din valoarea imobilului, insa beneficiile… sunt de importanta majora.

Este important deasemeni sa existe aplicatori pe un singur segment care isi cunosc foarte bine meseria, isi fac treaba cu simt de raspundere si sunt constienti ca nu doar intind un material, o mocheta, o culoare. Raspunderea pentru hidroizolatie le apartine in totalitate, in ciuda faptului ca pe teren se confrunta cu diferite situatii de adaptare la suprafete, sau compromisuri pentru stratul suport, pe principiul unor participanti la constructie: ‘hai sa terminam ca merge si asa’. In caz de infiltratii, beneficiarul nu se duce la arhitect, zidar, zugrav, instalator… ci la hidroizolator. Sunt deasemeni cazuri in care beneficiarul alege un sistem de hidroizolatie si termoizolatie din gama premium dar sistemul de scurgere si drenare este inteles gresit, si se monteaza o piesa oarecare, apoi ne intrebam a cui este vina dupa cativa ani pentru apa patrunsa, ca s-au pus cele mai groase materiale…

In aceasta idee, societatea Hidroset, aplicator profesional pe servicii de hidroizolatii, poate raspunde solicitarilor dvs. atunci cand aveti nevoie de proiectarea unui acoperis terasa nou sau de reabilitarea unei suprafete mai vechi, propunand solutii integrale de prima calitate.